Pretraga

Kristina je spojila AI s društvenim mrežama i osvojila Rektorovu nagradu: Evo otkud joj ideja

A- A+

Kristina Puhanić, 24-godišnja magistrica i inženjerka grafičke tehnologije na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, osvojila je Rektorovu nagradu za rad u kojem je spojila umjetnu inteligenciju (AI) s društvenim mrežama. U razgovoru za srednja.hr, otkrila je kako je došla na ideju za spajanje dva navedena područja, ali i da joj ovo nije prvi rad u kojem se bavi umjetnom inteligencijom.

Foto: Privatna arhiva

Među 176 Rektorovih nagrada za akademsku godinu 2021./2022, našla se i ona koju je dobila 24-godišnja Kristina Puhanić, novopečena magistrica i inženjerka grafičke tehnologije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kristina je, naime, osvojila Rektorovu nagradu za rad ‘Programiranje aplikacije za ulazak u društvene mreže putem AI identifikacije lica’. 

AI i društvene mreže kao idealan spoj

– Mentorica Diana Bratić predložila je dva područja izrade, umjetnu inteligenciju i društvene mreže. Nakon detaljno provedenog istraživanja kako spojiti dva navedena područja, došla sam na ideju kako bi AI područje Facial recognition bilo idealno u spoju s društvenim mrežama. Zahvaljujući pomoći bratića Emanuela Skrenkovića, ideja se uspješno realizirala, objašnjava nam Kristina.

Društvene mreže ‘niču’ svako malo, pa tako korisnici moraju pamtiti sve više lozinki i korisničkih imena. Budući da je poznato kako je autentifikacija temeljena na lozinkama nesigurna, Kristina kaže da se tako otvorio prostor za programiranje i simulaciju aplikacije koja umjesto potrebe za upisivanjem lozinke i korisničkog imena, prepoznaje lice osobe u stvarnom vremenu.

– Nakon klika na gumb za prijavu u upravitelj lozinki, ulazi se u datoteku s autorizacijskim podacima, no samo u slučaju uspješne identifikacije korisnika putem kamere, istaknula je Kristina te dodala da su programiranje i simulacija napravljeni pomoću Pythona.

Izdvojeni članak

[FOTO] Na FER-u održana svečana dodjela Rektorovih nagrada: Donosimo djelić atmosfere

I druga područja mogla bi profitirati od ove tehnologije

Izrada se, kako kaže, sastojala od tri faze. Prva je bila sam ulazak u aplikaciju, druga prepoznavanje korisničkog lica te na koncu preusmjeravanje u aplikaciju u čijoj su datoteci pohranjene poveznice s društvenih mreža. Pomoću tih poveznica, jednim se klikom može ući u bilo koju društvenu mrežu bez dodatne prijave.

– Predloženi model, odnosno prvenstveno sam koncept, može poslužiti i za druga područja koja bi značajno mogla profitirati od tehnologije identifikacije lica, ne samo područje društvenih mreža te sigurnosti, napominje Kristina.

Za rad joj je, inače, trebalo oko mjesec dana. Iako je znala da su oba područja zanimljiva, osobito u ovoj kombinaciji, kaže da je razdoblje od prijave rada za Rektorovu nagradu do saznanja dobitnika poprilično dugo, pa je na nju i – zaboravila. Međutim, kada je na koncu saznala da je dobitnica, vrlo se razveselila.

Za kraj, upitali smo Kristinu kakvi su joj planovi za budućnost. Otkrila nam je da za sada nema konkretnih planova, no spomenuvši da joj ovo nije prvi rad s AI-jem te da sve dublje ulazi u to područje. Iz tog bi razloga, zaključuje, bilo lijepo kada bi njena poslovna budućnost ležala upravo u  tome.