Pretraga

Kriza pogodila studente Ujedinjenog Kraljevstva: Većina si ne može priuštiti hranu, odjeću i grijanje

A- A+

Čak šest od deset studenata medicine u Ujedinjenom Kraljevstvu mora poduzeti drastične mjere štednje poput trošenja novaca na osnovne potrepštine poput hrane, odjeće i grijanje. Razlog su astronomski dugovi i nesređeni sustav financiranja studenata, kao i rastući troškovi svakodnevnog života, pokazalo je to istraživanje British Medical Association. Također, sve više studenata preispituje to što su upisali medicinu, a mnogi razmišljaju i o odustajanju od faksa.

Foto: Unsplash

Godinu dana studiranja u Ujedinjenom Kraljevstvu u prosjeku iznosi 9.250 funti, odnosno 82.327 kuna, piše BBC. Iako je školarina za većinu fakulteta u Škotskoj besplatna, postoji ograničeni broj mjesta. No u ostatku zemlje studenti najčešće moraju uzeti studentske zajmove kako bi otplatili studiranje.

Samo na studij i smještaj studenti moraju izdvojiti više od 130 tisuća kuna godišnje

Još kada se tome pridodaju troškovi studentskog smještaja, koji je u Ujedinjenom Kraljevstvu najčešće soba u vlasništvu sveučilišta, čija je prosječna najamnina u 2021./2022. iznosila 6.227 funti, odnosno 55.422 kuna godišnje, a za privatan smještaj prosječna cijena bila 7.732 funte, što je 68.817 kuna godišnje, ispada da studenti u prosjeku samo na studiranje moraju potrošiti više od 130 tisuća kuna.

Procjene pokazuju i kako prosječna najamnina sobe u Londonu ‘pojede’ 88 posto maksimalnog kredita kojeg studenti mogu dobiti kao kredit za njihove osnovne troškove života ako studiraju i žive u Engleskoj. To ostavlja studentima 69,52 funti, odnosno 612 kuna tjedno za ostale troškove.

Izdvojeni članak

Istražili smo: Studenti će za garsonijeru od 30 kvadrata platiti od 2.000 do 2.700 kuna

Šest od deset studenata medicine skoro uopće ne troši novce na hranu, odjeću i grijanje

Upravo zbog takvih troškova šest od deset studenata medicine skoro uopće ne troši novce na osnovne potrepštine poput hrane, odjeće i grijanja, prenosi The Guardian. Mnogi preispituju to što su upisali medicinu, a većina ih razmišlja o prekidu faksa, pokazalo je istraživanje British Medical Associationa.

– Sustav financiranja studenata je slomljen i hitno mu je potrebna reforma. Prije nego što uopće uđu u osiromašenu radnu snagu NHS-a, studenti medicine rade do iznemoglosti. To negativno utječe na njihov studij i dovodi u pitanje njihove buduće karijere liječnika, izjavila je Omolara Akinnawonu koja predstavlja odbor studenata medicine BMA.

@srednja_hr Dekan Algebre dao savjet svima koji upisuju faks! Cijeli podcast pogledajte na našem YT kanalu! #srednjahr #podcast #algebra #faks #maturanti #upisi ♬ original sound – srednja_hr

‘Imamo hitno stanje na sveučilištima koje će eksplodirati jer inflacija vrtoglavo raste’

Više od polovice studenata medicine kaže kako moraju raditi kako bi platili svoje račune, prehranili se i ugrijali, a njih 73 posto kaže kako to negativno utječe na njihovo studiranje. Iako postoji stipendija od NHS-a, studenti tvrde kako ona pokriva samo 30 posto njihovih troškova.

– NHS stipendija posebno iznevjerava studente iz sredina s manjim primanjima, tjerajući ih da rade dugo uz svoje studije i prakse u NHS-u samo kako bi spojili kraj s krajem. Ovo nije način da obučavamo naše buduće liječnike. Imamo hitno stanje mentalnog zdravlja na sveučilištima koje će eksplodirati jer inflacija vrtoglavo raste, a troškovi života izmiču kontroli, upozorila je Akinnawonu.

Izdvojeni članak
kune i euri

Oštetio fakultet za 57.846 kuna: Glumio da živi daleko da bi mu isplaćivali putne troškove

Jedan od 25 studenata medicine mora jesti u pučkoj kuhinji kako bi preživio

Istraživanje, koje je obuhvatilo 1.119 studenata medicine diljem Ujedinjenog Kraljevstva, pokazalo je i da jedan od 25 studenata mora jesti u njihovoj pučkoj kuhinji kako bi preživio.

– Budući da se NHS suočava s krizom radne snage i nedostatkom više od 8.000 liječnika samo u Engleskoj, Vlada mora hitno preispitati financiranje studenata medicine i pružiti potrebnu potporu ili riskirati gubitak talentiranih budućih liječnika iako ulaže u sredstva potrebna za njihovu obuku, poručili su studenti.