Pretraga

Zbog seksualnog uznemiravanja, riječkom profesoru zabranjen kontakt sa studentima

A- A+

Javnost je prošloga tjedna uznemirila vijest kako je jedan liječnik, ujedno predavač na Medicinskom fakultetu u Rijeci, seksualno uznemiravao studenticu. Slučaj je prijavljen Etičkom povjerenstvu fakulteta, što je potvrdio i sam dekan. Novost je da je o svemu obaviješten i sam ministar zdravstva, a ovo izgleda, nije jedini ovakav slučaj u kojemu je sporni liječnik sudjelovao.

Screenshot: Google Maps

Prošlog je tjedna Novi list otkrio kako je jedan liječnik, ujedno i predavač na Medicinskom fakultetu u Rijeci seksualno uznemiravao studenticu tijekom nastave, točnije na vježbama koje je vodio. Čitava priča isplivala je u javnost kada je studentica slučaj prijavila Etičkom povjerenstvu Medicinskog fakulteta u Rijeci, a dekan fakulteta Tomislav Rukavina poslao pročelniku katedre Tediju Cicvariću, dopis kojim se liječniku izričito zabranjuje sudjelovanje u nastavi i držanje ispita.

Izdvojeni članak

Istraživanje s ERF-a pokazalo koliko su hrvatske studentice seksualno uznemiravane

Najdelikatniji slučaj kojim se ovo Etičko povjerenstvo bavilo

Kako Rukavina kaže, liječnik nije zaposlenik fakulteta zbog čega mu se do završetka postupka ne mogu izricati druge sankcije osim zabrane održavanja nastave.

– Postupak pred Etičkim povjerenstvom je u tijeku. S obzirom na to da se radi o naslovnom nastavniku, mi do završetka postupka ne možemo izricati druge sankcije izuzev ove kojom je pročelniku Katedre za kirurgiju prof. dr. Tediju Cicvariću naloženo da kolega do daljnjeg ne dolazi u kontakt sa studentima, rekao je Rukavina za Novi list.

Dodaje da po njegovom saznanju sličnih situacija na riječkom Medicinskom fakultetu dosad nije bilo te da vjeruje u što skorije razrješenje ovog slučaja kad je fakultet u pitanju.
Etičko povjerenstvo, je već donijelo odluku o slučaju, ali s istom još ne želi izlaziti u javnost.

– Krajem godine naše je povjerenstvo usuglasilo mišljenja o ovom slučaju. Ipak, dok uprava fakulteta ne da ‘zeleno svjetlo’, s tim mišljenjem ne možemo izlaziti u javnost, objasnio je za Novi list predsjednik Povjerenstva Amir Muzur dodavši da se definitivno radi o najdelikatnijem slučaju kojim se ovo Povjerenstvo bavilo.

Izdvojeni članak

Što se događa nakon što se prijavi seksualno uznemiravanje u školi?

O slučaju obaviješten i ministar zdravstva

Novi list tvrdi i da su u posjedu dokumenata koji dokazuju da je protiv istog liječnika uprava riječkog KBC-a prije tri godine dobila vrlo sličnu prijavu koju je prije nekoliko mjeseci dobio i Medicinski fakultet, tada zbog neprimjerenog i vulgarnog načina komuniciranja s medicinskom sestrom pred pacijentima.

O čitavom slučaju Predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić obavijestila je i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

– Cijeli slučaj je u postupku. Žao mi je da prijave za nedopustivo ponašanje kolege liječnika nisu ranije dobile svoje pravne posljedice. Tražit ću od ravnatelja KBC Rijeka izvješće što je učinjeno po pitanju slučaja ovog liječnika. Slučaj je po svemu sudeći poznat više godina, ali dosad nije dobio svoje pravne posljedice, kazala je za Novi list Strenja Linić.