Pretraga

Legendarni glumac koji je jučer preminuo predavao je na faksu od 2014.: ‘Zauvijek će nam nedostajati’

A- A+

U 76. godini preminuo je legendarni glumac Žarko Potočnjak. Posljednjih sedam godina predavao je na faksu. Kolege su se dirljivom porukom oprostili od njega.

zarko potocnjak libertas

Žarko Potočnjak sa studentima na Libertasu
Foto: Facebook stranica Sveučilišta Libertas

Jučer je u 76. godini života preminuo legendarni glumac Žarko Potočnjak. Svi su ga gledali na malim i velikim ekranima, u kazališnim predstavama, no ono što je manje poznato jest da je bio profesor na faksu.

‘S velikom tugom opraštamo se s našim profesorom’

Potočnjak je bio profesor na kolegiju Govor na Fakultetu za film i scensku umjetnost na Sveučilištu Libertas, gdje je predavao od samog osnutka faksa 2014. godine. Svoje studente je, navode sa Sveučilišta, uvijek motivirao kroz bogati glumački opus, vedar duh i neiscrpnu energiju dajući do znanja kako je gluma samo zanat za koji treba imati šifru, ljubav i strpljenje.

– S velikom tugom opraštamo se s našim profesorom, kolegom i glumačkim velikanom Žarkom Potočnjakom. Njegova zaljubljenost u glumu započela je u Zagrebu na Akademiji dramskih umjetnosti 1972.godine. Svoj prvi angažman kao član ansambla dobiva u kazalištu Komedija, glumački razvitak nastavlja u GDK Gavella te naposljetku na poziv Georgija Pare prelazi u HNK Zagreb. Sa Zlatkom Vitezom osniva glumačku družinu Rinoceros 1975. iste godine preimenovanu u ‘Glumačka družina Histrion’. Dobitnik je brojnih nagrada za svoja glumačka ostvarenja koje je gotovo pa nemoguće sve nabrojati. Snimio je preko više od tridesetak serija i dvadeset filmova međutim široj javnosti će ipak ostati najupamćeniji kao Puba u filmskoj adaptaciji Krležine drame ‘Gospoda Glembajevi’, napisali su s Libertasa na društvenim mrežama.

Članovima obitelji, bliskim suradnicima i kolegama, u ime Svuečilišta, izrazili su iskrenu sućut uz poruku da će im legendarni glumac zauvijek nedostajati.

https://www.facebook.com/LibertasInternationalUniversity/posts/4487916037990550

Prošle godine dao nam je intervju

Potočnjak je prije nešto više od godinu dana dao intervju za za naš sestrinski portal mirovina.hr. Posljednjih devet godina bio je u mirovini, ali je i dalje radio, što na faksu, što kao glumac.

– Osam godina sam u mirovini i dani su mi puno bogatiji, raznolikiji nego dok sam radio. Oko 10 idem u kazalište na probu, a popodne ili snimam ili sinkroniziram crtiće. Navečer igram predstavu, a poslije predstave pripremam neki komad u nekoj od neformalnih kazališnih grupa. Ljeti je to Opatovina ili Ljetna turneja. Kad bih uspio pobjeći na drugi kraj svijeta, bio bih preporođen, rekao je tada Potočnjak.

Cijeli intervju s njim možete pročitati na ovoj poveznici.