Pretraga

Među tisućama kandidata za upis na Ekonomski fakultet u Zagrebu, Marina je bila prva na listi

A- A+

Nakon provedbe kompletnog razredbenog postupka, Marina Sedlić se po bodovima našla na vrhu ljestvice kandidata upisanih na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Ova sada već bivša maturantica II. gimnazije, a uskoro brucošica studija Poslovne ekonomije, svoj je uspjeh ostvarila vrlo dobrim uspjehom na maturi, ali izvrsnim u srednjoj školi, gdje je prolazila s perfektnih 5.0.

Marina Sedlić / foto: Privatna arhiva

O kakvom se pothvatu radi posvjedočit će nekoliko brojki. Jedna od sigurno najfascinantnijih je da je nekoliko oblika studija Poslovne ekonomije i Ekonomije prijavilo ukupno 9.200 kandidata. Na vrh liste prioriteta studije Ekonomskog fakulteta je stavilo oko 2.000 kandidata, a samo Poslovnu ekonomiju njih 1.278.

Među svima njima koji su na kraju i izborili pravo upisa, najviše je bodova prikupila Marina Sedlić.

Imala sam jako dobre profesore pa na maturi nije bilo problema

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

Marina je sve osnovne predmete polagala na višoj razini, a dobila je peticu iz Hrvatskog jezika, dok je Engleski i Matematiku riješila s četvorkama. Uz to je peticu dobila i iz Politike i gospodarstva.

– Najvisu poziciju ostvarila sam vrlo dobrim uspjehom na državnoj maturi, ali sam uz to u srednjoj prolazila s prosjekom 5.00 te sam tako na kraju ostvarila odlične rezultate, govori nam Marina, još jednom dokazujući da predan i kontinuiran rad, uvijek mora biti nagrađen.

Još smo ju malo zadržali na maturi i upitali koji joj je predmet u tom postupku bio najteži. Odgovor nas i nije pretjerano iznenadio.

– Na maturi mi niti jedan predmet nije bio težak. Pripremala sam se dosta za to, a u školi sam imala jako dobre profesore tako da na maturi nije bilo problema, odvraća Marina Sedlić.

Burza ju ne brine jer će uvijek biti posla za one koji su se spremni potruditi

Izdvojeni članak

Ovo je dobitnik 5.000 eura vrijedne nagrade Sakač za najbolji rezultat iz Informatike na maturi

Dosta se pa i u zadnje vrijeme u kotekstu povećanja broja upisnih mjesta, raspravljalo o tome kako je mnoštvo diplomiranih ekonomista na burzi te da bi zbog toga valjalo razmisliti i o smanjenju kvota. Marinu te brojke baš i ne brinu.

– Ekonomski fakultet odlučila sam upisati jer me to zanima već dulje vrijeme. Posebno me zanima područje financija i racunovodstva te bih voljela raditi u administraciji. Na burzi ima previše diplomiranih ekonomista, ali smatram da ću svojim trudom i radom, već tijekom studiranja pronaći neki posao u svojoj struci, optimistična je Marina Sedlić, a s obzirom na dosadašnje pothvate, nema razloga ne biti.

Baš zbog stanja na burzi s ekonomistima, pitali smo ju i jesu li je najbliži pokušali posavjetovati da upiše nešto drugo.

– Što se tiče moje odluke za ovaj fakultet, svi su me podržavali. Smatraju da ću se u tom pozivu jako dobro snaći, objašnjava Marina.

Idealno radno mjesto u struci bilo bi joj u računovodstvu, baviti se vođenjem neke tvrtke ili slično. S obzirom da su joj hobi putovanja, otkriva nam da bi bilo ugodno s korisnim, kada bi uz taj posao mogla dosta putovati.

Na kraju smo ju tražili i da prokomentira obrazovni sustav u Hrvatskoj.

– Smatram da bi se obrazovni sustav trebao mijenjati. Trebalo bi smanjiti štrebetanje stvari, a uvesti više prakse jer bismo kroz to sigurno više naučili, kratka je i jasna Marina Sedlić