Pretraga

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Ekonomija

A- A+


Izdvojeni članak

Osječki studenti ekonomije među najboljima na svijetu

Početak je nove studentske godine te se tisuće brucoša iz cijele Hrvatske slilo u Zagreb. Već se neko vrijeme bavimo analiziranjem kvalitete obrazovanja i stanovanja te mogućnostima prijevoza, a ove jeseni smo odlučili prokrstariti svim zagrebačkim menzama i provjeriti kakve mogućnosti prehrane imaju studenti. Proći ćemo u paru menze glavnog grada, a ocijenit ćemo ih po četiri kriterija ocjenama do deset – kvaliteta hrane, čistoća, ambijent, gužva. Svaka menza će moći za neku svoju posebnost dobiti do tri bonus boda. Prva na našem popisu je menza na Ekonomskom fakultetu.

Ekonomski fakultet do prije par godina je imao čak tri menze, no tada je restoran u prizemlju zatvoren za studente. Danas brojni budući ekonomisti i  studenti s drugih fakulteta na raspolaganju imaju klasičnu menzu s kuhanom hranom te popularnu KEF-u koja služi kao svojevrstan fast food. Zbog veličine fakulteta i relativno dobrog položaja (Kennedyjev trg) mnogo se studenata hrani na ovoj lokaciji, a evo što Ekonomija nudi studentima

Izdvojeni članak

Studenti ekonomije imaju najviše seksualnih partnera

Hrana prihvatljiva, ali izbjegavajte kolače

Takozvanu sporu liniju na Ekonomiji posjetili smo u utorak u vrijeme ručka. Na raspolaganju studentima je bilo nekoliko glavnih jela mahom mesnih te jedno vegeterijansko, dvije vrste juha i varivo od graha. Na meniju se osim toga našla kupus salata, a za desert su se studenti mogli poslužiti pudingom, jabukama ili pak s dvije vrste kolača.

Mi smo za ovu priliku kušali dva menija. Jedan je sačinjavala pečena svinjetina s graškom i pire krumpirom te čokoladni kolač i jabuka, a na drugom su se našli čevapi s kuhanom blitvom i kupus salatom.

Od dva glavna jela pečena svinjetina zajedno s prilozima je definitivno bila prihvatljiviji izbor te je se može opisati kao sasvim ukusan i generalno pristojan obrok. Ipak sveukupni dojam o ovom meniju pokvario je nejestiv i definitivno presladak kolač iz kojeg vam već nakon prvih par zalogaja prijeti šeĆerna bolest.

S druge strane čevapčići su bili prilično gumenasti, a salata nezačinjena što nije ni loše. Dojam je popravila vrlo ukusna blitva.

Generalno gledano za ukupno 13 kuna koliko smo platili dva menija hrana je prihvatljiva.

Ocjena: 6/10

Izdvojeni članak

Pozivam sve da završe ekonomiju kad je tako lagana!

Čistoća

Glavna zamjerka u ovoj kategoriji se odnosi na ostatke hrane koje smo našli priboru za jelo, no s obzirom da je hrana bila svježa za pretpostaviti je da se to dogodilo prilikom transporta, a ne da je riječ o lošem pranju vilica i noževa. Ipak generalno gledano higijena u menzi JE zadovoljavajuća, jer usprkos golemom broju ljudi koji kroz nju prolaze tijekom dana nema većih zamjerki (osim već spomenute). Također, toaleti iako vrlo derutni nisu prljavi.

Za zaključiti je da je u ovoj kategoriji menza na Ekonomiji zaslužila prolaznu ocjenu.

Ocjena: 5/10

Izdvojeni članak

U Rijeci ekonomiju upisuje 360 studenata manje

Samo rešetke i čuvari fale

Vrijedi odmah kazati da je ambijent kategorija koja je zaista poražavajuća u ovoj menzi. Studenti jedu natiskani poput sardina u polumračnoj prostoriji u kojoj fali zraka, a dominira težak miris hrane. Za razliku od prošlih godina kada se znao osjećati čak i miris acetona, ovog puta je bilo samo iznimno zagušljivo. 

Nelagodu dodatno pojačavaju gusto složeni stolovi za kojima se studenti gužvaju i doslovno preskaču jedni preko drugih. Osjećaj je kao da ste u nekoj zatvorskoj ili vojnoj menzi, a ne ustanovi u kojoj se hrane studenti. Samo nedostaju naoružani čuvari na ulazu.

Ukoliko planirate jesti na Ekonomiji pripremite se na to da će vam odjeća ostatak dana užasno zaudarati po hrani. Iako se netko možda neće složiti sa mnom, mogu reći da ambijent u ovoj menzi kvari apetit.

Ocjena: 2/10

Izdvojeni članak

Studiranje u Firenci: Menze su loše, ali Bolonja zaista funkcionira

Do cilja za 10 minuta

S obzirom na položaj i veličinu fakulteta može se reći da je vrijeme koje je potrebno potrošiti da biste došli do svojeg obroka sasvim prihvatljivo. Dovoljno je bilo pričekati desetak minuta. Druga je stvar što dio u kojem se čeka nije uređen na najbolji način te se red zna protezati sve do toaleta u podrumu.

Ocjena: 8/10

Izdvojeni članak

Nemamo menze pa moramo jesti po pekarama

KEFA nudi pice, majburgere i čokoladno mlijeko

U kategoriju dodataka stavljat ćemo zaista svašta, jer većina menzi ima u svojoj ponudi nešto izdvojeno. Na Ekonomiji, osim spore linije možete do hrane doći i u KEFA-i odnosno kantini koja služi brzu hranu. Riječ je o fast foodu koji po vrlo prihvatljivim cijenama nudi prilično nejestive ‘majburgere’ i pice. Osim toga možete uzeti pomfrit, a od ove godine se navodno može jesti i nešto zdravija hrana. Zdrava krava i EF u zajedničkoj suradnji guraju promidžbu pod motom ‘Jedi zdravo i u KEFA-i jer mozak voli zdravo’.

Zanimljivo je da u KEFA-i ne možete dobiti sok ili nešto slično već uz picu i hamburger (majburger) morate piti čokoladno mlijeko.

Bonus ocjena: 2/3

Prihvatljivo, ako nemate drugog izbora

Nakon što smo detaljno analizirali ponudu menze na EF valja zaključiti da nas nije oduševila. U njoj se može nešto pojesti, ali nije mjesto u kojem ćemo s užitkom odlaziti na ručak ili pak u opuštenoj atmosferi s ekipom s faksa čavrljati uz kolač.

Zbrojimo li ocjene koje je ova menza zaradila doći ćemo do 21 boda od mogućih 40. Dodamo li dva bonus boda za KEFA-u ukupan skor je sramežljivih 23. Zaista brojni studenti koji se hrane na EF-u zaslužuju mnogo bolje.

Bodovi: 23/40(43)