Pretraga

Ministar Banožić baš jako želi akademsku karijeru: Drži kolegij na još jednom faksu

A- A+

Osim što je nositelj kolegija na Veleučilištu Lavoslava Ružička u Vukovaru, aktualni ministar obrane Mario Banožić je i sunositelj kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja. Ta titula pripala mu je par mjeseci nakon što je sjeo u ministarsku fotelju. Osim toga, problem je taj što ga je za tu poziciju predložilo Hrvatsko vojno učilište koje je pod MORH-om, a vijeće u kojemu HVU ima većinu ga je i prihvatilo, dok ga je potvrdio tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras.

mario banožić za govornicom

Foto: Screenshot | Facebook

Nakon fijaska s priručnikom E-marketing, ministar Mario Banožić ponovno se našao u središtu akademskog apsurda. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv aktualnog ministra obrane. Kako je otkrio 24sata, on predaje na još jednom fakultetu uz Veleučilište Lavoslava Ružička u Vukovaru, odnosno sunositelj je kolegija na Vojnom studiju.

Predložio ga HVU koji imaju većinu članova u Vijeću koje je taj prijedlog podržalo

Za tu poziciju predložio ga je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta i to samo par mjeseci nakon što je sjeo u ministarsku fotelju, a potvrdio ga je bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Kako piše 24sata, radi se o kolegiju Ekonomija obrane čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu te se izvodi na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu.

Nastava tog studija organizirana je u suradnji s drugim fakultetima te predaju razni nastavnici i profesori, ali i stručnjaci poput onih s Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman i s Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nastava se pretežno izvodi u prostorima HVU-a, a iz MORH-a su za 24sata rekli kako ‘njegovo imenovanje nema nikakve veze s ministarskom funkcijom’.

No, ovdje je najveći problem taj što je za tu poziciju predložen od strane zapovjednika HVU-a, a Vijeće studija, koje većinski čine članovi HVU-a, je prihvatio Banožićev prijedlog. Za usporedbu, kako doznaje 24sata, u vijeću je uz članove HVU-a i predstavnike fakulteta, uprave Sveučilišta i MORH-a, samo jedan član bio s FOI-ja.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Fuchs se poprilično unervozio oko pitanja o Banožiću: ‘Šta bi mogao, izvest tenkove na ulice?’

O ovom slučaju raspravljat će Povjerenstvo za sukob interesa

Ima li ovdje temelja za sukob interesa, odlučit će Povjerenstvo koje se bavi ovim slučajem. Ovdje je problematično što je HVU, koji je predložio Banožića za sunositelja kolegija, partner u provođenju nastave, a nositelj je Sveučilište te to što je HVU je unutar Oružanih snaga, a MORH – kojim upravlja Banožić – je njihovo upravno tijelo.

Za 24sata je anonimna osoba iz HVU-a komentirala kako je HVU pod upravom MORH-a i da su na funkciju predložili šefa MORH-a, ali da se može govoriti o sukobu interesa samo ako je jedna stvar u ovom slučaju potvrđena.

– Zasad je siva zona. Ali ako ne prima novac, mislim da nema sukoba interesa. poručio je visoki izvor iz HVU-a, rekla je anonimna osoba za 24sata.