Pretraga

Ministar Jovanović: ‘Nijedan student neće ostati bez zdravstvene zaštite’

A- A+

Oko osam tisuća studenata starijih od 26 godina ipak će imati pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Iako su studentski predstavnici tražili da se omogući besplatno liječenje svima koji redovito pohađaju fakultet, postojeći Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju izmijenit će se stavkom da osiguranje vrijedi osam godina od upisa studija.

Novim Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju redoviti studenti stariji od 26 godina morali bi mjesečno izdvajati 390 kuna, jer su izgubili pravo na besplatno liječenje.

Izdvojeni članak

Studentima iznad 26 dosta diskriminacije: Žele besplatno zdravstveno te da ne budu zadnja rupa na svirali

U tom bi se slučaju našlo oko osam tisuća neosiguranih studenata, stoga su isti vršili pritisak na ministarstva obrazovanja i zdravlja da im se ne uskraćuje pravo na besplatno liječenje koje uživaju njihove mlađe kolege s redovitim statusom. Djelovanje studentskim predstavnika, kao i organizirani sastanci ‘26 plus studenata‘ urodili su plodom, jer se izmjene postojećeg zakona šalju ovaj tjedan na hitnu saborsku proceduru.

Studenti preko 26 godina će ipak imati pravo na besplatno liječenje

– Nijedan student neće ostati bez zdravstvene zaštite, odlučno je rekao ministar obrazovanja Željko Jovanović nakon što je Hrvatski studentski zbor održao konferenciju za novinare 20. listopada na Medicinskom fakultetu kada su iznijeli svoje zahtjeve o promjeni spornog Zakona.

Iz Ministarstva zdravlja danas je stigla službena potvrda studentima o tome da će se Zakon hitno izmijeniti te da će stariji od 26 godina ipak imati pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, piše Media Servis.

Izdvojeni članak

Studentski zbor: Na ulici će biti osam tisuća redovitih studenata bez zdravstvenog osiguranja

Spomenuta odluka o izmjenama Zakona ovaj tjedan hitno se šalje na saborsku proceduru, ali će se u primjeni naći tek od 1. srpnja, stoga će redoviti ’26 plus studenti’ do tada morati plaćati 390 kuna mjesečno.

Nepoznato je što će biti s uplatama od 1. srpnja

S obzirom da je prvotni zahtjev bio da se omogući besplatno zdravstveno osiguranje svim redovitim studentima, neovisno o godinama, studenti su ipak zadovoljni novom odlukom da ono vrijedi osam godina od upisa studija.

Što će biti s novcem studenata koji su posljednja četiri mjeseca uplaćivali navedeni iznos, to jest od 1. srpnja, još uvijek je nepoznato. Iz HZZO-a su samo naveli da oni provode zakon nadležnog ministra, te su podsjetili da u nekim europskim zemljama, poput Nizozemske, studenti od prvog dana studija sami plaćaju obvezno zdravstveno osiguranje.