Pretraga

Evo koliko su studirali hrvatski ministri, koji dokidaju prava manje ‘marljivim’ studentima

A- A+

Vlada Republike Hrvatske odlučila je ponovno štedjeti proračunski novac preko leđa onih, koji ionako nemaju mnogo, studenata. Sa svrhom da se spriječi gubljenje akademskih godina, namjeravaju se studentima starijim od 26 godina dokinuti prava na besplatno zdravstveno osiguranje preko fakulteta. No, isti ti ministri koji nastoje donijeti ovakvo zakonsko riješenje, također su malo ‘prikočili’ u dolasku do diplome. Evo neki od njih.

Kako bi ih ‘potaknula’ na marljivije učenje, vlada planira novim zakonskim odredbama ukinuti pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, studentima starijima od 26 godina. Tako se ponovno preko leđa onih, koji ionako nemaju mnogo, nastoje postići neznatne uštede u proračunu. No, neki od ministara koji sudjeluju u donošenju ovakve odluke, također su ‘razvukli’ studij. Da i ne spominjemo situaciju na burzi, koja čeka diplomante po završetku fakulteta.

Izdvojeni članak

Novi udar na studente: Dio gubi pravo na besplatno zdravstveno osiguranje

Premijer i čelni čovjek MZOS-a za primjer

Premijer Zoran Milanović, kao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović su bili vrijedni i marljivi studenti, no Vladu čine i neki ministri, koji su nekoliko godina produžili boravak na fakultetu.

Ministar branitelja Predrag Matić, zvani Fred srednju školu je završio u Borovu 1981. godine. Ako je slijedio uobičajenu praksu studiranja odmah nakon završetka srednje, dvije godine na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, on je ‘razvukao’ na pet te diplomirao 1986., piše dnevno.hr.

Ministar uprave Arsen Bauk, diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1997. godine, a srednju je završio 1991. Ne treba biti matematički virtuoz da bi se izračunalo, kako je od 1991. do 1997. više od četiri godine.

Izdvojeni članak

Odgoda diplome: Zašto produžiti studiranje za godinu dana?

Ministar poduzetništva sedam godina usvajao znanja iz ekonomije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, završava srednju školu 1991., a na visokoobrazovnu ustanovu se upisuje 1992. Elektrotehniku završava 1998., dakle otprilike šest godina poslije.

Čelni čovjek resora zaduženog za investicije, odnosno ministar poduzetništva Gordan Maras, završio je ekonomiju. No, za dolazak do diplome, trebalo mu je nešto više od četiri godine. Ministar Maras je gimnaziju završio 1992., a fakultet 1999. Ako je odmah nakon srednje škole upisao fakultet, studij mu je trajao oko sedam godina.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, poput Gordana Marasa, na čelu je resora, za koji je se i školovao. Srednju poljoprivrednu školu u Slavonskom Brodu, Jakovina je završio 1986., a diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 1993. godine. Također si je dakle dvije godine uzeo za ‘utvrđivanje gradiva’.