Pretraga

Studentski zbor o zdravstvenom osiguranju: Osam godina je prihvatljivo, ali će tražiti povrat novca

A- A+

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o izmjeni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojoj će studenti stariji od 26 godina uživati pravo o besplatnom liječenju. Hrvatski studentski zbor smatra da će nova odluka biti prihvatljiva svim studentima, ako ministar zdravlja prihvati prijedlog da u osam godina koliko ostvaruju pravo, ne ulaze godine opravdanog mirovanja. Također su najavili sastanak s ministom Ostojićem na kojem će tražiti povrat novca svima koji su od 1. srpnja uplaćivali osigururanje.

Iako je u zadnji tren na dnevni red današnje Vladine sjednice stavljena izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ministri su donijeli odluku koja će umiriti uzburkane emocije redovitih studenata starijih od 26 godina.

Izdvojeni članak

Zdravstveno osiguranje u zadnji tren dodano na dnevni red sjednice Vlade

Osam godina svi redoviti studenti imaju pravo na besplatno osiguranje

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta potiče cjeloživotno obrazovanje pa je na tom promjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se regulira pravni status glede obveznog zdravstvenog osiguranja starijih od 26 godina. Dakle, svi redovni studenti, bez obzira na godine života i bez obzira kada su upisali studij, imaju stadij osiguranika obveznog zdravstvenog osiguranja u ukupnom trajanju osam godina od upisa, izjavio je ministar Rajko Ostojić za Media Servis.

Ako se izuzmu godine mirovanja, neće biti problema

S obzirom da je prvotni zahtjev studenata bio da svi redoviti studenti imaju pravo na besplatno osiguranje, neovisno o godinama, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto nam je rekao da je Hrvatski studentski zbor prihvatio prijedlog o besplatnom liječenju u trajanju od osam godina.

Izdvojeni članak

Odgovor Hrvatskog studentskog zbora na prozivke ministra Jovanovića

Nakon što smo održali konferenciju 20. listopada htjeli smo da se stvari što prije pomaknu s mrtve točke, stoga smo dali suglasnost MZOS-ovu prijedlogu o osam godina. Međutim, i dalje ustrajemo u tome da u taj rok ne ulaze godine opravdanog mirovanja o čemu ćemo razgovarati na sastanku s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, izjavio je Ganjto.

Dodao je da će na tom sastanku s resornim ministrom pokušati riješiti i to da se studentima koji su od 1. srpnja plaćali osiguranje, isti iznosi vrate. Na kraju je istaknuo da misli kako nijedan student ne bi trebao imati problema s izmjenom Zakona, ako ministar prihvati  spomenuti prijedlog da se izuzmu godine mirovanja.