Pretraga

Studentima iznad 26 dosta diskriminacije: Žele besplatno zdravstveno te da ne budu zadnja rupa na svirali

A- A+

Redoviti studenti do 31. listopada moraju odnijeti potvrdu s fakulteta kako bi ostvarili pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, ali ne baš svi. Studenti koji imaju 26 i više godina te redovito pohađaju neki fakultetski program, po novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju nemaju pravo na besplatno liječenje. Na ovaj tip diskriminacije ’26 plus studenti’ ne žele pristati niti ga ignorirati, stoga održavaju sastanke kako bi se dogovorili što im je činiti da ne ostanu zadnja rupa na svirali.

Foto: Facebook

Facebook grupa ‘Zdravstveno osiguranje za sve redovne studente‘ okupila je preko 1 200 članova koji po novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju gube pravo na besplatno liječenje. Spomenuti Zakon stupanjem na snagu oštetio je starije od 26 godina unatoč njihovu statusu redovitih studenata, dok svi ostali moraju potvrde s fakulteta u HZZO dostaviti do 31. listopada inače također gube besplatno zdravstveno osiguranje. Mnogi stariji studenti ne žele zatvoriti oči pred diskriminacijom zbog svojih godina, stoga organiziraju sastanke kako bi se dogovorili koji korak moraju napraviti da bi uživali ista prava kao i njihove mlađe kolege.

Pučka pravobraniteljica kritizira novi Zakon

Osim ‘26 plus studenata‘ koji se osjećaju diskriminirano zbog spomenute odluke, pučka pravobraniteljica Lora Vidović također ne podržava određivanje dobne granice za redovite studente te je u svom priopćenju navela da uskrata zdravstvenog osiguranja sa stanovišta zaštite ljudskih prava nije prihvatljiva.

Pučka pravobraniteljica, pak, pozdravlja najavljenu inicijativu MZOS-a za izmjenamom Zakona po kojoj bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od osam godina od trenutka upisa na studij. Međutim, studenti su nezadovoljni i tim prijedlogom, jer na taj način oni koji završe jedan te upišu drugi fakultet, opet ostaju bez besplatnog osiguranja.

Izdvojeni članak

Svi redoviti studenti imaju rok do kada moraju regulirati zdravstveno osiguranje

– Napominjemo, međutim, kako bi trebalo dopustiti mogućnost prilagodbe navedene granice, uzevši u obzir duljinu trajanja pojedinog studija, razinu studija (dodiplomski, poslijediplomski), kao i sve opravdane okolnosti prekida studija, kao što su bolest, briga o bolesnim članovima obitelji, trudnoća itd., istaknula je Lora Vidović u svom priopćenju vezano za predloženih osam godina zdravstvene zaštite.

Na kraju je pozivala nadležna ministarstva da uvaže i navedene elemente, kako bi u konačnici zakonsko rješenje jamčilo pravedan i uravnotežen pristup pravu studenata na zdravstveno osiguranje i zaštitu.

‘Nemaju svi mogućnost upisati fakultet po završetku srednje škole’

– Imam 27 godina i redoviti sam student, a fakultet sam upisala malo kasnije jer sam nakon srednje škole dvije godine radila. Sve ispite sam dala u roku, no kako sam u studenom rodila, sada sam zamrznula godinu jer na to imam pravo s obzirom na dijete. Zdravstveno osiguranje sam zadnji put obnovila u lipnju 2012.godine, a sad si postavljam pitanje što napraviti ove godine. Imam dijete i ne mogu si dopustiti da plaćam 400 kuna mjesečno, a ni roditelji mi ne mogu dati taj novac koji nebi ni trebala davati jer sam redoviti student, objasnila nam je svoju situaciju Zrinka Vlaić.

Izdvojeni članak

Stariji od 25 godna moći će besplatno studirati

Smatra uskratu besplatnog liječenja studentima starijima od 26 godina diskriminirajućom jer ne mogu svi upisati fakultet odmah nakon završetka srednje škole, već primjerice brucoši postanu u 21. godini kao što je i Zrinka.

– Kao redoviti studenti imamo pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, isto kao i oni koji su tek završili srednju školu i upisali fakultet. Stoga ne razumijem zašto se ljude koji su upisali dva fakulteta, ili imaju slučaj kao ja pa su u kasnijim godinama počeli studirati, dikriminira i svjesno time krši Ustav RH kojim je zagarantirano pravo na zdrav život, dodala je 27-godišnja studentica koja uskoro treba diplomirati.

Zemlja znanja ne bavi se problemom studentica rodilja

U sličnoj situaciji nalazi se i uskoro 26-godišnja Karla Varzić koja je upisala fakultet 2006. godine, dala sve ispite u roku i sad joj je nakon 5 godina nominalnog trajanja studija od obveza ostao samo diplomski rad. Karla je majka jednogodišnjeg djeteta, stoga je i ona jednu godinu na fakultetu mirovala, a nakon odmrzavanja ima studentska prava do rujna 2014. godine. S obzirom da u prosincu ove godine puni 26 godina, po novom Zakonu gubi pravo na besplatno osiguranje koje joj je prijeko potrebno da bi ostvarivala pravo na porodiljnu, odnosno roditeljsku naknadu.

Izdvojeni članak

Novi udar na studente: Dio gubi pravo na besplatno zdravstveno osiguranje

– Dobivam 1 663 kuna naknade, a trebala bih izdvojiti 375 kuna za zdravstveno, mislim da to zaista gubi svaki smisao. Dijete mi u siječnju puni jednu godinu pa situacija i nije toliko grozna, ali sam sigrna da ima studentica koje su u mojim godina trudne ili rodile pa bi im zdravstveno trebalo biti jedna od garantiranih olakšica, barem u državi koja se tako žustro zalaže za pronatalitetnu politiku, napisala nam je Karla.

Druga opcija je da se studentice u takvim situacijiama jednostavno natjera da odu s fakulteta i prijave se na burzu, jer im tada država daje zdravstveno osiguranje. Mlada majka i studentica smatra da novi Zakon nigdje se ne naznačuje problem rodilja studentica.

– Prema prijedlogu Zakona o izmjenama zakona o obveznom zdravstvenom osiguranje, taj bi se problem riješio jer bi se u obzir uzimala mirovanja godina, no što dotad? Zar će trudnice i rodilje do tog trena ili plaćati zdravstveno ili odlaziti privatniku? Ipak je to velik novac za nekoga tko ne radi, a čeka, odnosno ima prinovu u kući, zaključila je studentica Karla.

Izdvojeni članak

S 19 godina ne upisuje medicinski fakultet, nego ga završava


Zbog liječenja u brak ili na burzu

Od sada će studenti od 18. do 26. godine pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivati s potvrdom fakulteta, a ne putem člana obitelji, dok će oni stariji od 26 godina to osiguranje morati sami plaćati, ili preko bračnog partnera. Među opcijama za besplatno liječenje nalazi se još prijava na burzu ili pak zamrzavanje godine kako bi produžili pravo na zdravstveno osiguranje.

Pripremaju se akcije kako bi prestala diskriminacija zbog godina

Kontaktirali smo nekoliko studenata koji sudjeluju u okupljanju i organizaciji sastanaka na kojima ’26 plus studenti’ odlučuju o potezima koje trebaju napraviti kao bi prestali u ovoj državi biti zadnja rupa na svirali.

– Tridesetak nas se jučer sastalo i rapravljalo o problemu i eventualnim daljnjim akcijama koje bismo radili. Konstatirali smo nekoliko točaka na koje ćemo se fokusirati u svom zahtjevu o besplatnom zdravstvenom obrazovanju za sve redovne studente, istaknula je jedna od aktivnih studentica koja ne želi da ovaj problem prođe nezapaženo.

Uskoro će organizatori održati nove sastanke, konstitirajuću sjednicu te kontaktirati pučku pravobraniteljicu. Jedan od dobrovoljaca u akciji ‘Zdravstveno osiguranje za sve redovne studente’ pojasnio nam je kako će organizatori djelovati po fakultetima, a iste trebaju tek odabrati prema potencijalu za doprinos i smislu za organizaciju.