Pretraga

Ministarstvo je dijelilo novčanu potporu za znanstvene časopise: Ovo su dobitnici za 2022. godinu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je gotovo 12 milijuna kuna kao potporu za znanstvene časopise i časopise za popularizaciju znanosti. Među znanstvenim časopisima najviši pojedinačni iznos je dobio Food Technology and Biotechnology sa zagrebačkog PBF-a te Matka, časopis Hrvatskog matematičkog društva.

radovan fuchs

Foto: Pixabay | srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine dodijelilo novac – financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti. Ukupno 11.900.182 kuna dodijeljeno je za 194 časopisa.

Najviše novca dobio časopis PBF-a

Kada gledamo znanstvene časopise najviši je pojedinačni iznos dobio je časopis Food Technology and Biotechnology s Prehrambeno-biotehnološkom fakulteta u Zagrebu. Ministarstvo mu je dodijelio 162.963 kune financijske potpore. Među časopisima za popularizaciju znanosti najviše je odnijela Matka, časopis Hrvatskog matematičkog društva s iznosom potpore od 58.007 kuna.

Filozofska istraživanja, časopis koji izdaje Hrvatsko filozofsko društvo, dobio je dosta visoku svotu od 120.050 kuna. Izdvajamo ovaj časopis posebno jer u njegovu impressumu, koji je dostupan na Hrčku, stoji da je još uvijek glavni urednik Ante Čović, bivši zagrebački prorektor kojega su nedavno, po sili zakona, umirovili s Fakulteta hrvatskih studija.

Izdvojeni članak
ante čović, hrvatski studiji

Čović, koji ima 73, ne želi u mirovinu: Došao na faks i držao predavanje, evo što se dogodilo danas

Tko ne potroši novac, mora ga vratiti

Ministarstvo će financijska sredstva časopisima, stoji tako u odluci, isplatiti iz državnog proračuna. Ta su sredstva odobrena na temelju stručne i neovisne prosudbe Povjerenstva za znanstveno-izdavačku djelatnost sukladno posebnim kriterijima. Svemu je prethodio javni poziv.

Izdavač časopisa dužan je, stoji u odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs, namjenski koristiti dodijeljen novac. U roku od tri mjeseca od dana primitka financijske potpore Ministarstvu znanosti i obrazovanja mora dostaviti pisano izvješće i dokaze o namjenski utrošenim sredstvima.

U slučaju da izdavač nenamjenski koristi dodijeljeni novac ili ih ne utroši u potpunosti, dužan je vratiti primljena nenamjenski utrošena ili neutrošena financijska sredstva u državni proračun. Tablicu sa svim odobrenim sredstvima pogledajte u dokumentu ispod. Ako vam se ne prikazuje, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab