Pretraga

Riječka rektorica i ministar Fuchs od lani su upoznati s mogućim problemima na Ekonomiji u Rijeci

A- A+

Nakon što je desetoro zaposlenika Ekonomskog fakulteta u Rijeci, među kojima je i bivši dekan Alen Host, osumnjičeno za malverzacije od 384.000 eura, o slučaju se oglasila riječka rektorica. Kazala je da je sadašnji dekan Ekonomije nju i ministra Fuchsa u kolovozu obavijestio o pokretanju vanjske revizije s ciljem utvrđivanja razmjera zatečenih nepravilnosti. Napomenula je i da se reputacija zaposlenika Sveučilišta i Fakulteta koji predano rade svoj posao ne povezuje s ovim slučajem.

Prijić Samaržija, Fuchs i Host | foto: srednja.hr, Sveučilište u Rijeci

Kako je u četvrtak objavila policija, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alen Host i još devetero zaposlenika fakulteta osumnjičeno je za štetu od 384.000 eura. Riječ je o zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenju službene ili poslovne isprave. Još u četvrtak poslali smo upit Sveučilištu u Rijeci, no odgovor nismo dobili. Sada se o slučaju oglasila rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija, prenosi Telegram.hr.

Sveučilište u Rijeci osudilo svaki oblik nezakonitog postupanja

Rektorica je rekla da je upoznata sa slučajem te da je nju i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa sadašnji dekan Ekonomije Saša Drezgić još 31. kolovoza 2023. obavijestio o pokrenutom postupku vanjske revizije. Cilj revizije, nastavila je Prijić Samaržija, bio je utvrđivanje razmjera zatečenih zakonskih, računovodstvenih te materijalnih nepravilnosti na Ekonomskom fakultetu, piše Telegram.hr.

Prijić Samaržija istaknula je i da je Ekonomski fakultet pravna osoba, autonoman i neovisan od Sveučilišta oko raspolaganja svojih prihoda i upravljanja projektima koji se stavljaju na teret osumnjičenim osobama. Kako piše Telegram.hr, rektorica je rekla i da Sveučilište u Rijeci bezrezervno osuđuje svaki oblik nezakonitog postupanja te svakog drugog postupanja koje šteti temeljenim vrijednostima akademije, misiji i ugledu Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak
ekonomski u rijeci, alen host

Bivši dekan i uprava Ekonomskog u Rijeci pod istragom: Osumnjičeni za malverzacije teške 384.000 EUR

Rektorica apelirala da se ova situacija ne povezuje s onima koji predano rade svoj posao

Navela je i da ni jedan slučaj nezakonitog postupanja ne smije ostati neispitan pa podržava utvrđivanje odgovornosti za sve postupke kojim se korumpira povjerenje u javne institucije, a posebice u Sveučilište u Rijeci. Apelirala je i da se reputacija zaposlenica i zaposlenika Sveučilišta i Fakulteta koji predano rade svoj posao ne povezuje s ovim slučajem počinjenim od strane pojedinaca, navodi Telegram.hr.

Podsjetimo, policija je u četvrtak objavila da je 48-godišnjak kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove od 2018. do 2022. godine neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove te krivotvorio službene i poslovne dokumentacije. Riječ je o Alenu Hostu, bivšem dekanu Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Dekan je bio od 2016. do 2022 godine. Od 2013. do 2016. bio je prodekan. Redoviti je profesor koji je doktorirao je na istom fakultetu 2007. godine. Trenutno je član Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Za ista djela, navodi policija, osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki i tri hrvatska državljana od 35 do 58 godina.