Pretraga

Ministarstvo obrazovanja donijelo odluku o dodjeli državne STEM stipendije u 2020./2021.

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs i službeno je donio odluku koja potvrđuje kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i u narednoj će akademskoj godini dodjeljivati STEM stipendije. Ukupno će biti dodijeljeno, kao i prijašnjih godina, 3.400 stipendija.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, donio je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2020./2021. kojom se propisuje broj državnih stipendija u STEM područjima znanosti te razdoblje za koje se stipendije dodjeljuju.

Izdvojeni članak
stipendije

Vodič za brucoše: Imam li pravo na državnu stipendiju i kako do tih 10.800 kuna?

I u akademskoj godini koja započinje za malo više od dva tjedna, dodijelit će se 3.400 stipendija redovitim studentima, a stipendija se, piše tako u odluci, dodjeljuje za razdoblje od listopada 2020. do lipnja 2021. godine. STEM stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno.

Podsjetimo, za razliku od socio-ekonomskih stipendija, STEM stipendije ne dodjeljuju se putem natječaja. Ministarstvo samo prepoznaje studente koji imaju pravo na nju te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu AAI@EduHr, obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti. Nakon što zaprime mail, što bi se prema dosadašnjoj praksi trebalo dogoditi u drugoj polovici listopada, studenti imaju određeni rok u kojemu moraju prihvatiti uvjete stipendiranja. To se smatra činom sklapanja ugovora, a za studente koji ne prihvate uvjete smatra se da su odbili stipendiju.

Pravo na državnu STEM stipendiju imaju studenti koji u akademskoj godini za koju se dodjeljuju stipendije prvi put upisuju prvu godinu studija, a ovisno o rezultatima ispita državne mature te studenti koji su do akademske godine za koju se dodjeljuju stipendije stekli najviše 120 ECTS bodova na studijskome programu, a nisu stekli kvalifikaciju razine visokog obrazovanja (broj bodova može biti veći ako visoko učilište dostavi potvrdu da se jednom godinom studija u punome nastavnom opterećenju stječe više od 60 ECTS bodova). Pri određivanju ostvarenih ECTS bodova uzimaju se samo oni ECTS bodovi koji su ostvareni polaganjem ispita iz predmeta propisanih nastavnim programom studija i koji se ubrajaju u ECTS bodove potrebne za završetak tog studija.

Popis studija čiji studenti u 2020./2021. konkuriraju za ovu stipendiju možete vidjeti na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [48.64 KB]