Pretraga

Ministarstvo ima važnu obavijest za sve koji ove godine žele državnu stipendiju

A- A+

I u akademskoj godini 2020./2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivat će državne socio-ekonomske stipendije. Iz Ministarstva su danas putem društvenih mreža izvijestili do kada studenti mogu očekivati natječaj.

Foto: Srednja.hr

Studenti u nepovoljnom socio-ekonomskom položaju i ove će se godine moći prijaviti na natječaj za dodjelu državnih stipendija. Kako su u ponedjeljak izvijestili iz Ministarstva, on će biti otvoren uskoro.

– Obavještavamo vas da Natječaj za dodjelu državnih stipendija još nije raspisan. Natječaj za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. bit će raspisan DO 15. listopada 2020. godine. Studenti će se moći prijaviti u roku od 15 radnih dana, poručili su iz Ministarstva putem Facebooka.

Inače, taj je tok za raspisivanje natječaja određen pravilnikom o dodjeli državne socio-ekonomske stipendije. Kada se natječaj raspiše, studenti će se na njega prijavljivati elektronskim putem, a činom sklapanja ugovora smatra se online prihvaćanje uvjeta stipendiranja.

Stipendija se dodjeljuje u tri kategorije

Ova stipendija dodjeljuje se samo redovnim studentima i to u tri kategorije:

– E kategorija (za redovite studente slabijeg socio-ekonomskog statusa)
– D1 kategorija (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata)
– P kategorija (za studente s invaliditetom i studente koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije)

Na natječaj Ministarstva mogu se prijaviti samo studenti koji su u prethodnoj godini stekli najmanje 45 ECTS-a i kojima ukupan broj ECTS bodova podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina nije manji od 40. Taj se uvjet ne odnosi na studente prve godine.

Najviše stipendija dodjeljuje se u E kategoriji, a glavni uvjet su niski prihodi kućanstva. Boduju se na natječaju i drugi socijalni uvjeti u kojima student živi, poput života bez roditelja ili s jednim roditeljem, života izvan prebivališta, školovanja braće i sestara. Sve kategorije na kojima je moguće ostvariti bodove možete vidjeti na pravilniku na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
stipendije

Krenuli i natječaji za studentske stipendije: Po 10.000 kuna nudi im jedna od većih županija

Studenti će dobivati po 1.200 kuna kroz devet mjeseci

Državna socio-ekonomska stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, isplaćuje se do 15. u mjesecu i iznosi 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna godišnje. Važno je naglasiti kako je dosadašnja praksa, barem u posljednjih nekoliko godina, bila takva da se prve tri rate isplaćuju u prosincu, a posljednja u lipnju.

Ako student ne uspije položiti sve ispite u godini ili se ispiše s visokog učilišta, stipendiju nije potrebno vraćati, ali ovu stipendiju nije moguće primati uz neku drugu financiranu iz javnih izvora.

Napomenimo za kraj i kako je ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, nedavno donio odluku prema kojoj će u 2020./2021. biti dodijeljeno i 3.400 STEM stipendija. Ta se stipendija ne dodjeljuje putem natječaja, nego Ministarstvo automatski prikuplja podatke o studentima koji imaju pravo na nju. Popis studija čiji će studeni ove godine konkurirati za STEM stipendiju možete pronaći OVDJE.