Pretraga

Ministarstvo i VIVŠ na istoj strani, protive se diskriminaciji 55.000 studenata u Hrvatskoj!

A- A+

Prošlo je više od godinu i pol dana otkako je Ustavni sud Republike Hrvatske poslao Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru na doradu. Sud je tada u odluci uklonio specijalističke diplomske stručne studije s razine 7 po HKO-u i naložio izmjenu Zakona te regulaciju pristupa razini 8.2 (akademski stupanj doktora znanosti). Nakon godinu i pol, provedene masovne i burne javne rasprave i mišljenja resornog ministarstva prema kojem stručni i sveučilišni studiji moraju zadržati istu razinu, sve i dalje stoji na mjestu. Danas se oglasilo Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, studentski predstavnici studenata koje direktno pogađa ova problematika.

Tijekom travnja, studenti stručnih studija organizirali su brojne tribine o HKO-u | Foto: srednja.hr

Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, nakon jučerašnje konferencije o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u organizaciji Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, upozorila je da se više ne može čekati s donošenjem izmijenjenog Zakona.

VIVŠ: ‘Studenti stručnih studija razumiju ulogu HKO-a, vrijeme je da počnu i svi ostali dionici akademske zajednice’

– Događaj ovakve tematike, tematike aktualne zadnjih godina za studente stručnih studija s neizvjesnom sudbinom koje i samo Vijeće studenata predstavlja, još jednom naglašava važnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Vjerujem kako će održana konferencija potaknuti nadležne institucije da do kraja tekuće godine stave na glasanje prijedlog navedenog Zakona, koji trenutno drži 55.000 studenata, ali i unapređenje sustava kvalitete visokog obrazovanja RH u „statusu quo“. Studenti veleučilišta i visokih škola razumiju ulogu HKO-a, vrijeme je da počnu i svi ostali dionici akademske zajednice, izjavila je Miketek.

Izdvojeni članak

Poslodavci i sindikati zajedničkim oštrim pismom protiv rektora Borasa i prorektora Lazibata oko HKO-a

Iz Vijeća studenata ističu da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u, kojem se priklonilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon javne rasprave, jedino tako uređen njeguje binarni sustav obrazovanja u RH koji osigurava vertikalnu prohodnost stručnih i sveučilišnih studija. Dodaju i kako se unapređenje sustava kvalitete visokog obrazovanja uvelike oslanja na komponente koje nudi HKO, posebice standarde.

– HKO je višeznačan alat koji nam omogućava povezivanje obrazovanja s potrebama društva i tržišta rada. Upravo je taj alat ključan za ovo doba kada studenti znaju što žele i imaju pristup informacijama gdje mogu pronaći ono što trebaju, a to nerijetko biva izvan granica Hrvatske, kažu iz Vijeća studenata.

Divjak: Ne smije biti opravdanja diskriminaciji stručnih studija

O problematici HKO-a, jučer je govorila i ministrica Blaženka Divjak. Naglasila je da ne smijemo diskriminirati 50.000 studenata stručnih studija u Hrvatskoj u odnosu na studente sveučilišnih studija.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektor Boras i prorektor Lazibat ne odustaju od diskriminacije 50 tisuća studenata

– Studenti stručnih studija većinom studiraju na javnim veleučilištima i javnim sveučilištima, zbog čega diskriminacija njihovih studija u razini s onima na sveučilišnim studijima ne bi smjela imati opravdanje. Podržavamo da se kvalifikacije razlikuju po vrsti studija, stručnih ili sveučilišnih, s obzirom na to da prvi imaju veći naglasak na vještine, a drugi na akademska znanja. Ali, ne smijemo ih razlikovati po razini, izjavila je ministrica čije je Ministarstvo izradilo izmjene Zakona o HKO-u sukladno odluci Ustavnog suda, no donošenje Zakona i dalje stoji.

Zakonskom rješenju MZO-a protivi se Sveučilište u Zagrebu, no i u samoj Vladi RH prisutni su disonantni tonovi po pitanju rješavanja problematike HKO-a pa procedura donošenja izmijenjenog Zakona i dalje stoji.

Pročitajte sve o ovoj temi:

1. Ekskluzivno: Rektor Boras želi da Ustavni sud ukine zakon o HKO-u

2. Željko Jovanović: Boras brka zakone, a prijeti nam gubitak 500 milijuna eura

3. Institut za razvoj obrazovanja protiv Borasove ‘ustavne tužbe’ HKO-a

4. Ustavni sud odlučio: Zakon o HKO-u mora na doradu

5. Studentska inicijativa: Zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente?

6. Ovi ljudi odlučivat će o sudbini 55.000 hrvatskih studenata i HKO-u

7. Uključite se u javnu raspravu o Zakonu koji će odrediti položaj 55.000 studenata u Hrvatskoj

8. Hrvatski studentski zbor podupire alternativno rješenje Zakona o HKO-u

9. Prvi sukob ministra Barišića i rektora Borasa oko HKO-a

10. Bivši prorektor Sveučilišta u Zadru objasnio interes EFZG-a oko izmjene Zakona o HKO-u

11. Zahuktala se javna rasprava o HKO-u: Pogledajte argumente suprotstavljenih strana

12. Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

13. Godinu dana borbe i otpora protiv uprave Sveučilišta u Zagrebu

14. Nacrt prijedloga Zakona o HKO-u u rujnu se upućuje Vladi RH, u kolovozu izvješće o masovnoj javnoj raspravi

15. MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

16. Rektor Boras i prorektor Lazibat ne odustaju od diskriminacije 50 tisuća studenata

17. Poslodavci i sindikati zajedničkim oštrim pismom protiv rektora Borasa i prorektora Lazibata oko HKO-a