Pretraga

Misli koje nam prolaze glavom dok gubimo vrijeme čekajući ispred referade

A- A+

Kad bismo prosječno studiranje morali pokazati u brojevima, to bi izgledalo otprilike ovako: 30 % predavanja, 50 % učenja i pisanja radova, a ostatak je čekanje u redovima. Čekanje, a posebno čekanje u beskonačnom redu upravo onda kad ti se jako žuri, nešto je sa čime se svatko od nas dobro upozna još na prvoj godini. Saželi smo što nam u tim trenucima prolazi glavom. Za one koji žele živjeti u budućnosti, napisali smo i kako te situacije izbjeći, i umjesto osobno, riješiti ih online.

referada

‘Zašto se ovo ne može riješiti online?!’ jedna je od češćih misli koje imamo dok čekamo u redu | Foto: Levi Jones, Unsplash

Kao studenti, često gubimo vrijeme na čekanje. Čekamo u menzi, pred kabinetima profesora, u studentskom centru. Red nas dočeka kod studentskih doktora, kad produžujemo pokaz ili useljavamo u studentski dom. Ono najupečatljivije čekanje s kojim se apsolutno svi susretnemo je čekanje ispred referade. Referada, odnosno studentska služba koju ima svaki fakultet, zatreba nam prvo kad se upisujemo na faks, a potom svaki put kad na faksu rješavamo neku birokratsku situaciju.

Referade, ovisno o veličini fakulteta, brinu o stotinama, pa i tisućama studenata. Zato će referada gotovo uvijek biti odgovor na problem koji imate. Krivo vam je upisana ocjena? Idite do referade. Ne možete se ulogirati u Studomat? Javite se teti iz referade. Profesor se nije pojavio na predavanju? Pitajte referadu, oni će znati što treba.

Jedno pitanje bit će ključno za vaše studiranje

To je razlog zašto jedno od najčešćih pitanja koje ćete tijekom studiranja postavljati glasi: ‘Kad radi referada?’ Odgovor je uvijek neko vrijeme koje vam ne odgovara, ali kada prebrodite taj prvi izazov i pojavite se na faksu za radnog vremena referade, čeka vas (pogađate) – čekanje u redu. Bonus bodove dobit ćete ako su u tijeku ispitni rokovi, a vi ste kampanjac kojeg će tih sat vremena čekanja koštati glave. I sami smo ovo prošli nebrojeno puta. Za vas smo se prisjetili ovih blago traumatičnih iskustava i opisali kako to obično prođe.

No, prije toga imamo važnu napomenu. U slučaju da već niste čuli, puno birokratskih procesa, pa i onih koji nam trebaju tijekom obrazovanja, sada je digitalizirano. Ako imamo aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu, a to je ona s čipom, na portalu e-Građani možemo skinuti hrpu potvrda i dokumenata, predati razne zahtjeve i slično. Uz aplikaciju Certilia sve to možete obaviti i na mobitelu, bez da se uopće ustajete iz kauča ili kreveta. O tome kako aktivirati e-Osobnu i skinuti Certiliju smo pisali u tekstu kojeg možete pronaći ovdje. U slučaju da to iz nekog razloga niste napravili i sada ste se našli u redu pred referadom, evo što će vam sve prolaziti glavom.

Izdvojeni članak

[Aplikacija tjedna] Olakšajte si život, uštedite novac i vrijeme uz ovu aplikaciju

‘Sigurno mi nešto nedostaje. Gdje mi je x-ica?!’

Došli ste pred referadu i sve nade da nije gužva su pale u vodu. Stali ste na kraj naizgled beskonačnog reda, gledate u dokumentaciju koju ste prikupili i nervozno provjeravate Internet kako biste se uvjerili da vam ništa ne nedostaje. Strahujete od onog najgoreg: da ćete nakon pola sata čekanja biti vraćeni na početak reda, jer ste krivo ispunili neki obrazac.

referada

Kad konačno dođe vaš red, svi vaši dokumenti čarobno nestanu, iako ste ih do malo prije držali u ruci |  Foto: Kate Trifo, Pexels

Pretvorite se u naprednog matematičara kad treba izračunati brzinu kretanja reda

Prvo se bojite, potom dosađujete, a nakon toga kreće blaga nervoza jer se red gotovo i ne pomiče. Gledate na sat, računate frekvenciju ulazaka i izlazaka studenata, jer referada se zatvara za pola sata. Što ako ne stignete doći na red? Preznojavate se, jer ćete u tom slučaju sve ovo morati ponoviti i sutra.

‘Što bude, bit će’

Ovo je faza rezignacije. Predajete se sudbini i prepuštate da vas red nosi naprijed svojim tempom. Zen ste. Vaše živciranje, naposlijetku, neće ubrzati red.

Razmišljate o svemu što biste napravili da niste izgubili vrijeme na čekanje

Ovo je faza žaljenja. U tih pola sata koliko čekate, kažete si, mogli ste naučiti barem pola lekcije za ispit. Mogli ste napraviti ručak. Mogli ste napisati zadaću koju ste odgađali. Mogli ste pogledati epizodu serije. Duboko u sebi znate da biste i s tih pola sata više svejedno odgađali, no ipak…

‘Zašto se ovo ne može riješiti online?!’

U nekom trenutku, neminovno kreće maštanje o tome da živimo barem stotinu godina u budućnosti i da je naše čekanje u redu moglo biti zamijenjeno s nekoliko klikova. Najgore (ili najbolje) što ti se u ovom trenutku može dogoditi jest da otkriješ da se tvoja obveza zaista i mogla riješiti online – da imaš Certiliju. S njom možete, primjerice, dobiti e-Zapis o statusu studenta ili e-Razmjenu ocjena. Proučili smo sve usluge koje su vam dostupne u par klikova s Certilijom i pronašli čak 21 koja će vam, kad-tad, zatrebati. Taj tekst pronađite ovdje.

Izdvojeni članak
osoba spava u krevetu

Kad je ustati iz kreveta preteško: Evo svih obveza koje možemo obaviti iz pidžame

Ako imate aktiviranu e-Osobnu, instaliranje Certilije je jednostavno. Posjetite web stranicu Mobilnog identiteta i slijedite upute. Registraciju započinjete koristeći program eID Middleware, čitač kartica i vašu e-Osobnu. Nakon toga vas postupak vodi kroz preuzimanje Certilije i njeno aktiviranje na vašem mobilnom uređaju. Detaljne upute napisali smo u ovom tekstu.

Nervoza u trenu kad shvatite da ste konačno prvi na redu

Red se odjednom počeo ubrzano pomicati i sada ste se našli ispred vrata, prvi na redu. U glavi uvježbavate što ćete reći teti kada uđete. X-ica vam je opet neobjašnjivo nestala, a potom ju, nakon minute paničnog kopanja po novčaniku, pronalazite u džepu. Ne sjećate se kad ste ju tamo stavili, a u strci ste zaboravili i govor kojeg ste pripremili. Odjednom vam je prevruće, ali ako sad skinete jaknu, poprilično ste sigurni da ćete opet zagubiti x-icu.

Referada na Fakultetu prometnih znanosti | foto: srednja.hr

Još jedna prednost koju imamo s Certilijom je ta da nam je cijeli digitalni identitet na jednom mjestu i siguran. Nema više straha ste zaboravili neki dokument, jer sve je na mobitelu, a oni su gotovo uvijek uz nas. S ovom aplikacijom, budućnost je već stigla. Aktivirajte svoju e-Osobnu već danas i zatražite svoj digitalni identitet koji će uvijek biti uz vas.

Trijumf i pobjeda nad životom nakon što izađete iz referade

Uspjeli ste riješiti problem zbog kojeg ste došli. Naposlijetku, bilo je puno bezbolnije nego što ste očekivali. Teta u referadi je bila nasmijana i pomogla vam je ispuniti obrasce koji su vam trebali. Naravno, ovo je najbolji mogući scenarij, ali da biste si uštedjeli vrijeme u situacijama kada je to moguće, ne zaboravite provjeriti što sve možete riješiti online, bez posjećivanja referade ili nekog drugog ureda, u ovom tekstu.

U videu ispod pogledajte sve o tome kako aktivirati svoju e-Osobnu i zatražiti vaš mobilni digitalni identitet.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Agencije za komercijalnu djelatnost