Pretraga

Prelazak granica bez čekanja: Stiže digitalna putovnica, a možete biti prvi koji će je testirati

A- A+

Digitalna putovnica nalazit će se u aplikaciji CERTILIA. S njom ćemo unaprijed isplanirati put i najaviti svoj dolazak na granični prijelaz druge zemlje, što znači da pri dolasku više neće biti čekanja. Kreirate li svoju digitalnu putnu vjerodajnicu, bit ćete među prvima u Europi koji će isprobati takav način putovanja. Digitalne putne vjerodajnice nastale su u sklopu pilot projekta u kojeg su uključene Hrvatska i Finska, a na temelju njega će se proširiti i na ostale zemlje Europske unije. Nedavno se održao i događaj na kojem je ovaj projekt predstavljen građanima Zagreba.

Digitalna putovnica učinit će putovanja bržima, a novi način putovanja možete isprobati među prvima u Europskoj uniji | Foto: Unsplash

Prelazak granice ponekad je poprilično naporno iskustvo, ali zahvaljujući projektu u kojeg je uključena i Hrvatska, to bi uskoro moglo postati stvar prošlosti. Hrvatska i Finska, uz Nizozemsku i Kanadu, sudjeluju u pilot projektu Digital travel credentials (DTC).

Lakše putovanje i veća sigurnost – upravo su to glavni ciljevi projekta DTC. S tim na umu su nastale digitalne putne vjerodajnice. Bit će smještene u mobilnoj aplikaciji Certilia, unutar koje ćemo unaprijed kreirati svoj plan puta.

Izdvojeni članak

[Aplikacija tjedna] Olakšajte si život, uštedite novac i vrijeme uz ovu aplikaciju

Odabrat ćemo datum putovanja, polazište i dolazište te granični prijelaz koji ćemo prijeći. DTC će omogućiti rješenje i za one zemlje koje traže vizu pri dolasku, jer ćemo kroz aplikaciju moći izvršiti upis e-VISE.

Putovanje će zahvaljujući digitalnoj putnoj vjerodajnici postati znatno ugodnije i brže. Sve provjere za koje bismo inače čekali na granici, sada će se obaviti unaprijed i to posve online. Drugim riječima – zbogom nepotrebnom čekanju na granici!

Aktivirajte svoju digitalnu putovnicu

Već možete aktivirati svoju digitalnu putovnicu. Učinite li to, bit ćete među prvima u Europskoj uniji koji će isprobati ovaj način putovanja, a sama aktivacija poprilično je jednostavna.

Preduvjet za sve je aktivirana e-Osobna iskaznica. To je također poprilično jednostavno za obaviti, u što smo se osobno uvjerili. Cijeli proces, korak po korak, možete pronaći u članku kojeg smo objavili ovdje.

Izdvojeni članak
certilia

Mrzite redove? Ovo će vam olakšati život: Isprobala sam nov način za skinuti hrpu dokumenata s interneta

Nakon što aktivirate svoju e-Osobnu, potrebno je preuzeti aplikaciju CERTILIA. Unutar nje ćete kreirati digitalnu putnu vjerodajnicu. Ako ste sve ove korake već prije obavili, jednostavno pređite na idući korak.

Unutar aplikacije CERTILIA skenirajte i verificirajte svoju putovnicu. Umjesto putovnice možete koristiti i svoju e-Osobnu, no samo ako je izdana nakon 2. kolovoza 2021. godine. Više o tome kako aktivirati digitalnu putnu vjerodajnicu možete pročitati i ovdje.

digitalna putovnica, koraci za aktiviranje

Foto: AKD

Sve o budućnosti putovanja

Nakon toga, spremni ste za put bez čekanja na granici. Po završetku ovog pilot-projekta koji traje godinu dana, dobiveni rezultati pomoći će da se slični projekti provedu i u ostalim zemljama Europske unije. Tako bismo uskoro mogli imati jedinstvenu politiku digitalnog identiteta za Europsku uniju – drugim riječima, još jednostavnije putovanje.

Nedavno se održao i i događaj na kojem će je građanima Zagreba predstavljen projekt digitalnih putnih vjerodajnica. Održan je u subotu, 30. rujna na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 20 sati. Svi koji su među prvima željeli doznati sve o budućnosti putovanja, na licu mjesta su mogli doznati sve o digitalnim putnim vjerodajnicama.

digitalna putovnica događaj

Foto: AKD

Digitalna i e-Putovnica razlikuju se u jednoj važnoj stavci

Možda već imate svoju e-Putovnicu, ali digitalna putovnica nastala u sklopu projekta DTC ponešto se razlikuje od nje. Prije svega, ona nam omogućava brži prijelaz preko granica, dok s e-Putovnicom to nemamo. Digitalna putovnica se temelji na ‘hibridnom’ konceptu koji kombinira putnu vjerodajnicu u digitalnom obliku, kao i fizičku komponentu koja je s njom povezana, pa je zato sigurnija i daje nam nove mogućnosti.

Digitalnu putovnicu razvili su stručnjaci iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). AKD je, inače, tvrtka ovlaštena za izdavanje kvalificiranih certifikata građanima Hrvatske na elektroničkoj osobnoj iskaznici. Najjednostavnije rečeno, AKD proizvodi osobne iskaznice, putovnice, vize, vozačke i druge zaštićene tiskovine, razvija napredna IT rješenja u području identiteta i sigurnost, te pruža usluge bankarskom sektoru.

AKD i MUP u provedbi projekta DTC sudjeluju s partnerima Finskom graničnom stražom, Finnairom, Finskom imigracijskom službom, Finskom policijom i Finnaviom. Projekt je vrijedan 2.3 milijuna eura, a financira ga Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Agencije za komercijalnu djelatnost

Copy link
Powered by Social Snap