Pretraga

[Aplikacija tjedna] Olakšajte si život, uštedite novac i vrijeme uz ovu aplikaciju

A- A+

Možda već znate da online, u nekoliko klikova, možete doći do dokumenata poput eZapisa o statusu studenta ili potvrde o statusu učenika, ali i obaviti radnje poput upisa u srednju. No znate li za Certiliju, aplikaciju koja dodatno pojednostavljuje taj proces? S njom nam je dostupno više od 100 usluga portala e-Građani. Objasnili smo kako ju instalirati i kreirati svoj mobilni digitalni identitet, a potrebna vam je samo aktivna e-Osobna.

certilia

Aplikacija Certilia | Screenshot: Google Play

Dosta toga što smo prije mogli obaviti isključivo fizički, danas možemo riješiti online, i to zahvaljujući novim elektroničkim osobnim iskaznicama. Primjerice, na portalu e-Građani možemo predati zahtjev za izradu nove putovnice. No, budući da je riječ o osjetljivom zahtjevu u kojem na Internet stavljamo svoje privatne podatke i tako ih izlažemo opasnosti, jako je važno da taj proces bude siguran.

Na internetu se puno toga može lažirati, stoga je prvi korak u tom procesu, laički rečeno, uvijek dokazivanje da smo zaista mi zatražili izdavanje novog dokumenta. Kada se prijavljujemo u sustav e-Građani, činimo upravo to – dokazujemo svoj identitet. Ako ste to već činili, primijetili ste da se možete prijaviti na više načina, od kojih svaki ima svoju razinu sigurnosti. Što je osjetljiviji dokument ili radnja koju želimo obaviti, potrebna nam je viša razina sigurnosti.

Za što nam služi Certilia?

Upravo tu uskače Certilia. Riječ je o aplikaciji koju je razvila Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) koja se povezuje s našom e-Osobnom. S njom na brz, siguran i pouzdan način imamo pristup više od 100 usluga portala e-Građani, pa čak i onima najviše razine sigurnosti. Do nedavno, za doći do tih usluga nam je trebala e-Osobna i čitač kartica – oni su jamčili naš digitalni identitet.

S Certilijom, svom digitalnom identitetu pristupamo preko mobitela, što znači da nam čitač kartica više ne treba. Osim toga, ova je aplikacija omogućila još jednu važnu stvar – online potpisivanje dokumenata. Bez osobnog potpisa ne možemo obaviti niti jedan birokratski zadatak, ali Certilijin digitalni potpis, takozvani potpisni certifikat, ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis. Sve što s ovom aplikacijom možete obaviti, bez da se uopće ustajete iz kreveta, popisali smo u ovom tekstu.

Izdvojeni članak
osoba spava u krevetu

Kad je ustati iz kreveta preteško: Evo svih obveza koje možemo obaviti iz pidžame

Koristeći Certiliju i svoj mobilni digitalni identitet, u nekoliko klikova dokazujete da zaista vi želite pristupiti uslugama e-Građanina. Potrebna vam je minuta vremena da se prijavite u sustav, jer vam čitač kartice više ne treba. Nakon toga, preostaje vam samo odabrati uslugu koju želite. I to je to – dokazali ste svoj identitet i virtualno se ‘potpisali’ da zaista želite obaviti određenu radnju. Sad kad birokratske poslove rješavate online, uštedjeli ste novac i hrpu vremena koje biste inače potrošili na putovanje do nadležne ustanove i čekanje u redu.

certilia

S Certilijom nema više čekanja u redovima | Foto: srednja.hr

Riješite birokraciju online – koristite više od 100 usluga

S njom jednostavnije no ikad možete pristupiti uslugama e-Građanina koje će vam sigurno trebati za školu ili fakultet. To su, primjerice, e-Zapis o statusu studenta ili e-Potvrda za učenike, e-Razmjena ocjena koja nam treba prilikom prelaska na drugi faks, e-Upis u srednje škole, prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje na koji se svi moramo prijaviti nakon što završimo obrazovanje ili pristup svim online tečajevima Srca. Osim toga, s Certilijom možete koristiti i brojne druge usluge koje će vam sigurno trebati mnogo puta tijekom života.

Tako na e-Građani možete predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole (ili već prethodno spomenutu putovnice), naručiti da vam dokument bude dostavljen na kućnu adresu, naručiti se za pregled kod liječnika, upotrebljavati portal Zdravlje na kojem možete vidjeti svoje nalaze, prijaviti svoje boravište, dati suglasnost ili punomoć za razne postupke, potpisivati dokumente (primjerice, ugovor za kupnju ili prodaju automobila), pa čak i pokrenuti vlastiti obrt ili tvrtku. Posjetite portal e-Građani na kojem možete pretražiti sve usluge koje su vam dostupne. U ovom tekstu sabrali smo sve misli koje nam prolaze glavom kada umjesto online, odlučimo sve ove obveze rješavati uživo. Spoiler alert: nikad ne uživamo.

Izdvojeni članak
referada

Misli koje nam prolaze glavom dok gubimo vrijeme čekajući ispred referade

Jednostavan proces aktivacije e-Osobne

Cijeli postupak aktiviranja e-Osobne i instalacije Certilije zapravo je vrlo jednostavan. Za početak vam je potrebna osobna iskaznica s čipom i PIN (ako ga nemate – besplatno zatražite novi u policijskoj upravi). Ako nemate osobnu – cijena je 100 kuna, a za mlađe od 18 godina koji ju izrađuju prvi puta, izrada je besplatna. Certiliju mogu instalirati svi koji imaju osobnu iskaznicu, ali će samo punoljetne osobe moći potpisivati.

Prilikom preuzimanja svoje e-Osobne, dobili ste i kuvertu s podacima za njenu aktivaciju. Ako ste ju izgubili, zatražite njeno ponovo izdavanje u nadležnom Ministarstvu upravnih poslova. Koristeći PIN kojeg ste dobili, e-Osobnu možete aktivirati na aktivacijskim kioscima koji se nalaze u nekim policijskim upravama. Ispod se nalazi popis svih lokacija na kojima trenutno možete pronaći aktivacijske kioske. Ako ih nemate u svojoj blizini, provjerite ima li vaše računalo ugrađen čitač kartica. Ako nema, kupite vanjski čitač kartica, a možete ih pronaći u poslovnicama Hrvatske pošte ili trgovinama elektroničkom opremom.

Popis kioska za aktivaciju e-osobne iskaznice

• Gradska uprava grada Bjelovara, Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 2
• PU brodsko-posavska, Slavonski Brod, Ivana Mažuranića 16
• PU istarska, Pula, Trg Republike 1
• PU karlovačka Karlovac, Trg hrvatskih redarstvenika 6
• PU koprivničko-križevačka, Koprivnica, Trg Eugena Kumičića 18
• PU međimurska, Čakovec, Jakova Gotovca 7
• PU osječko-baranjska, Osijek, Trg Lavoslava Ružičke 1
• PU primorsko-goranska, Rijeka, Ulica žrtava fašizma 3
• PU sisačko-moslavačka, Sisak, Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 24
• PU splitsko-dalmatinska, Split, Trg Hrvatske bratske zajednice 8
• PU šibensko-kninska, Šibenik, Velimira Škorpika 5,
• PU zagrebačka, Zagreb, Petrinjska 30
• PU zagrebačka, Zagreb, Heinzelova 98
• PU varaždinska, Varaždin, Ivana Milčetića 10
• PU vukovarsko-srijemska, Vinkovci, Glagoljaška 27 b
• PP Velika Gorica, Velika Gorica, Matije Magdalenića 2
• PU zadarska, Zadar, Put Murvice 9
• Algebra kampus, Zagreb, Gradišćanska ulica 24
• Kampus Osijek, zgrada FERIT-a, Osijek, Cara Hadrijana 10B
• FERIT, Osijek, Kneza Trpimira 2B

Kako instalirati Certiliju, korak po korak

Kako biste mogli koristiti čitač kartica, za početak ćete ga morati instalirati. Slijedite upute koje su došle s vašim čitačem. Nakon toga, prvi korak aktivacije e-Osobne bit će preuzimanje i instalacija programa eID Middleware s web stranice eid.hr. Svoju e-Osobnu ćete aktivirati u tom programu, a on će vas voditi kroz cijeli proces. Kada završite, vaša je osobna aktivirana te možete prijeći na idući korak, instalaciju aplikacije Certilia.

Da biste instalirali Certiliju, najprije na svom računalu posjetite web stranicu Mobilnog identiteta. Tamo započinjete registraciju koristeći eID Middleware, čitač kartica i vašu e-Osobnu. Nakon toga vas postupak vodi kroz preuzimanje Certilije i njeno aktiviranje na vašem mobilnom uređaju. Ako svoju e-Osobnu želite aktivirati na kiosku u policijskoj upravi, tamo ćete moći i napraviti potrebne korake za instalaciju Certilije.

I to je to, sada ste i službeno građanin 21. stoljeća. Aktivirajte svoju e-Osobnu već danas, zatražite svoj mobilni digitalni identitet i uz Certiliju lako i sigurno rješavajte birokraciju iz udobnosti svog kreveta.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Agencije za komercijalnu djelatnost