Pretraga

Mladež HNS-a i HDZ-a zauzeli zajednički stav o studentskom radu

A- A+

Nedorečene i nejasne izjave čelnika dva sindikata o regulaciji studentskog rada izazvala su veliku reakciju među studentskom populacijom, ali i mladeži stranaka. O svemu su reagirali iz pomladaka dviju vladajućih stranaka, a zauzeli su za postojeću zaštitu studentskog rada.

Izvor: arhiva, Srednja.hr

Tvrtke često koriste studentski snagu koja im je jeftinija, a s time se oštećuju radnici, stav je to koji proklamiraju sindikalisti već godinama. Sama tematika studentskog rada je vrlo kompleksna, a vrlo šture izjave vodećih sindikalista o regulaciji studentskog rada izazvale su preko vikenda veliku buru među studentima.

– Kada taj rad postaje masovan i nereguliran do mjere koja oduzima samu svrhu studentskog rada, kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi, napisao je svoj odgovor Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikaza znanosti i visokog obrazovanja za portal direktno.hr.

Njegov kolega Krešimir Sever iz Nezavisnkog sindikata Hrvatska je bio nešto detaljniji, premda ni on ne spominje potpunu zabranu studentskog rada, kako su prenijeli neki mediji.

-Već godinama upozoravamo da treba pogledati malo širi kontekst, a mnogi su već pokušali tumačiti da smo mi protiv studentskog rada što je apsolutno krivo, kaže Krešimir Sever i dodaje da je problem u tome u što se studentski rad pretvorio, prenosi direktno.hr.

– U jednom ogromnom dijelu pretvorilo se u izrabljivanje studenata na jednoj strani, a na drugoj zatvara se prostor za redovno zapošljavanje, jer je poslodavcima u velikoj mjeri takav rad jeftiniji nego da zapošljavaju po ugovoru o radu s obzirom na doprinose koje imaju platiti po studentskom ugovoru, rekao je za direktno.hr Sever.

Mladež HDZ-a: Dragi sindikati, studentski rad se ne smije zabraniti

Tijekom vikenda su prvo reagirali iz Mladeži HDZ-a čiju reakciju prenosimo u potpunosti.

– Povodom ovotjednih izjava predstavnika sindikata o studentskom i učeničkom radu te potrebu strožeg reguliranja, pa i ograničavanja studentskog rada, Mladež Hrvatske demokratske zajednice upućuje sljedeće reagiranje:

Studentski rad od iznimne je važnosti za sve studente i njihove obitelji jer se radi o dodatnom prihodu. Mladež HDZ-a se uvijek strogo protivila dovođenju studenata u nepovoljan i neravnopravan položaj od strane poslodavaca i podupiremo da se studente zaštiti u takvim situacijama. Također mi kao predstavnici demokratske stranke ne smatramo da se studentima ili drugima treba uskraćivati ili ograničavati pravo na rad.

Vjerujemo da će Vlada u ovom mandatu naći mogućnost da se poduzetnicima stvore dobri preduvjeti za poticanje studenata kroz rad i stipendiranje kako bi se ti isti studenti po završetku studija zaposlili i ostali u Hrvatskoj.

Oduvijek smo imali i držimo stav kako je nedopustivo smanjivati postojeća studentska i učenička prava. U kontekstu izrade zakona koji bi regulirao učenički i studentski rad držimo pohvalnim inicijativu sindikata da se uvede dodatni red, ali nipošto na štetu učenika i studenata. Stava smo kako studenti kroz ostvarivanje svog prava na rad ne predstavljaju negativnu pojavu na tržištu rada, a što se dalo zaključiti iz izjava predstavnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih sindikata Hrvatske, priopćili su iz Mladeži HDZ-a.

Izdvojeni članak

Je li ovo neka zezancija? Pogledajte koje sve vještine traže u oglasu za studentski posao

Reagirao i drugi pomladak vladajuće koalcije – HNS

Mladi iz HNS-a imaju stav da studentima se ne bi smjelo ograničiti njihovo pravo na rad.

– S obzirom na ovotjedne izjave sindikalnih predstavnika o studentskom i učeničkom radu, Mladi HNS-a žele istaknuti kako su se uvijek žustro protivili svim pokušajima izrabljivanja studenata i učenika te narušavanju njihovih sloboda. Shodno tome, studentima se ne bi smjelo ograničiti njihovo pravo na rad.

Kao predstavnici građanskog centra smatramo kako je poticanje samostalnosti i odgovornosti kod mladih generacija vrlo važno. Naš je stav da se već stečena studentska prava ne smiju smanjiti. Također, smatramo da se studente i učenike koji obavljaju poslove preko studentskih i učeničkih ugovora ne treba precipirati kao konkurenciju pojedinim radnicima na tržištu rada.

Podsjećamo i kako su Mladi HNS-a tijekom svoje ljetne kampanje 2016. godine predlagali konkretne mjere za poboljšanje kvalitete studentskog zaposlenja. Između ostalog, predložili su smanjenje posredničke naknade.

Mladi HNS-a će se nastaviti zalagati za zaštitu postojećih studentskih i učeničkih prava te će podržavati prijedloge izvršne vlasti koji će pozitivno utjecati na kvalitetu studentskog i učeničkog života, priopćili su Mladi HNS-a