Pretraga

Na listi najboljih studija ekonomije na svijetu, našli su se i naši: Evo gdje ih upisati

A- A+

Da posjeduje EFMD akreditaciju koja potvrđuje da je njihov program iznimno kvalitetan, pohvaliti se može tek 10 % fakulteta iz područja ekonomije diljem svijeta. Među njima je i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Istražili smo što sve nude svojim studentima, a pronašli smo osam razloga zašto se njihovi studiji ubrajaju među najbolje na svijetu.

Ekonomski fakultet u Rijeci može se pohvaliti da posjeduje EFMD akreditaciju | Foto: EFRI

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci (EFRI) broji više od 2.300 studenata. Na prijediplomskoj razini izvode dva studija, Ekonomija i Poslovna ekonomija s čak osam smjerova. Novitet u akademskoj godini 2023./2024. je Integrirani sveučilišni studij ekonomije.

Kod njih može studirati i posve digitalno, jer su prvi u Hrvatskoj, još 2016. godine, pokrenuli prvi sveučilišni online studij Poslovne ekonomije. Uz sve to, svake godine oko 60 stranih studenata dolazi u Rijeku zbog njihovog International Business studija na engleskom jeziku.

Nositelji su akreditacije koje dodjeljuju EFMD (European Foundation for Management Development). Moguće ju je dobiti tek nakon detaljne provjere institucije za vanjsko vrednovanje. Potvrđuje da je kvaliteta studija fakulteta koji je nose u rangu s najboljim sveučilištima svijeta.

Ekonomski fakultet u Rijeci može se pohvaliti da posjeduje EFMD akreditaciju | Foto: EFRI

Kako bismo istražili što EFRI nudi svojim studentima, razgovarali smo s njima te detaljno ‘pročešljali’ njihove programe. Pronašli smo osam razloga zašto su njihovi studiji među najboljim studijima ekonomije i poslovne ekonomije.

1. Uveli prvi sveučilišni online studij

Puno prije nego je online nastava postala uobičajena, EFRI je uveo sveučilišni online studij Poslovne ekonomije. Izvodi se na prijediplomskoj (bachelor) i diplomskoj (master) razini, a studenti biraju između nekoliko smjerova: Poduzetništvo, Menadžment i Financije kao izvanredni studij.

Sadržaj studija jednak je onom ‘klasičnom’ kojeg pohađamo uživo. Sva predavanja i vježbe studenti odrađuju putem svog računala, iz udobnosti svog doma. Na predavanjima im nije dosadno, jer uči se na više način: aktivno ili pasivno, iz pisanih materijala, interaktivnih simulacija ili kroz diskusije s drugim studentima. Ako ipak žele svoje kolege i profesore upoznati, mogu pohađati radionice.

Online studiranje studentima omogućuje više fleksibilnosti, što je super za one koji već rade, ali uz posao žele i studirati. Uz to, činjenica da se zbog studija ne moraju seliti značajno rasterećuje njihove budžete.

2. Studij na engleskom jeziku

Ekonomski fakultet u Rijeci izvodi prijediplomski i diplomski studij sveučilišni studij International Business koji se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku. Taj studij svake godine u Rijeku privuče po 40 stranih studenata, tako da svi koji ga upišu mogu biti sigurni da će studirati u multikulturnom okruženju.

Kako nam je Nora Božić, studentica pete godine studija International Business objasnila, najveća prednost tog studija je znanje koje se dobije u kombinaciji s vještinom baratanja engleskim jezikom. Posebno joj je bila korisna stručna praksa koja je na ovom studiju obvezna, a smatra da su ju kolegiji dobro pripremili za nju. Odličan je odabir za one studente koji svoju karijeru žele razvijati u multinacionalnim korporacijama ili čak van granica naše zemlje.

– Osim toga, raznovrsni kolegiji koje sam slušala na Fakultetu omogućili su mi dobro razumijevanje različitih aspekata poslovanja. Na kolegijima iz financija, marketinga, strateškog menadžmenta i međunarodnog poslovanja stekla sam sveobuhvatnu bazu znanja koja mi je omogućila da shvatim širi kontekst poslovanja. Upravo taj nastavni plan i program oprema studente s dobro zaokruženim skupom vještina, što ih čini privlačnim kandidatima za tržište rada, rekla je Nora.

Nora Božić, studentica pete godine na EFRI | Foto: EFRI

3. Novi studij Ekonomije u trajanju od 5 godina

EFRI započinje s izvođenjem novog Integriranog studija Ekonomije, a on će s nastavom krenuti već najesen. Studij će trajati pet godina, što znači da nema ponovnog prolaženja procedure upisa na diplomski studij. Odnosno, jednom kada upišete studij, automatski studirate najmanje pet godina i po završetku stječete titulu magistra ekonomije. Svi koji ga upišu mogu očekivati da će puno naučiti o makroekonomiji, sektorskom modeliranju i analizi ekonomskih politika.

4. Prvi faks sa svojom aplikacijom

Nakon što su primijetili da studenti njihovoj web stranici najčešće pristupaju preko mobitela, s EFRI-ja su zasukali rukave i kreirali prvu mobilnu aplikaciju nekog fakulteta u zemlji. Putem nje, studenti mogu pratiti sve aktivnosti fakulteta, a za ono najvažnije što im ne smije promaknuti dobit će i notifikaciju. Uz to, i referada im je dostupna preko aplikacije, pa nema potrebe za odlascima uživo – sve dokumente mogu predati digitalno, a odgovor dobivaju u svoj pretinac za poruke.

5. Uveli obveznu praksu za sve studente

Stručna praksa, reći će vam svi koji su već završili faks, jako je važna. Tek kad teoriju naučenu na predavanjima prvi put pokušamo primijeniti, shvatimo srž naše buduće struke. Zbog toga je EFRI svojim studentima osigurao 300 sati prakse u tvrtkama, i to već na 3. godini prijediplomskog studija. Na zadnjoj godini diplomskog studija, broj sati prakse povećava se na 450.

Praksu imaju svi studenti i ona je obvezna, a nije rijetko niti da nakon nje dobiju priliku zaposliti se. Upravo to je bilo iskustvo Monike Škrlec, studentice pete godine Poslovne ekonomije, smjer Financije. Praksu je odrađivala u jednoj od agencija za nekretnine. Pokazala je marljivost i upornost, pa su joj nakon završetka prakse ponudili su joj posao.

– Praksa mi je pomogla da steknem nove organizacijske vještine, poboljšam svoju komunikaciju prilikom rada s ljudima, ali također nešto što bih istaknula kao najbitniju mogućnost stručne prakse jest timski rad. Timski rad jedna je od odličnih predispozicija za učenje upravo zato jer pojedinci koji čine tim mogu pružiti povratne informacije, ali i učiti od drugih, navela je Monika.

Monika Škrlec, studentica pete godine na EFRI | Foto: EFRI

6. Povezali studente s više od 500 tvrtki

Prije nego što student može započeti s praksom, tvrtke i fakultet moraju sklopiti ugovor o tome. EFRI je tako svoje studente povezao s više od 500 različitih tvrtki. To znači da, kad dođe vrijeme za praksu, studenti imaju velik izbor industrija u kojima se mogu okušati. Kako o tome ne bi morali odlučivati sami, pomaže im Centar za karijere EFRI, a više o tome nam je ispričala studentica Lara Vuković.

– Smatram da mi je stručna praksa otvorila mnoga vrata u poslovnom svijetu koja će mi prigusti rast i razvoj moje rane karijere. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći i potpore faksa i našega odjela Centar za karijere koji nam je omogućio veliki spektar stručnih praksi kako bi svatko od nas pronašao kategoriju u kojoj se želimo nastaviti razvijati i rasti. Konstanta potpora i provjera našega rada kao i pronalazak mentora unutar fakulteta dovodi stručnu praksu na visi razinu s kojom uistinu stječem potrebno praktično znanje, navela je studentica Lara.

Lara Vuković, studentica na EFRI | Foto: EFRI

7. Pomažu studentima započeti karijeru

Predavanja i vježbe na Ekonomskom faksu u Rijeci osmišljena su tako da studentima daju sva potrebna teorijska znanja, ali i ona praktična. Naučenu teoriju često vježbaju kroz ‘case studyje’, studije slučaja iz prakse. Osim toga, u nastavi, uz profesore, sudjeluju i predavači iz realnog sektora. Zahvaljujući tome studenti već na faksu mogu čuti za najnovije poslovne trendove.

Uz to, Centar za karijere EFRI svake godine organizira Tjedan karijera i Career Networking Week gdje se studenti mogu upoznati s potencijalnim poslodavcima. Tu je i Alumni EFRI zajednica bivših studenata tog faksa. Bivši studenti povezuju se sa sadašnjima kako bi im prenijeli svoja iskustva, znanja i vještine. Sve to znači da studenti još za vrijeme faksa imaju puno prilika pronaći, ali i započeti svoju buduću karijeru.

8. Čak 30 % nastavnika ima diplomu stranog sveučilišta

Međunarodno okruženje na faksu je super, i to ne samo zato što imate priliku upoznati ljude iz cijelog svijeta. U takvom okruženju, čut ćete o najnovijim poslovnim trendovima i inspirirati se za vlastite poduzetničke pothvate. Osim Erasmusa za studente, međunarodno se okruženje na EFRI-ju stvara na još jedan način.

Njihovi asistenti odlaze na doktorske studije u sveučilišta diljem Europske unije, a čak 30 % njihovih zaposlenika ima diplomu inozemne institucije. To znači da spoznaje koje steknu vani, integriraju u nastavne programe, pa se znanje prenosi i na studente.

Želite li doznati više o mogućnostima studiranja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, posjetite njihovu web stranicu.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci