Pretraga

Na studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu izašlo ukupno 15.95% studenata birača

A- A+

Nakon prikupljenih ukupnih podataka o izlaznosti na studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu, donosimo podatke o izlaznosti na svim sastavnicama Sveučilišta na kojima su izbori održani. Podaci se odnose na 32 sastavnice na kojima su izbori prošli tjedan održani, dok su na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti izbori odgođeni.

Glasačke kutije foto: Facebook FPZG

Nakon prikupljenih i obrađenih podataka, studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu, održani 28. i 29. ožujka, bilježe ukupnu izlaznost od 15.95%. Od ukupno 70.139 studenata s biračkim pravom, na izbore je izašlo njih 11.190.

S obzirom na izlaznost, možemo povući jednu zanimljivu paralelu – prema Zakonu o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, studenti moraju činiti 15% sastava fakultetskog vijeća sastavnice, a upravo je preko 15% studenata i izašlo na studentske izbore.

Izdvojeni članak

Studenti podbacili na studentskim izborima: Najveća izlaznost na ADU

11 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s ispodprosječnom izlaznošću

Nakon uvida i obrade svih podataka, i dalje najveću izlaznost na studentskim izborima bilježi Akademija dramske umjetnosti (47.43%). Pravni fakultet u drugoj je krajnosti – radi se o fakultetu s najmanjom izlaznošću i ona iznosi 6.53%.

Ako gledamo ukupnu izlaznost na izborima na cijelom Sveučilištu (15.95%), izlaznost manju od sveučilišnog prosjeka bilježi 11 fakulteta – Tekstilno-tehnološki (14.28%), Arhitektonski (14.28%), Filozofski fakultet(10.81%), Fakultet prometnih znanosti (9.65%), Šumarski fakultet(9.54%), Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu (9.21%), Ekonomski (9.05%), Kineziološki (8.69%), Građevinski (7.92%), Agronomski (7.39%) i Pravni fakultet (6.53%).

Od posljednjih podataka koji su nam pristigli i s kojima smo finalno popunili tablicu, veliku izlaznost bilježi Fakultet filozofije i religijskih znanosti. Izlaznost iznosi 41.97% i time se FFRZ svrstao na drugo mjesto po izlaznosti na studentskim izborima.

Izdvojeni članak

Kreću studentski izbori u Zagrebu: Doznajte tko su kandidati i kako pravilno glasati

Još uvijek u tijeku rok za prigovore na privremene rezultate izbora

Podsjetimo kako je još uvijek na privremene rezultate izbora moguće podnijeti obrazloženi prigovor. Prigovor je moguće podnijeti do isteka osam (8) radnih dana od dana objavljivanja privremenih rezultata izbora, a on se u pisanom obliku podnosi izbornom povjerenstvu sastavnice koji ga, zajedno s cjelokupnim izbornim materijalom, dostavlja povjerenstvu za prigovore. Povjerenstvo za prigovore odlučuje o prigovoru u roku tri radna dana.

Prema članku 19 stavak 8 Pravilnika o izborima za studentski zbor, Povjerenstvo za prigovore će rješenjem nepravovremeni prigovor ili prigovor podnesen od neovlaštene osobe odbaciti, a neosnovani odbiti. Ako je prigovor osnovan, Povjerenstvo za prigovore će naložiti otklanjanje nepravilnosti ili poništiti izbore i o tome obavijestiti čelnika sastavnice radi ponavljanja izbora.

Studentski Izbori 2017. – Finalni Rezultati by srednja.hr on Scribd