Pretraga

Studenti podbacili na studentskim izborima: Najveća izlaznost na ADU

A- A+

Jučer i prekjučer na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu održani su studentski izbori, s iznimkom Hrvatskih studija i Akademije likovnih umjetnosti, gdje su izbori odgođeni. Danas su, pak, sastavnice počele objavljivati privremene rezultate na web stranicama pa tako imamo uvid u izborne pobjednike po fakultetima. Rezultati za sveučilišnu listu još uvijek nisu poznati. U tablici na kraju teksta pogledajte podatke koji smo prikupili sa sastavnica koje su objavili rezulate.

Glasačke kutije foto: Facebook FPZG

Izdvojeni članak

Kreću studentski izbori u Zagrebu: Doznajte tko su kandidati i kako pravilno glasati

Na sveučilišnim studentskim izborima u Zagrebu u posljednja dva dana, svoje pravo glasa moglo je ostvariti 72.338 birača- studenata. Danas tijekom dana fakulteti zagrebačkog sveučilišta na svojim su web stranicama počeli objavljivati privremene rezultate izbora za svoje studentske zborove.

Iz uvida u dostupne i dosad objavljene podatke, najveću izlaznost bilježi Akademija dramske umjetnosti, gdje je na izbore izašlo 47.43% studenata (331 student imao je pravo glasa, a njih 157 izašlo je na izbore). S 10% manjom izlaznošću, na drugom je mjestu Katolički bogoslovni fakultet. Od 733 studenata s pravom glasa, na izbore je izašlo 274 studenata, što čini izlaznost od 37.38%. Na Stomatološkom fakultetu na izbore je izašlo 31.84% studenata, a prema dostupnim podacima, niti na jednom od ostalih fakulteta s objavljenim privremenim rezultatima, izlaznost ne prelazi 30%.

Najniža izlaznost bilježi se na Pravnom fakultetu (6.53%). Od ukupnog broja birača, njih čak 8281, glasačko pravo iskoristilo je njih 541. Izlaznost tek preko 7% bilježi se na Agronomskom te na Građevinskom fakultetu.

Izdvojeni članak

Studenti s liste ProBUDImo Filozofski žale se zbog odbijanja kandidatura, dok druga strana tvrdi da je sve po zakonu

Nepotpuni podaci o izlaznosti; od danas teče i rok za žalbe

Istaknimo kako je tek 15 od 32 sastavnice Sveučilišta na kojima su izbori provedeni (na HS-u i ALU-u izbori su odgođeni) objavilo podatke o izlaznosti. Za preostalih 17 sastavnica podatke o izlaznosti nadopunjavat ćemo nakon što ih prikupimo od fakulteta.

Nakon objavljivanja privremenih rezultata na sastavnicama, u roku od osam dana studenti mogu podnijeti obrazložene prigovore na rezultate izbora. Nakon žalbenog roka od osam dana, rezultati po sastavnicama postat će službeni. Uz to, ako je na nekoj od sastavnica došlo do određenih nepravilnosti u izbornom procesu, izbori će se ponavljati.

S posebnom pažnjom pratili su se izbori na Filozofskom fakultetu. Naime, Studentski zbor Filozofskog fakulteta prošle je godine odlukom Senata raspušten zbog manjka broja studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću pa ovoga puta ništa nije bilo prepušteno slučaju. Dva dana prije izbora, pisali smo o odbijenim kandidaturama kandidata s liste proBUDImo Filozofski, dok su iz Izbornog povjerenstva rekli kako je apsolutno sve provedeno po zakonu.

Izdvojeni članak

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić glasovao na sveučilišnim studentskim izborima

Na Filozofskom manja izlaznost od one na ponovljenim izborima u prosincu

Na izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta, izašlo je 867 studenata, od njih 8018 s pravom glasa, što čini izlaznost od 10.81%. Usporedbe radi, na prošlim redovnim izborima održanim 2015. godine, glasovalo je 253 studenata od njih više od 8000. Na ponovljenim izborima za SZ Filozofskog, održanim u studenom prošle godine, glasovalo je 1442 studenata. Ti su izbori poništeni zbog viška listića u glasačkim kutijama, a ponovljenim izborima 7. i 8. prosinca 2016. pristupilo je 1202 birača (izlaznost 17.62%).

Većina glasača vjerojatno s nestrpljenjem očekuje i privremene rezultate izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, no oni još uvijek nisu objavljeni na stranicama Sveučilišta. Čim budu objavljeni, izvijestit ćemo o njima. Isto tako, čekamo i točan termin održavanja izbora na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti.

Još uvijek nam nije poznat ukupan broj birača – studenata koji su izašli na ovogodišnje studentske izbore, no podsjetimo kako je u utorak u večernjim satima na Ekonomskog fakultetu svoje studentsko biračko pravo iskoristio Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, ujedno i student doktorskog studija na EFZG-u. Za razliku od njega, najpoznatija studentica u Hrvata, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ujedno studentica doktorskog studija na FPZG-u, svoje studentsku dužnost nije ispunila.

Studentski izbori 2017 – Privremeni rezultati by srednja.hr on Scribd