Pretraga

Najjače superračunalo u državi nazvano po hrvatskom znanstvenom velikanu: Evo za što će se koristiti

Nakon šest godina dovršen je projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak, strateški projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji je predstavljen na konferenciji Srce DEI 2023. Istovremeno je u rad puštena nova generacija nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO te je predstavljeno je najjače superračunalo u Hrvatskoj. Ovim inovacijama napravljeni su temelji za daljnji razvoj istraživačkih, inovacijskih i poslovnih kapaciteta znanosti i visokog obrazovanja.

Podatkovni centar Srce na kampusu Borongaj gdje se nalazi najjače superračunalo u Hrvatskoj | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Zajedničkom suradnjom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Splitu, CARNET-a i Instituta Ruđera Boškovića nakon šest godina dovršen je i predstavljen projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak – ili skraćeno HR-ZOO. Radi se o strateškom projektu u sustavu znanosti i visokog obrazovanja uz koji je u rad puštena nova generacija nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO-a.

– Ovo je jedan od važnih primjera uspješnih projekata razvoja znanstvene infrastrukture, a kako bi se povećala znanstvena produktivnost i učinkovitost, ali i prijenos znanja, Ministarstvo i Vlada RH će nastaviti osiguravati veća javna ulaganja za istraživanje i razvoj. U tom kontekstu podsjetit ću da je važno ulagati kako u primijenjene tako i temeljne znanosti jer su one preduvjet za daljnja istraživanja i inovacije, rekao je na svečanoj konferenciji Srce DEI 2023 ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Ovim projektom omogućit će se bolje povezivanje hrvatskog s europskim visokoobrazovnim i istraživačkim prostorom

Provedbom ovog projekta uspostavila se jedinstvena nacionalna zajednička e-infrastruktura koja je potrebna za daljnji razvoj istraživačkih, inovacijskih i poslovnih kapaciteta znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj te će omogućiti bolje povezivanje hrvatskog s europskim visokoobrazovnim i istraživačkim prostorom.

– Unaprijedili smo, modernizirali i tehnološki uskladili naše dvije nove usluge Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri te uspostavili tim vrhunskih stručnjaka za specijaliziranu podršku znanstvenicima, nastavnicima i studentima u njihovom korištenju. e-Infrastruktura HR-ZOO umrežena je u paneuropske e-infrastrukture i osigurava bolje povezivanje našeg s europskim visokoobrazovnim i istraživačkim prostorom te je temeljna infrastruktura koja će osnažiti načela otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja u Hrvatskoj, istaknuo je u svom izlaganju ravnatelj Srca, Ivan Marić.

Izdvojeni članak
DEI 2023

Koliko je razvijena otvorena znanost u Hrvatskoj i koji su daljnji koraci saznajte na konferenciji Srce DEI 2023

Resursi su nazvani po velikanima hrvatske znanosti

Na svečanosti su tako predstavljeni rezultati projekta HR- ZOO, novi računalni resursi i na njima izgrađene digitalne usluge. Resursi su nazvani po velikanima hrvatske znanosti pa se tako novo superračunalo zove ‘Supek’, resurs za napredno računanje u oblaku ‘Vrančić’, a resurs za virtualne podatkovne centre ‘Štampar’.

– Usluga ‘Napredno računanje’ izgrađena je na dva resursa, a prvi je resurs za računarstvo visokih performansi. Taj resurs je ujedno i prvo petaskalarno računalo u Hrvatskoj – superračunalo ‘Supek’, a ostvareno je tehnologijom HPE Cray s ukupno 8.384 procesorske jezgre i 81 grafičkim procesorom, s 32 TB radne memorije, koji daje snagu 1,25 PFLOPS-a. Smješten je u prostoru novoizgrađenog podatkovnog centra na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj Sveučilišta u Zagrebu, objasnili su iz Srca.

Izdvojeni članak

Riječko superračunalo Bura među 500 najjačih na svijetu

Najjače superračunalo u državi nalazi se na kampusu Borongaj

Trećeg dana konferencije sudionici su imali priliku obići novi podatkovni centar na kampusu Borongaj te i uživo vidjeti najjače superračunalo u Hrvatskoj.

– Naše novo superračunalo pruža znanstvenicima vrhunsku računalnu okolinu i osigurava izvođenje istraživanja koja su neizvediva na standardnoj računalnoj opremi. Računarstvo visokih performansi omogućava izvođenje korisničkih aplikacija s vrlo visokim zahtjevima za performansama i kapacitetom različitih računalnih resursa – procesorskih jezgri, ubrzivača poput grafičkih procesora, radne memorije, spremišta te mrežne povezanosti, navode iz Srca.

Dodali su i kako, osim znanstvene izvrsnosti, ime Ivana Supeka blisko je povezano sa samim Srcem.

– Bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu u trenutku osnivanja Srca 1971. godine, te je potpisao Odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra, koje je u to vrijeme udomilo tada najjače računalo na ovim prostorima za koje je izgrađena današnja zgrada Srca. Danas Srce ponovno ispisuje povijest time što ponovno postaje dom najjačem superračunalu u državi,  istaknuo je ravnatelj Marić.

S resursom ‘Vrančić’ radnja za koju je prije trebalo nekoliko tjedana, sada se svela na svega nekoliko sati

Drugi resurs na kojem je izgrađena usluga ‘Napredno računanje’ je resurs za napredno računanje u oblaku ‘Vrančić’ koji je namijenjen znanstvenicima i istraživačima koji trebaju prilagodljiv, ‘elastičan’ i svestran računalni resurs, sposoban zadovoljiti najraznovrsnije zahtjeve iz različitih znanstvenih područja.

– Zato je taj resurs nazvan po najsvestranijem i najvažnijem hrvatskom konstruktoru i izumitelju, Faustu Vrančiću. Omogućava pokretanje virtualnih poslužitelja s dediciranim procesorima, velikom količinom radne memorije ili grafičkih procesora optimiziranih za aplikacije iz raznih znanstvenih područja. S resursom ‘Vrančić’, korisnici mogu pokrenuti više kopija svog softvera istovremeno na mnogo različitih računala. Ono što je prije moglo trajati tjednima na jednom računalu sada traje samo nekoliko sati na novom resursu, napominju iz Srca.

Izdvojeni članak

Od 20 najtraženijih zanimanja, najviše ih je iz IT-ja: Evo gdje se za njih obrazovati

Usluga ‘Virtualni podatkovni centri’ namijenjena je ustanovama iz akademske i znanstvene zajednice

Dok su usluga ‘Napredno računanje’ i resursi na kojima je utemeljena ‘Supek’ i ‘Vrančić’ namijenjeni pojedincima, usluga ‘Virtualni podatkovni centri’ namijenjena je ustanovama iz akademske i znanstvene zajednice.

– Usluga Virtualni podatkovni centri nudi mogućnosti tradicionalnog podatkovnog centra, ali pritom koristi virtualne resurse umjesto fizičkih resursa. Ustanovama osigurava mogućnost postavljanja dodatnih infrastrukturnih resursa po vlastitoj potrebi bez potrebe nabave, postavljanja, konfiguriranja i održavanja fizičkih uređaja. Na taj način ustanove iskorištavaju prednosti fleksibilnosti, skalabilnosti i uštede računarstva u oblaku, objašnjavaju iz Srca.

Izdvojeni članak

Srce otkrilo kada najranije možemo očekivati ukidanje papirologije za Erasmus

‘Štampar’ omogućava bolje ostvarenje edukativnih aktivnosti ustanova iz sustava visokog obrazovanja

Resurs na kojem se temelji ova usluga nazvan je po Andriji Štamparu koji je u svom radu promicao multidisciplinaran pristup i veliku važnost polagao na informiranje i educiranje cijeloga društva. Tako ‘Štampar’ omogućava unaprjeđenje poslovanja javnih ustanova, unaprjeđuje upravljanje računalnim resursima te omogućava bolje ostvarenje edukativnih aktivnosti ustanova iz sustava visokog obrazovanja.

– Usluga Virtualni podatkovni centri predstavlja značajan funkcionalni, tehnološki i resursni skok i projektirana je za omogućavanje izvođenja 1.800 redundantnih virtualnih poslužitelja uz 10 PB diskovnog prostora. Korisniku omogućuje razne funkcionalnosti kao što su niz različitih stupnjeva automatiziranosti sustava sukladno njegovim potrebama i kompetencijama, jednostavan pristup korištenjem AAI Identiteta, biranje predefiniranih akcija iz ponuđenog kataloga, npr. kreiranje predinstaliranih virtualnih strojeva, konfiguriranje objektnog spremišnog sustava itd. te izvještavanje, poručili su iz Srca.