Pretraga

Srce otkrilo kada najranije možemo očekivati ukidanje papirologije za Erasmus

A- A+

Da bi studenti samo s nekoliko ‘klikova’ mogli riješiti ‘svu papirologiju’ za mobilnost potrebna je suradnja brojnih institucija uključenih u provedbu programa Erasmus +. Za uspjeh inicijative Europske studentske iskaznice, koja je preduvijet ‘Erasmusu bez papira’, nužna je i suradnja svih relevantnih dionika unutar zemalja članica EU, a jedan od preduvjeta je i uspostava europskog studentskog identifikatora, što bi trebalo biti gotovo do kraja 2020., zaključak je Srce DEI konferencije.

Izlaganje Joãoa Bacelara na konferenciji Srce DEI 2021 | screenshot: Srce

Na ovogodišnjoj stručnoj konferenciji Dane e-infrastrukture Srce DEI jedna od ključnih tema u sklopu pozvanog predavanja, ali i zasebnog tematskog bloka, bila je međunarodna mobilnost studenata. Digitalizacija procesa u visokom obrazovanju, posebno onih vezanih za mobilnost, jedan je od aktualnih i važnih zadataka koji se nalaze pred cjelokupnom akademskom i istraživačkom zajednicom. Sveučilišni računski centar ovom je konferencijom proslavilo svoj 50. rođendan.

Izdvojeni članak

Srce proslavilo 50. rođendan: Predstavili su i prigodnu poštansku markicu

Programe mobilnosti prati potreba za razmjenom informacija u pripremi, tijekom, ali i nakon provedbe same aktivnosti školovanja odnosno usavršavanja. Digitalizacijom odgovarajućih procesa znatno se pojednostavljuje i ubrzava čitav postupak te se povećava dostupnost programa i u konačnici njihova uspješnost.

Prekogranična razmjena podataka

Jedan od pozvanih predavača na ovogodišnjoj Srce DEI konferenciji bio je João Bacelar, izvršni direktor Udruženja europskih sveučilišta (European University Foundation), najvećeg i najutjecajnijeg udruženja europskih sveučilišta koje ima za cilj modernizirati procese u europskom prostoru visokog obrazovanja s naglaskom na međunarodnu mobilnost studenata.

U svom je predavanju istaknuo da je potrebno iskoristiti informacijske tehnologije i infrastrukture kako bi se transformirao već ustaljeni proces razmjene dokumenata koji prati studentsku mobilnost i omogućiti prekograničnu razmjenu podataka koji će biti kompatibilni i iskoristivi na svim ustanovama uključenim u procese mobilnosti. Pritom se mora velika pažnja posvetiti osiguravanju povjerenja, sigurnosti i pouzdanosti te razmjene, kako bi inicijative koje su započele kao projekti Udruženja europskih sveučilišta postale stabilne i održive.

Izdvojeni članak

Veliki intervju s novim ravnateljem Srca: Uskoro nas očekuje digitalizacija diploma

Istaknuo je Inicijativu Europske studentske iskaznice (European Student Card Initiative – ESCI) koja obuhvaća niz projekata kao što su „Erasmus+ mobilna aplikacija“, „Erasmus bez papira“, „Europska studentska iskaznica“ i „Europski studentski identifikator“ i predstavlja jednu od ključnih mjera za stvaranje Europskog prostora obrazovanja (EEA) do 2025. godine. U tom okruženju izgradnja Europske infrastrukture digitalnih usluga namijenjenih studentima (European Digital Student Service Infrastructure − EDSSI) s fokusom na omogućavanje sigurne, pouzdane autentikacije temeljni je projekt. Srce planira aktivno sudjelovati u izgradnji te infrastrukture.

Još puno posla…

U tematskom bloku „Mobilnost u digitalnoj Europi“ stručnjaci Srca objasnili su kako e-infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u RH, koja u svom posredničkom i aplikativnom sloju raspolaže sustavima kao što su AAI@EduHr (Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj), ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta) i ISSP (Informacijski sustav studentskih prava), podržava međunarodnu mobilnost.

Naime, da bi studenti samo s nekoliko „klikova“ mogli riješiti „svu papirologiju“ za mobilnost potrebna je suradnja brojnih institucija uključenih u provedbu programa Erasmus +, najznačajnijeg europskog programa akademske mobilnosti. Za uspjeh inicijative Europske studentske iskaznice (ESCI) nužna je suradnja svih relevantnih dionika unutar zemalja članica Europske unije, a jedan od preduvjeta je i uspostava europskog studentskog identifikatora (ESI) zbog čega je i proveden projekt MyAcademicID u kojem je Srce sudjelovalo kao partner.

O digitalizaciji programa Erasmus u Hrvatskoj govorila je i Jasmina Skočilić iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Tamas Molnar s Humboltova sveučilišta u Berlinu predstavio je digitalne studentske iskaznice (na mobilnim uređajima) koje planiraju u potpunosti uvesti do kraja 2022. godine.

Srce otkrilo kada najranije možemo očekivati ukidanje papirologije za Erasmus
Share via
Copy link
Powered by Social Snap