Pretraga

Najveći i jedan od najpopularnijih zagrebačkih fakulteta ovaj petak slavi 97. rođendan

A- A+

Ekonomski fakultet najveći je fakultet Sveučilišta u Zagrebu i broji oko 11 tisuća studenata. Početkom djelovanja tog fakulteta smatra se Visoka škola za trgovinu i promet u Zagrebu, osnovana 1920. godine, što bi značilo da ove godine, EFZG slavi veliki 97. rođendan.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Preteča Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Visoka škola za trgovinu i promet osnovana je s ciljem pružanja temeljite teorijske naobrazbe u područjima bankarstva, domaće i međunarodne trgovine, prometa, konzularne službe, osiguranja. Ondje su se obučavali i kandidati za nastavnike u višim trgovačkim školama. Godine 1925. škola prerasta u Ekonomsko-komercijalnu visoku školu, a 1947. godine u Ekonomski fakultet.

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Godišnje upisujemo 45% više studenata ekonomije nego li je oglasa za poslove koji traže diplomirane ekonomiste

Današnja zgrada na Kennedyjevom trgu dovršena je i useljena početkom školske godine 1952./1953., a završetkom dogradnje 1987., pohvalili su se na stranicama fakulteta, to je jedna od najsuvremenijih i najvećih zgrada visokog učilišta u ovom dijelu Europe.

Zgrada ima 52 dvorane za predavanja, a u najvećoj, Kongresnoj dvorani 585 je sjedećih mjesta. Ukupno je ondje 180 kabineta za nastavno osoblje, a postoje ondje i knjižnica i dvije telekonferencijske dvorane.

Postoje ondje i polivalentne dvorane za različite vrste sportova i održavanje nastave tjelesnog za studente te 12 svlačionica. Ono što je možda nepoznato mnogima, u zgradi Ekonomskog postoji i pet prostorija za smještaj gostiju visoke kategorije – apartmani, jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Studentima Ekonomskog na raspolaganju su brza i ‘obična’ menza.

Već je poznato kako za Ekonomski fakultet u Zagrebu među maturantima vlada veliki interes. Trenutno na EFZG-u studira oko 11 tisuća studenata, a prema podacima na web stranicama studija, broj studenata koji su stekli neko od zvanja (diplomiranih, magistara struke, sveučilišnih i stručnih specijalista i doktora znanosti) na EFZG-u trenutno se popeo na 79.691.

Svoj 97. rođendan Ekonomski fakultet Zagreb proslavit će ovoga petka, 1. prosinca, s početkom u 11.00 sati u Kongresnoj dvorani, kada će između ostaloga, biti dodijeljena nagrada najboljim studentima za uspjeh u studiju i izvannastavnim aktivnostima.