Pretraga

Nakon ‘afere crv’, inspektori obišli 10 zagrebačkih menzi: Za neke su nepravilnosti naplaćivali i kazne

Nakon što je student proširio priču da je u pohanom odresku iz menze našao crve, val inspekcija pogodio je čak 10 studentskih menzi u Zagrebu. Utvrđene su neke nepravilnosti, naplaćena je i pokoja kazna, no kako nam je otkrio Mirko Bošnjak, ravnatelj SCZG-a, nema ugroze za život i zdravlje studenata. Problemi koji do sada nisu riješeni, bit će otklonjeni tijekom zimske ili ljetne pauze ove godine.

SC menza, menza u Studentskom centru u Zagrebu

Restoran u Studentskom centru Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Koncem prošle godine, zagrebačke menze pod ingerencijom Studentskog centra posjetili su državni inspektori, a tom su prilikom, nakon utvrđenih nepravilnosti, naplatili i koju – kaznu.

Nema ugroze za život i zdravlje studenata

Kako nam potvrdio Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, cijeli niz državnih inspektora, svaki za svoj sektor, posjetili su studentske menze; to su inspektori zaštite na radu, zaštite okoliša, energetike, sanitarni inspektori te inspektori za opremu pod tlakom.

Inspekcijski nadzor proveli su u ukupno 10 restorana pod ingerencijom SCZG-a. Tijekom nadzora nisu, napominje Bošnjak, utvrđene nikakve ozbiljne nepravilnosti koje bi predstavljale ugrozu za život i zdravlje studenata. One manje nepravilnosti otklonjene su nakon završenog inspekcijskog

– Za određene nepravilnosti je naplaćena mandatna kazna za pravnu osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi. Sve nepravilnosti će biti otklonjene tijekom zimske stanke, dok će se nepravilnosti koje nije moguće otkloniti u kratkom roku, otkloniti za vrijeme ljetne pauze, istaknuo je Bošnjak za srednja.hr.

Izdvojeni članak

Završila afera ‘crv u bečkom’: Inspekcija pokazala što je student zapravo našao u pohanom mesu

Sve zbog ‘afere crv’

Val inspekcija u zagrebačkim studentskim menzama dogodio se nakon što je u javnost isplivala ‘afera crv’. Početkom studenog društvenim se mrežama počela širiti fotografija pohanog odreska iz menze u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Dečko koji je objavio fotku tvrdio je da su u pohanom odresku crvi, mediji su to prenijeli, svi su se zgražali.

Studentski centar obavio je interni nadzor pa demantirao navode na društvenim mrežama. To što se našlo u pohanom odresku, kazali su, nisu crvi, već – riža. Zrna riže dospjela su u smjesu za pohanje i tako su ispržena s mesom. Državni inspektori, također, nisu pronašli crve u toj menzi pa, po svemu sudeći, crva nije ni bilo.

– Sanitarna inspekcija utvrdila je da je zatečeno sanitarno-tehničko i higijensko stanje u trenutku nadzora prihvatljivo te da je zatečena hrana u prometu svojstvenog izgleda te urednog datuma. Sljedivost hrane kao i sustav samokontrole su uspostavljeni. Skladištenje hrane je osigurano na propisan način. Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, mbo čistoće objekta i vode za ljudsku potrošnju se provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Infestacija štetnicima tijekom nadzora nije utvrđena, rekli su tada državni inspektori za srednja.hr

Jedina posebno dramatična situacija u inspekcijama koje su uslijedile bilo je naprasno zatvaranje menze na Fakultetu strojarstva i brodogradnje zbog neadekvatne visine stropa. Studenti FSB-a zbog toga su organizirali protestni roštilj ispred zgrade faksa, a menza je, nakon pritiska javnosti, ravnateljstva SCZG-a i studenata, ponovno otvorila svoja vrata.

@srednja_hr Cijelu priču o ovom bizarnom slučaju na FSB-u pronađite na linku u opisu profila! 👆🏻 #srednjahr #menza #studenti #student #faks #fakultet #studiranje #fsb #rostilj #rostiljijada #rostiljanje #fyp #foryourpage #foryou ♬ original sound – srednja_hr