Pretraga

Napokon će početi gradnja novog studentskog doma u Zadru, a zna se i kada će biti zgotovljen

A- A+

Sveučilište u Zadru odlučilo je da će Projektgradnja iz Gornje Vrbe graditi novi studentski dom i menzu u Donatovu gradu, a na prostoru bivše vojarne i ŠRC Franko Lisica. Radovi startaju tijekom listopada, a vrijednost radova prije natječaja procijenjena je na 46,6 milijuna kuna (bez PDV-a). No, ponuda izvođača je 64.8 milijuna kuna (također bez PDV-a), dakle za gotovo 20 milijuna kuna više.

izvor: Unizd

Izdvojeni članak

Gdje i kako žive studenti u Zadru te zašto još uvijek nije počela gradnja novog kampusa?

Sveučilištu u Zadru, prošle su godine dodijeljena bespovratna 67.4 milijuna kuna iz EU fondova. Ukupna je pak vrijednost projekta je 74.4 milijuna kuna te se ministrica Blažena Divjak obvezala svojim potpisom da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokriti razliku financiranja zadarskom sveučilištu.

Sa zadarskog sveučilišta za 057.info.hr ističu kako u vrijeme izrade i predaje projektne dokumentacije nisu mogli predvidjeti rast cijena na tržištu građevinskog sektora te da su dužni ishoditi suglasnost za preuzimanje financijskih obveza Ministarstva, kako bi ova milijunska razlika bila podmirena.

U prijevodu, Sveučilište u Zadru, očekuje da Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz proračuna umjesto nekih sedam milijuna kuna za ovaj projekt, ipak izdvoji duplo više.

Studenti bi se prema rokovima izgradnje trebali već iduće godine useliti u dom

Već smo spomenuli da bi radovi na studentskom domu i menzi, trebali započeti tijekom listopada.

Znamo li da je rok za izgradnju 425 dana, a radovi počinju tijekom listopada, strogo gledano ispada da bi se studenti u novi dom mogli useliti već tijekom siječnja 2021.

No, sa Sveučilišta u Zadru u tom pogledu ne nude nikakve konkretne informacije ovoga puta. U listopadu 2017. su nam načelno rekli da će prvi stanari u novi dom moći useliti u akademskoj godini 2020.-2021.

Projektgradnja gradila dom u Dubrovniku i Vukovaru, a obnavljala one u Zagrebu

Nakon postupka pregleda i ocjena sedam pristiglih ponuda za gradnju studentskog doma i menze u Zadru, svih redom većih od procjene vrijednosti radova, odlučeno je dakle kako će gradnju izvesti Projektgradnja.

Riječ je o tvrtki u vlasništvu Fortenova grupe, nasljednice Agrokora. Među referencama im je rekonstrukcija i adaptacija studentskih domova Cvjetno naselje i Stjepan Radić u Zagrebu, izgradnja domova u Dubrovniku i Vukovaru.

Izdvojeni članak

Izgleda da u Zadru konačno kreće izgradnja novog studentskog doma u sklopu kampusa

Kako piše 057.info, njihova ponuda za realizaciju projekta iznosi 64.8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 81 milijun kuna s PDV-om,

Ponuda Projektgradnje nije bila najniža, ali je u dugotrajnom postupku pregleda i ocjene odbačena ona niža koju je priložio Graditelj svratišta. Kako se navodi u odluci Sveučilišta, oni nisu upotpunili ponudu i dostavili ažurirane popratne dokumente o državljanstvu i nekažnjavanju osoba koje zastupaju tu zagrebačku tvrtku.

Za posao su se još natjecali Kamgrad, ING-GRAD i Tromont, Lavčević Zadar, Strabag i Texo Molior te Radnik.

Nakon isteka žalbenog roka, Sveučilište u Zadru će potpisati ugovor s izvođačem radova.

Inače uz prostor vojarne Franko Lisica koji je država dodijelila gradu Zadru za gradnju studentskog doma, nije jedini vojni objekt, koji je za obrazovne potrebe od strane države dodijeljen lokalnim i područnim jedinicama samouprave. Tu je i vojarna Stjepan Radić, a nekretnine u Babinom Dubu dodijeljene su za smještaj Poljoprivredno, prehrambeno i veterinarske škole Stanko Ožanić i Šumarskom institutu za potrebe osnivanja Istraživačkog centra Dalmacija.