Pretraga

Neobični fakultetski smjerovi: ‘Japanologija ima dobar potencijal za eksploziju uma’

A- A+

U potrazi za neobičnim smjerovima koje studiraju mladi ljudi u Hrvatskoj, nabasali smo na studenticu koja uz sociologiju i pedagogiju studira i japanologiju. Ispitali smo je zašto se odlučila baš za taj rijetki smjer te kako izgleda studiranje istog.

Osobna arhiva

Laura T., 22-godišnja studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz sociologiju i pedagogiju studira i jedan od neobičnijih smjerova – japanologiju. Popričali smo s njom kako bismo saznali kako točno izgleda studij na tom smjeru, zašto se na njega odlučila te što planira jednom kad ga završi.

Izdvojeni članak

Neobični fakultetski smjerovi: Iako egzotična indologija nudi dosta opcija za zapošljavanje nakon faksa

Oduvijek ju je zanimao Japan, jezik i kultura

Djevojka s kojom smo razgovarali uz to što svira u uspješnom hrvatskom demo bendu studira i sociologiju i pedagogiju, a budući da to nije pokrilo širok spektar njenih interesa, odlučila se i za treći smjer – japanologiju. Trenutno je, kako kaže, na pola puta. Nalazi se na drugoj godini, a budući da je u Zagrebu moguće završiti samo tri godine studija japanologije i to kao slobodan studij, na kraju se dobije tek certifikat. Ukoliko netko i dalje želi studirati japanologiju, trebat će se uputiti u Ljubljanu.

Japan ju je zanimao oduvijek. – Japan je od malena bio nešto što me zanimalo, a onda se ta ljubav rasplamsala otkrićem moderne japanske kulture poput animea, mangi, japanske glazbene industrije i suvremenog japanskog lifestyela koji je u mnogim stvarima doista drugačiji od našeg pa ga to i čini osobito zanimljivim, objasnila je Laura.

Nije baš zadovoljna organizacijom

Iako je zadovoljna što ima priliku učiti o Japanu, njegovom jeziku i kulturi koje je zanimaju, sveukupno nije sasvim zadovoljna s ponuđenim na ovom smjeru. – Zadovoljna sam time što nam fakultet pruža barem određenu mogućnost učenja japanskog jezika i kulture, ali je moje ukupno zadovoljstvo veoma nisko. Samim time što se radi samo o slobodnom studiju u studentima raste određena doza frustracije jer certifikat nema ni približnu vrijednost diplome, kao i to da slobodni studiji gotovo nikako nisu zakonski regulirani.

Izdvojeni članak

Neobični magistarski smjerovi diljem svijeta

‘Na momente vlada poptuni kaos’

Nadalje, manjak je radnog kadra, previše gradiva i prebrzo se juri naprijed. Iz godine u godinu sve je više studenata primorano na plaćanje studija i slično. Moglo bi se reći da na momente vlada potpuni kaos i nadam se da će s vremenom sve sjesti na svoje mjesto, kao i to da će se jednog dana japanologija utemeljiti kao pravi studij, objasnila je studentica.

Tek nekolicina studenata godišnje pohađa japanologiju

Prvu godinu na ovom studiju upisuje maksimalno trideset studenata. U početku ih je fakultet polovicu upisivao besplatno, no sada su kvote dosta postrožene pa tek prvih deset studenata na rang listi upisuje ovaj smjer bez plaćanja. Laura pretpostavlja kako će se broj studenata japanologije sljedeće godine još više smanjiti.

– S obzirom na plaćanje, previše gradiva i neobavezno dolaženje na predavanja, mnogi vrlo brzo odustaju tako da nas je trenutno na drugoj godini aktivno svega desetak, iako nas na predavanja dolazi i upola manje, rekla je Laura.

Izdvojeni članak

Za ovako bizarne kolegije na faksu još niste čuli

Japanska kultura dobar kao potencijal za eksploziju uma

Seminari na ovom studiju ne postoje, a predavanja se organiziraju kao obična frontalna nastava, dok se na jezičnim vježbama rješavaju zadaci. Kako nam je rekla sugovornica, komunikacija je zastupljena jedino u sklopu kolegija konverzacije koji se može izabrati kao izborni predmet. Ukoliko želite upisati ovaj studij, trebali biste imati dobro znanje engleskog jezika, budući da profesori koji dolaze iz Japana predavanja i vježbe drže upravo na tom svjetskom jeziku.

Širok je spektar stvari koje ovu studenticu zanimaju vezano za japanski jezik i kulturu. – Doista mi je teško nešto izdvojiti kao najzanimljivije. Sve ima svoju čar i dobar potencijal za eksploziju uma – od povijesti, knjižvnosti, hrane, filmova, pa do samog jezika, a kao glazbenicu, osobito me zanima i japanska glazba, rekla je Laura koji inače svira bubnjeve.

Izdvojeni članak

Devet kolegija koje bi izabrao svaki student

‘Bilo bi lijepo jednog dana spojiti ugodno s korisnim’

O karijeri vezanoj za Japan i japanologiju još ne razmišlja, budući da smatra kako bi time samo opteretila svoj hobi i pretvorila ga u obavezu. – Bilo bi lijepo jednog dana spojiti ugodno s korisnim, iako sumnjam da mi se u Hrvatskoj pružaju neke šanse za to, zaključila je Laura.

Put u Japan planira, no u ovim trenucima to joj financijske mogućnosti, odnosno nemogućnosti ne dopuštaju. Jedan od svojih snova ispunit će onog dana kada uštedi dovoljan iznos za put.