Pretraga

Nijemac na Filozofskom: ‘U Hrvatskoj se studente tretira kao srednjoškolce’

A- A+

Sebastian Willems je sve samo ne običan studenti. Rodom Njemac s nizozemskim i srpskim korjenima za prvu studentsku razmjenu je izabrao Zagreb kako bi naučio više o Hrvatskoj. Zanimljivo, tijekom semestra u našoj metropoli najviše je upoznao srpsku povijest, kaže. Što je o Hrvatskoj i Hrvatima još nauočio otkrio nam je u razgovoru.

Neke ljude sudbina od najranijih dana predodredi da postanu putnici i novinari, stanovnici svjeta. Jedan od takvih je sa svoje 24 godine i Sebastian Willems.
Willems je proteklih pola godine proveo u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu na studentskoj razmjeni, a ‘upecali’ smo ga samo dan prije povratka u Njemačku gdje u Hessenu studira novinarstvo i istočnoeuropsku povijest te radi na jednoj od nacionalnih televizija.

Iako prilično mlad Willems je već proputovao gotovo cijelu Europu te dio Afrike, a u svoje ambiciozne planove je uključio i studiranje u inozemstvu te, zanimljivo, za prvu razmjenu izabrao upravo Zagreb.

– Moram priznati da mi prvi izbor ipak nije bio Zagreb već Nicosia na Cipru, ali kako moj fakultet ima svega nekoliko mjesta tamo ja sam zakasnio. Druga opcija je bio Istanbul, ali sam zaključio da ću puno više naučiti o istočnoeuropskoj povijesti negdje na Balkanu. Opcije su bile Beograd i Zagreb, a iako mi je majka iz Srbije, a srpski materinji jezik odlučio sam se za Hrvatsku. Htio sam sam stvoriti sliku o zemlji o kojoj sam mnogo čuo iz raznih medija. Eto to je presudilo u mome izboru, otkrio nam je nasmijani Nijemac na tečnom srpskom.

Izdvojeni članak

Hrabri studenti suzbili požar na Filozofskom fakultetu

U Hrvatskoj se studente tretira kao srednjoškolce

Inače, Sebastian osim srpskih korijena i njemačkog rodnog mjesta ima i nizozemskih gena što ga čini Europljaninom u najširem smislu te riječi. Upravo zbog svega toga Sebastian je možda najpozvaniji da nam otkrije tajne obrazovanja u najrazvijenijoj europskoj zemlji.

– Velike su razlike u studiranju na njemačkim i hrvatskim fakultetima. Posebno su uočljive u pristupu studentima. U Hrvatskoj se studente u velikoj mjeri tretira kao da su u srednjoj školi. S druge strane u Njemačkoj imam mnogo više slobode, a i profesori su mnogo više posvećeni studentima nego što je to slučaj ovdje. Na primjer kada ih putem maila tražim pomoć odgovaraju mi brzo i temeljito nudeći mi velik izbor mogućnosti. U Hrvatskoj se znalo događati da dođem na konzultacije, a da profesora nema ili da mi ne odgovaraju na mailove. To se u Njemačkoj ne može dogoditi, jer profesori su na kraju krajeva za to i plaćeni. Generalno gledano mislim da brže napredujem kad sam tamo, sasvim iskreno nam je Willems ispričao svoja iskustva.

Iako je svjestan prednosti koje njemačko visokoškolstvo nudi, zanimljivo je da je pronašao i segment koji bi iz hrvatskog sustava u određenoj mjeri prenio i na svoj fakultet u Hessenu. Riječ je o često osporavanom inzistiranju na činjenicama.

– U Hrvatskoj postoji striktan plan. Malo me na početku nerviralo što sam morao učiti podatke koje mogu bez problema i izguglati. Na takvim podacima se u Njemačkoj ne inzistira i na ispitima se postavljaju problemska pitanja iz historiografije na koja se odgovara esejski. Ipak mislim da je dobro da se radi i na faktografskim podacima u određenoj mjeri jer na taj način se stvaraju temelji na kojima je onda lakše graditi, elaborirao je svoj stav Sebastian.

Menze su solidne, ali nije uredu da stranci skuplje plaćaju dom

Izdvojeni članak

Ovako ćete prepoznati studente Filozofskog fakulteta


Zagreb nije grad za noćni život

– Uglavnom sam izlazio sa studenima na Erasmusu. Ponajviše zato što oni češće tulumare nego što to čine domaći studenti. Ipak moj je dojam da Zagreb nije baš grad koji ima bogat noćni život, ustvrdio je Sebastian.

Osim profesorskog pristupa budućeg novinara iznenadila je i činjenica da strani studenti svoju sobu u domu plaćaju dvostruko više od hrvatskih kolega. Kaže, nije mu problem jer je njegova soba na Cvjetnom i ovako jeftinija od one u Njemačkoj, no nije siguran da je to u skladu se europskom regulativom.

– U Njemačkoj i domaći i strani studenti plaćaju istu cijenu smještaja. Cijene jesu više, svoje mjestu u domu plaćam 180 eura, ali imam jednokrevetnu sobu. Možda sam navikao na takav standard pa mi je bilo malo neobično da ovdje imam cimera. Naravno i iz toga se može naučiti nešto novo, kazao je simpatični Njemac pa uz osmjeh dodao kako mu je cimer Portugalac bio odličan sustanar.

U pomalo šaljivom tonu Willems je prokomentirao i menze u Lijepoj našoj ustvrdivši kako je hrana prilično dobra s obzirom na cijenu, ali da mu je ipak drago što se vraća uskoro kući.

Izdvojeni članak

Tajvanac na Filozofskom: ‘Hrvatski studenti su puno profesionalniji i točniji od mojih kolega domovini’

Tijekom semestra u Zagrebu najviše naučio o srpskoj povijesti

Semestar koji je proveo u Hrvatskoj, priča nam Sebastian, donio mu je i brojna nova iskustva te pružio drugačiju sliku o ovom području. Iako ne robuje predrasudama neke su ga stvari zaista iznenadile.

– Zanimljiva je činjenica da sam tijekom ovog semestra najviše zapravo naučio o srpskoj povijesti. Nisam nešto takvo očekivao. Bez obzira o kojem se kolegiju radilo profesori su obrađivali u velikoj mjeri upravo tu temu, začuđeno nam je ispričao Willems. Dodao je kako ga je iznenadilo i hrvatsko oduševljenje Njemačkom i Nijemcima.
Ono što ga nije iznenadilo je odnos koji je stvorio s domaćim studentima tijekom proteklih par mjeseci.

Iako je prema vlastitom priznanju češće izlazio s erasmusovcima, u Zagrebu je našao i ljude s kojima bi rado surađivao i u budućnosti.

– Kada se dođe u novi grad uvijek je jednako teško uspostaviti veze, ali nakon pola godine mogu reći da ne bih imao ništa protiv da ostanem duže. Stvorio sam bazu poznanika i prijatelja, našao sam ljude s kojima zaista volim raditi, otkrio je Willems i zaključio kako je semestar u Hrvatskoj na kraju krajeva jedno lijepo iskustvo.