Pretraga

Nove prijetnje prosvjedima: Visinom povišice nezadovoljni na fakultetima i u znanosti

A- A+

Veći dio prijedloga koeficijenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, koje je Nezavisni sindikat znanosti uputio vladajućima, nije prihvaćen. Nezadovoljni time i, kako kažu, smanjenjem raspona plaća između početnika i najiskusnijih, iz ovog su sindikata zaprijetili novim akcijama. To uključuje i mogući prosvjed. Iz NSZVO-a upozoravaju i na to da još uvijek nisu doneseni granski kolektivni ugovori, a neizvedivim u ovom sustavu smatraju najavljeno ocjenjivanje zaposlenika.

Prosvjed nastavnika i školskog osoblja za veće koeficijente pod vodstvom sindikata Preporod. Govornik, Matija Kroflin. Foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Građani Zagreba i nekih drugih gradova ovih su dana uz prometnice mogli vidjeti jumbo plakate Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO). Oni, naveo je Matija Kroflin, glavni tajnik sindikata, predstavljaju sukus nezadovoljstva generalno odnosom politike prema znanosti i obrazovanju, ali i čitavim procesom donošenja koeficijenata.

Veći dio prijedloga NSZVO-a nije prihvaćen

Suprotno od onoga što premijer govori, mišljenje Nezavisnog sindikata znanosti, kaže, nije se čulo. Bila su oko koeficijenata tek dva informativna sastanka. Rokovi donošenje uredbe bili su nerealni, a Kroflin optužuje i vladajuće da se sve svelo na to da se plaća poveća prije izbora, kako bi se ostvario što bolji izborni rezultat.

– To čak i ne bi bio problem, jer politika ima mogućnost prilagodbe razdoblja provedbe reforma, da je taj posao odrađen dobro. Međutim, za naš je sustav određen loše, navodi Kroflin i upozorava da bi društvo i ekonomija izgledali bolje da se u fokus postave obrazovanje i znanost, a ne da se za bolju poziciju moraju ‘tući’ na ulici.

Istaknuo je da za najveći broj radnih mjesta Vlada zapravo nije prihvatila zahtjeve sindikata. Konkretnije pet ih je ispunila, a tek za tri je učinila nešto veći iskorak u odnosu na sindikalne zahtjeve. Prema tablici koju je prikazao Krofiln, za 18 radnih mjesta zahtjev sindikata nije ispunjen. Dodatni problem je što su smanjeni rasponi plaća između onih koji tek ulaze u sustav i najiskusnijih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

– Time se gube motivacijske i karijerne perspektive ljudi, naveo je Kroflin i upozorio i da će se povišice koje i jesu ostvarene istopiti kroz godinu, godinu i pol, ali narušeni odnosi između početnog i završnog radnog mjesta ostaju.

Izdvojeni članak

FOTO: Prosvjetari održali veliki prosvjed, zaprijetili Vladi: ‘Ovo bi vas moglo jako skupo koštati’

Kroflin usporedio koeficijente sa sličnim radnim mjestima

Podsjetio je i da su u NSZVO-u tražili uvođenje radnog mjesta asistent 2 s mogućnošću rasta plaće nakon dvije godine. Jer trenutno asistenti trenutno predugo ostaju na istim plaćama prije nego dobiju mogućnost napredovanja, koja je u privatnom sektoru puno brža. Tako su željeli podići razinu interesa za poziciju asistenta, no Vlada za to nije imala sluha. Nije napravljen niti iskorak u poziciji predavača za kojeg je koeficijent 2,01, a sindikat je tražio da bude 2,15, ističe Kroflin.

Usporedio je i koeficijente u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i one u drugim sustavima. Asistent ima koeficijent 2,01, a za primjer navodi kako čuvar prirode ima koeficijent 2,1, dok je koeficijent usporedivog radnog mjesta u sustavu socijalne skrbi 2,17. Koeficijent asistenta Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti unutar državne službe je 2,3, a voditelj voznog parka unutar MUP-a je dobio koeficijent 2,35. Magistar biokemije ili farmacije koji se zaposli u sustavu zdravstva odmah nakon faksa ima koeficijent 2,55, a onaj koji ostaje na fakultetu, dakle, 2,01.

Slično je stanje i s radnim mjestima na kojima rade najiskusniji u znanosti. Redoviti profesor u trajnom zvanju ima novi koeficijent 4,35, dok je savjetniku predsjednika vlade koeficijent 4,55. Zamjenik ravnatelja Direkcije za korištenje zrakoplova ima koeficijent 6,3.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Ovo je uredba o koeficijentima koju je izglasala Vlada i koeficijenti u školama i na fakultetima

Uskoro anketa za zaposlenike na fakultetima i u znanosti

U pripremi je anketa kojom će se od utorka anketirati zaposlene u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Žele njome u NSZVO-u doznati koji su zaposlenici više, a koji manje zadovoljni novim koeficijentima za obračun plaća.

– Pripremili smo za sve zaposlene u sustavu kalkulator kako bi točno i precizno, sukladno uvjetima koje imaju, izračunati svoju novu bruto i neto plaću. Kada prikupimo informirana stajališta, sindikat će imati jedan dodatan instrument na temelju kojeg ćemo moći odlučiti što, na koji način i za koje zaposlenike dalje po pitanju Uredbe o koeficijentima, najavio je Kroflin.

Ako anketa pokaže da u sustavu postoji ozbiljno nezadovoljstvo, a posebice kada krenu isplate plaća, moguće su ponovno i ozbiljnije aktivnosti sindikata, među kojima i prosvjedi, rekao je Kroflin dodavši kako će njihove aktivnosti ovisiti i o tome što će se događati s izborima.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila koeficijente, dva sindikata opet prijete štrajkom: ‘Poštujemo dignitet učitelja’

Odugovlačenje oko granskih kolektivnih ugovora

Uz pitanje koeficijenata postoje još dva goruća problema o kojima je sindikat i ranije govorio. Prvi je granski kolektivni ugovor (GKU) za znanost i visoko obrazovanje oko kojeg ih resorno ministarstvo, navodi, ponovno ignorira.

– Prethodni GKU čekali smo pet godina i ne želimo da se to ponovno dogodi. Ovaj GKU nam je izrazito bitan, ne samo zbog prava koja inače putem njega ugovaramo, nego i zbog činjenice da se u njemu rješavaju neuralgične točke problema sustava, rekao je Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a.

Kao primjer daje sve manji broj studenata, a za koji je sindikat već samostalno osmislio neka rješenja putem svog nacrta kolektivnog ugovora koji od prosinca ‘sjedi’ u MZO-u. Problem su i dodaci za posebne uvjete rada, dodao je Marković, za što su rješenje također predložili. Proces, kaže, može biti gotov za mjesec dana, dakle i prije izbora, ustvrdio je, samo je potrebna politička volja.

Drugi je problem, uz GKU, sustav ocjenjivanja koji proizlazi iz Zakona o plaćama.

– Dvije stvari su problematične: za naš sustav je ovaj način ocjenjivanja neprihvatljiv i rekao bih neprimjenjiv. Zato što svi mi u znanstveno-nastavnim zvanjima smo već podložni periodičnom ocjenjivanju, izborima i reizborima. Osim toga, naš nastavni rad ocjenjuju studenti. Kad smo taj problem načeli još sredinom prošle godine, naš se ministar Radovan Fuchs u potpunosti usuglasio da je takav sustav ocjenjivanja u našem sustavu neodrživ i nepotreban i da se on neće zalagati za to i naišli smo na visoko razumijevanje, rekao je Marković i dodao da, s obzirom na način donošenja uredbe o koeficijentima, u Sindikatu strahuju i od načina donošenja pravilnika o ocjenjivanju.

Čitavu konferenciju poslušajte u nastavku: