Pretraga

Novi udar na studente: Dio gubi pravo na besplatno zdravstveno osiguranje

A- A+

Sve do 1. srpnja svi redovni studenti su ostvarivali pravo na besplatno zdravstveno osiguranje preko fakulteta. No prema novim zakonskim odredbama ubuduće će svaki student stariji od 26 godina morati za zdravstveno osiguranje plaćati četiri tisuće kuna godišnje.

Svi redovini studenti su donedavno imali prvo na besplatno zdravstveno osiguranje preko visokoobrazovne ustanove. No, prema novim zakonskim odredbama dio studentske populacije ostaje bez spomenutog prava, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Besplatno liječenje i pregledi za sve studente

Stariji od 26 godina sami plaćaju zdravstveno

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju navodi kako će od sada studenti stariji od 26 godina sami snositi troškove osiguranja, što na godišnjoj razini iznosi četiri tisuće kuna.

Drugim riječima, studenti iznad određene dobne granice mjesečno će odvajati iznos od 390 kuna. Skupina ljudi koji sadaju u spomenutu kategoriju na kućnu adresu je dobila obavijest od HZZO-a s novim pravilima zdravstvenog osiguranja.

Alternativa je sklapanje braka

Od sada će studenti od 18. do 26. godine pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivati s potvrdom fakulteta, a ne putem člana obitelji, dok će oni stariji od 26 godina to osiguranje morati sami plaćati, ili preko bračnog partnera.

Gubitak svih prava

– Redovitim studentima bez obzira koliko imaju godina moraju biti zajamčena osnovna studentska prava. Nevažno je s koliko je godina netko krenuo na studij, bitno je samo da ima status redovitog studenta. Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1.srpnjem prema novom Zakonu to postaje nemoguće, požalio se predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Sven Pal Novom listu.

Na ovaj način, dodaje Pal, redovni studenti zapravo nemaju nikakva prava, jer zbog studija ne mogu ostvariti status zaposlene osobe, kao ni registrirati se kao nezaposlena osoba.