Pretraga

Učenici i studenti, pozor: Mijenja se važna stavka oko zdravstvenog, pripazite da ne ostanete bez osiguranja

A- A+

Promjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju novosti donose i za učenike te studente. Oni sada nakon završetka srednje škole ili fakulteta, umjesto dosadašnjih 90, imaju 30 dana za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje. Ako to ne naprave u tom roku od 30 dana, istaknula je pučka pravobraniteljica, oni mogu ostati bez osiguranja.

liječnik u kuti

Liječnik | foto: Pixabay

Promjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju redoviti učenici i studenti od sada imaju rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje od 30 dana nakon isteka školske ili akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje. Taj rok do promjene zakona iznosio je 90 dana. Promjenu navedenog roka za srednja.hr komentirala je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

– Jedna je promjena zakona važna i za sve učenike koji sada završavaju srednju školu, a ne nastavljaju školovanje i nemaju osiguran posao. Oni sada imaju puno kraći rok da se prijave na obvezno zdravstveno osiguranje na HZZO – ranije je to bilo 90, a sada je 30 dana od dana isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje. Ako zakasne, i oni mogu ostati bez osiguranja pa se nadam da će i ovim putem do nekih od njih doći ta informacija, objasnila je pučka pravobraniteljica.

Izdvojeni članak
zdravstvena

Na zdravstvenoj iskaznici piše da vam je ona istekla? Pitali smo HZZO trebate li nabaviti novu

Kao što smo ranije pisali, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donesen u travnju posebno dotiče studente koji studiraju izvan Europske unije, primjerice u Velikoj Britaniji ili SAD-u. Oni tako sada, ako žele obvezno zdravstveno osiguranje, moraju se u podružnice HZZO-a javljati osobno svaka tri mjeseca. Pučka pravobraniteljica tada je za srednja.hr navela da ova nova obveza može dovesti do neizravne diskriminacije građana, a njezina preporuka da se od toga odustane nije bila prihvaćena.