Pretraga

Novotarija pred kraj akademske godine: Već od sljedećeg mjeseca raste cijena smještaja u studentskom domu u Rijeci

A- A+

Ove je srijede održana sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci, na kojoj je to tijelo dalo suglasnost ravnatelju Studentskog centra Rijeka da povisi cijenu smještaja u jednom od dva riječka studentska doma – Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Cijena smještaja porast će za 25 kuna, a ta promjena studente očekuje već u lipnju. Kako pojašnjava predsjednica riječkog Studentskog zbora, stanovnici doma s ovom su se promjenom složili, budući da će time dobiti mogućnost neograničenog korištenja perilica za pranje rublja.

Studentsko naselje I. G. Kovačić|foto: www.scri.uniri.hr

Naknada za smještaj u Studentskom domu Ivan Goran Kovačić povećat će za 25 kuna u odnosu na dosadašnju mjesečnu cijenu, koja se trenutno, ovisno o paviljonu, kreće od 360 do 375 kuna.

Problemi s pranjem rublja

Izdvojeni članak

Gradonačelnik se jutros malo premišljao pa ipak predao ključeve grada: Od danas studenti gospodare Rijekom

Odlučeno je to na sjednici Senata od 22. svibnja, a sve u svrhu poboljšanja studentskog standarda, točnije rješavanja postojećeg problema s pranjem rublja.

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci kao predstavničko tijelo studenata već je više od dva mjeseca u pregovorima sa Studentskim Centrom Sveučilišta u Rijeci poradi ovog pitanja. Naime, kroz proteklih godinu dana Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić imalo je problema s omogućavanjem usluge pranja rublja za studente koji u njemu stanuju. Perilice su se često kvarile, redovi čekanja na pranje bili su dugi, a kupovanje žetona pokazalo se je kao nepraktično i skupo, s cijenom od 20,00 kuna po pranju, kaže nam predsjednica sveučilišnog Studentskog zbora, Pegi Pavletić.

Dodaje upravo su se na tu uslugu studenti najviše žalili pa su prijedlog za rješenje tog pitanja na moderniji i manje kompliciran način, predložili sami studenti Veleučilišta u Rijeci koji stanuju u spomenutom naselju.

Kapaciteti SN Ivan Goran Kovačić

Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nudi domski smještaj za redovne studente, studente goste i gostujuće profesore. Ukupan kapacitet Studentskog naselja je 674 kreveta (subvencionirano ukupno 630 ležajeva):
60 jednokrevetnih soba
294 dvokrevetnih soba
10 kreveta za studente goste
8 apartmana za profesore

Predsjednica Zbora: Povećanje cijene smještaja dugoročno je ušteda za studente

Uslijed tog prijedloga, skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci dala je prethodnu suglasnost Senatu na donošenje odluke o povećanju cijene.

Izdvojeni članak

Split izgubio, Rijeka dobila: Ugledni znanstvenik svjetskog glasa, Ivan Đikić, postao savjetnik riječkog Sveučilišta

– Studentski centar naručio je nove, modernije perilice bez žetona stoga je bilo potrebno pronaći novi model. Inicijalni prijedlog povećanja cijene smještaja uslijed proširenja usluge i na pranje rublja iznosio je 30,00 kuna, no u pregovorima Studentski centar predložio je manje povećanje. Studenti će se uvođenjem ove promjene prijavljivati na recepciju te neće morati više čekati svoj red ako su perilice slobodne. Također, ova promjena im omogućava pravo na više pranja mjesečno, dok su do sada bili ograničeni na dva pranja i svako plaćali 20,00 kn. Sve perilice već su nekoliko tjedana postavljene u naselju, nove su i očekujemo porast u zadovoljstvu studenata uslugom koja im je neophodna, kaže nam Pavletić.

Nove cijene trebale bi stupiti na snagu već od lipnja, a Studentski je zbor u početku bio vrlo zabrinut zbog povećanja cijene smještaja jer to nije ono što bi inače željeli za studente, tvrdi predsjednica tog tijela.

– Međutim cijena koju će studenti plaćati u odnosu na cijenu koju su plaćali prije ukazuje na uštedu od 37,5%, što smatramo da je studentima kroz 12 mjeseci prihvatljivije. Također, neće morati čekati u redovima i usluga im je dostupnija. A kao što sam i ranije navela prijedlog je potekao upravo od samih stanara, što nas je uvjerilo kako je to nešto što i oni sami vide kao rješenje, zaključuje Pavletić.

Za kraj dodaje, iako je ravnatelj Studentskog centra perilice ustupio na korištenje već ovaj mjesec, studentima se to neće odraziti na cijene smještaja za svibanj.

Novotarija pred kraj akademske godine: Već od sljedećeg mjeseca raste cijena smještaja u studentskom domu u Rijeci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap