Pretraga

Objavljen popis fakulteta čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

A- A+

I u akademskoj godini 2019./2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će studentima koji studiraju u STEM područjima znanosti 3.400 državnih stipendija. Popis studija čiji studenti mogu konkurirati za STEM stipendiju.

Foto: Srednja.hr

Studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti i ove će se godine dodijeliti 3.400 državnih stipendija u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna na godišnjoj razini. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u srijedu izvadak studijskih programa u STEM područjima znanosti čiji studenti mogu konkurirati za tu vrstu državnih stipendija u nadolazećoj akademskoj godini.

Na popisu trenutno 315 studija diljem Hrvatske

Izdvojeni članak
stipendije

Nova vrsta državnih stipendija od 10.800 kuna dodjeljuje se već od jeseni: Evo tko ima pravo na nju

– Izvadak studijskih programa u STEM područjima znanosti sadrži samo one studijske programe čiji studenti mogu konkurirati za ostvarivanje prava na državnu stipendiju u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (Narodne novine, broj 78/2018.). Početkom akademske godine, nakon dodatne provjere popisa studijskih programa s visokim učilištima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavit će ažuriranu verziju Izvatka studijskih programa u STEM područjima znanosti, poručuju iz Ministarstva.

Popis svih programa, kojih je trenutno 315, nalazi se u nastavku. Napomene: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje. Tablica se ‘pomiče’ donjim i desnim kliznikom.

Tko ima pravo na STEM stipendiju?

Podsjetimo, prema poviše spomenutom Pravilniku Ministarstva, pravo na STEM stipendiju imaju redoviti studenti:

Izdvojeni članak
stipendije

Od jeseni nova stipendija: Po 10.000 kn stiže redovnim i izvanrednim studentima ovih visokih učilišta

– koji u akademskoj godini za koju se dodjeljuju stipendije prvi put upisuju prvu godinu studija, a ovisno o rezultatima ispita državne mature

– koji su do akademske godine za koju se dodjeljuju stipendije stekli najviše 120 ECTS bodova na studijskome programu, a nisu stekli kvalifikaciju razine visokog obrazovanja (broj bodova može biti veći ako visoko učilište dostavi potvrdu da se jednom godinom studija u punome nastavnom opterećenju stječe više od 60 ECTS bodova). Pri određivanju ostvarenih ECTS bodova uzimaju se samo oni ECTS bodovi koji su ostvareni polaganjem ispita iz predmeta propisanih nastavnim programom studija i koji se ubrajaju u ECTS bodove potrebne za završetak tog studija.

Za razliku od socio-ekonomskih stipendija, STEM stipendije ne dodjeljuju se putem natječaja. Ministarstvo samo prepoznaje studente koji imaju pravo na nju te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu AAI@EduHr, obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti. Nakon što zaprime mail, što je obično tijekom listopada, studenti imaju određeni roku u kojemu moraju prihvatiti uvjete stipendiranja. To se smatra činom sklapanja ugovora, a za studente koji ne prihvate uvjete smatra se da su odbili stipendiju.

Ono što je bitno za brucoše jest da se za njih određuje posebna rang-lista. Broj bodova izračunava se na temelju broja bodova ostvarenih na ispitu državne mature iz Matematike. U slučaju istog broja bodova prednost imaju studenti koji su ostvarili bolji rezultat na ispitima državne mature iz izbornih predmeta Fizike, Kemije i Biologije. Sve uvjete o ostvarivanju prava na STEM stipendiju detaljnije možete proučiti u Pravilniku Ministarstva koji se nalazi ovdje.