Pretraga

Od sljedeće akademske godine računarstvo možete studirati u još jednom hrvatskom gradu

A- A+

Računarstvo je u mnogim dijelovima Hrvatske jedan od studija za koji se preporučuje povećati upisne kvote. Od sljedeće, akademske godine 2021./2022. moći će se studirati i u Vinkovcima. Ondje se otvara dislocirani preddiplomski redoviti studij računarsva kojeg izvodi osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Ilustracija: Alvaro Reyes; Unsplash

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima potpisao je sporazum o pokretanju dislociranog preddiplomskog redovitog stručnog studija računarstva koji se otvara u Vinkovcima.

Studij starta od sljedeće akademske godine

Prvi studenti bit će upisani u sljedeću akademsku godinu, 2021./2022. Stručni studij trajat će šest semestara, studenti će steći 180 ECTS-a, a stečeno zvanje bit će stručni prvostupnik inženjer računarstva. Kako stoji u priopćenju Vukovarsko-srijemske županije, prema sporazumu, FERIT se obvezuje upisati minimalno 25 do maksimalno 40 studenata u prvoj godini, a nastava će se, dok se ne izgradi Centar za digitalizaciju i razvoj, održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima.

– Prošle godine u Vinkovcima krenuli smo s prvom generacijom studenata na novom dislociranom preddiplomskom stručnom studiju drvne tehnologije Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a evo danas, potpisivanjem sporazuma o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, pokrenuti ćemo još jedan dislocirani preddiplomskog redovni stručni studij računarstva. Ovo je velik dan za sve nas, ulaganjem u obrazovanje naših mladih ulažemo u bolju budućnost naše županije. Završetkom stručnog studija dobiti ćemo novi i kvalitetan kadar osoba osposobljenih u području računarstva i informacijskih tehnologija koji će nam biti od velike važnosti, posebno u području proizvodnje drvnog sektora. Možemo reći da je ovo jedan veliki kamen u mozaiku razvoja naše županije, rekao je župan Božo Galić prilikom potpisivanja ugovora.

Izdvojeni članak

Ako Greta zbog ovoga ne dođe u Hrvatsku, neće nikada: Sveučilište Sjever pokrenulo novi studij

U Vinkovcima najavljuju i neke nove studije

Dekan FERIT-a, Drago Žagar istaknuo je da vjerue da će novi studij obrazovati kvalitetne stručnjake te da će interes za dislocirani studij biti dobar. Gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić, ističe pak kako im je cilj u tom gradu osigurati što više onih visokih škola, fakulteta koje danas tržište i studenti traže. Njajvaljuje i neke nove studije.

– Nakon studija šumarstva došli smo i do studija računalstva. U budućnosti možemo očekivati i druge smjerove. Smjerovi će se mijenjati iz generacije u generaciju da ne bi došlo do inflacije istovrsnih kadrova. Ovo je dobar princip da dovedemo školu, stvorimo nekoliko generacija diplomanata te prelazimo na drugi smjer i tako širimo potencijal u gospodarstvu Grada Vinkovaca. Riječ je o izvrsnim projektima. Sa relativno malim financijskim sredstvima omogućavamo našim studentima da studiraju u svom gradu i dobivamo kadrove koje traži tržište rada. Zahvala Vukovarsko-srijemskoj županiji na zajedničkom angažmanu i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, rekao je Bosančić.

Dodao je i da će studenti za sada biti smješteni u Tehničkoj školi isključivo zbog uvjeta, jer škola već posjeduje određene učionice za izvođenje elektrotehničke skupine kolegija.

– Na taj način i Tehnička škola i dislocirani stručni studij računarstva mogu zajednički koristiti taj prostor te na taj način smanjujemo troškove, rentabilniji smo i u konačnici smanjujemo cijenu izvođenja novog studija, zaključuje Bosančić.