Pretraga

Dekan Pravnog odbio studente, cijene školarina se povećavaju: Najavljen je prosvjed

A- A+

Dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha odbio je zahtjev Studentskog zbora o poništavanju odluke kojom se cijena ECTS-a za izvanredne studente podiže sa 100 na 120 kuna. Kako glavni zahtjev studenata o ukidanju povećanja cijena nije prihvaćen, najavili su prosvjed.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu foto: Ivan Klindić|ivanklindic.info

Nakon što je donesena odluka da o povećanju cijena ECTS-a za izvanreden studente Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studentski zbor sazvao je sastanak s Upravom. Na tom se sastanku dekan Igor Gliha nije pojavio. Danas je, pak stigao odgovor dekana. Odbio je njihov glavni zahtjev o ukidanju odluke da se cijena ECTS-a podigne sa 100 na 120 kuna za one koji studiraju vanredno.

Najavljen prosvjed, ali ne sutra

– Odbija se naš zahtjev za stavljanjem odluke o cijeni ECTS bodova za izvanredne studente izvan snage i sazivanjem nove sjednice Vijeća na kojoj bi se ponovno odlučivalo, stoji u objavi Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Vezano uz rok plaćanja školarine, prenose studenti, dekan Gliha rekao je da će svi studenti imati mogućnost urednog upisa više godine, neovisno o tome podmire li svoju obvezu do 23. rujna ili ne.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

U jeku koronakrize Pravni objavio da povećava dio školarina uz suludo pravilo koje su naknadno obrisali

– Kod našeg trećeg zahtjeva, dekan je rekao da će Uprava razmotriti svaki individualni zahtjev koji oštećeni studenti pošalju Upravi te da će ih riješiti po okolnostima slučaja, istaknuli su studentski predstavnici nakon sastanka s dekanom.

S obzirom na to da njihov prvi i glavni zahtjev odbijen, odlučeno je da će se prosvjed održati. Podsjetimo, studenti su najavili da će se prosvjed, ukoliko Uprava ne udovolji njihovim zahtjevima, održati sutra u 16 sati. No, to se ipak neće dogoditi. Zbog velikog interesa i ograničenog prostora taj prosvjed će biti odgođen.

– Sutra bi nam na raspolaganju bio samo prostor ispred ograde Fakulteta i Muzičke akademije jer nismo dobili dopuštenje ući u dvorište vlastitog Fakulteta, a prostor ispred HNK je već zauzet zbog ljetne pozornice HNK. U tim okolnostima, zbog velikog broja sudionika i obaveze držanja svih epidemioloških mjera, jednostavno ne bi bilo ni približno dovoljno prostora da svi stanu. Novi datum prosvjeda će biti objavljen u najkraćem mogućem roku, tj. čim s policijom i Gradom osiguramo dovoljan prostor za sve sudionike, istaknuli su studenti.

Tri zahtjeva studenata možete vidjeti u njihovoj objavi.

‘Ne gubite nadu’

Unatoč tome što prosvjed neće biti održan netom nakon odbijanja njihovih zahtjeva, Studentski zbor ističe da će nastaviti u borbi na drugim frontama. Pokušat će, najavljuju, sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća kako bi Vijeće moglo glasovati.

– Nadamo se retroaktivno promijeniti odluku. I na kraju vas želimo sve pozvati da ne gubite nadu i da se pripremite, jer prosvjed koji slijedi je bezuvjetan, održat će se u ime svih neugodnosti i svih nepravdi koje smo morali pretrpjeti i ovaj put nas neće ništa spriječiti da pokažemo i Upravi i profesorima i javnosti što studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu misle o svojim uvjetima studiranja, zaključili su.

Svoju objavu zaključuju sa sarkastičnim potpisom ‘Vaši mladalački aktivisti’, nadimak koji su dobili od Uprave Pravnog fakulteta ovog ljeta kada su se sukobili oko pitanja održavanja ispitnih rokova i nastave u novoj akademskoj godini.