Pretraga

Odvjetnik rasipne dekanice PBF-a vrijeđa novinarku: HND traži reakciju rektora

A- A+

Nakon serije tekstova koje je Dora Kršul objavila na Telegramu, otkrivajući afere skandalozne dekanice PBF-a Jadranke Frece, počela se suočavati s raznim pritiscima. Te je pritiske, u ime dekanice i spomenutog fakulteta, slao opunomoćeni odvjetnik Zoran Vujasin. Njene je upite nazivao ‘tendencioznima’ i ‘degutantnima’. Sad je na to reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna organizacija novinara u državi, poslavši pismo pritužbe zagrebačkom rektoru Stjepanu Lakušiću.

stjepan lakušić

Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić
Foto: srednja.hr

Dora Kršul, istraživačka novinarka Telegrama, na tom je portalu u posljednjih godinu i pol objavila seriju frapantnih članaka o aferičnom ponašanju i trošenju Jadranke Frece, dekanice Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta. Šminka, parfemi, markirana odjeća, muljanje sa studentskim ugovorima, mastodontski dodaci na plaću i sumnjivi putni nalozi – sve to osim Kršul potvrdio je i produbio nalaz inspekcije Ministarstva financija. U tijeku njenih istraživanja na upite koje je slala dekanici Frece počeo je odgovarati stanoviti odvjetnik Zoran Vujasin. Njene je upite nazivao, među ostalim, ‘tendencioznim’ i ‘degutantnim’.

Stigla je reakcija krovne novinarske organizacije

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer pritužbu Stjepanu Lakušiću, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, na, kako ističu, ‘nedopustivo ponašanje’ dekanice Frece. Ta se dekanica putem odvjetnika Zorana Vujasina već nekoliko mjeseci, ističu iz HND-a, na ‘uvredljiv i prijeteći’ način odnosi prema Dori Kršul, novinarki portala Telegram.hr i članici HND-a, te Jeleni Pavić Valentić, glavnoj urednici portala Telegram.hr.

– HND daje puno podršku našim kolegicama i mediju koji predstavljaju te očekuje jasan i nedvosmislen odgovor rektora zagrebačkog sveučilišta, a također će Hrvatskoj odvjetničkoj komori prijaviti odvjetnika Zorana Vujasina, ističu iz krovne novinarske organizacije.

Pismo koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u nastavku prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak
jadranka frece

Dekanica PBF-a, ona što je spiskala fakultetski novac, bit će smijenjena? Na faksu skupili 90 potpisa

Pozvali rektora da reagira na ispade

Poštovani gospodine Lakušić, rektore Sveučilišta u Zagrebu, 

obraćam Vam se u ime Hrvatskog novinarskog društva, organizacije koja postoji od 1910. godine, kako bih upozorio na neprihvatljivo ponašanje gospođe Jadranke Frece, dekanice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prema Dori Kršul, novinarki portala Telegram.hr i članici Hrvatskog novinarskog društva, te Jeleni Pavić Valentić, glavnoj urednici navedenog portala.

Način na koji dekanica PBF-a putem odvjetnika komunicira prema našim kolegicama i mediju kojeg predstavljaju za HND je nedopustiv i sramotan za cijelu sveučilišnu zajednicu. Umjesto da odgovori na postavljena pitanja gospođa Frece, koju plaćaju svi građani i građanke, unajmljuje odvjetnika koji na uvredljiv i prijeteći način komunicira s našim kolegicama.

Povod svemu je istraživački serijal Dore Kršul, inače predsjednice Zbora istraživačkih novinara HND-a, o problematičnom poslovanju dekanice. HND ne može prihvatiti da odvjetnik Zoran Vujasin u ime dekanice vrijeđa i prijeti novinarki Dori Kršul, čija pitanja etiketira kao “nezakonita” ili “maltretirajuća”, a posebno sramotni dio komunikacije su prijetnje tužbama za nametljivo ponašanje ako naša kolegica ne prestane slati upite o poslovanju Fakulteta. Također, skandaloznim smatramo i uvrede na osobnoj razini koje su išle toliko daleko da spomenuti odvjetnik koji zastupa dekanicu i PBF vrijeđa i roditelje naše kolegice. Unatoč upozorenjima glavne urednice na neprihvatljivo ponašanje odvjetnik dekanice nastavio je s dopisima koji su ispod svake razine, a ne vjerujemo da ih je pisao na vlastitu ruku.

Poštovani gospodine rektore, pravo je svakog novinara, novinarke da postavlja pitanja koja su u javnom interesu. Skandaloznim smatramo da dekanica jedne visokoobrazovne ustanove, umjesto da sama odgovori na pitanja, unajmljuje odvjetnika preko kojeg praktički prijeti onima koji kritički propitkuju njezin rad. Vrhunac je ipak angažiranje privatnih detektiva koji bi trebali istraživati građane. Znači li to da će se uhoditi i novinari, novinarke po uzoru na praćenja i prisluškivanja iz 90 -tih godina. Ne treba ni naglašavati koliko je skandalozno da fakultet koji je javna ustanova svoje novce troši na unajmljivanje detektivske agencije. Gospođa Ferce, ako smatra da je u tekstovima koji se bave njezinim radom došlo do povrede postulata novinarske profesije mogla se, kao i svi drugi građani i građanke, obratiti Novinarskom vijeću časti HND-a, umjesto da komunicira na ovako sraman i nedopustiv način.

Moja je dužnost kao predsjednika HND-a da Vas upozorim na ovako sramotno ponašanje dekanice fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te najavim kako će HND žestoko stati u obranu svojih kolegica i medija koji profesionalno obavljaju svoj posao, a razni moćnici prijete im tužbama zbog istraživačkih priča koje su u interesu javnosti.

Pozivam Vas da reagirate na ove ispade s kojima smo u HND-u upoznati u cijelosti. S Vašim prethodnikom nismo imali suradnju, a smatramo kako je suradnja između HND-a i Sveučilišta u Zagrebu na korist cjelokupne zajednice.

I za kraj, želim najaviti kako ćemo se na ponašanje odvjetnika također žaliti, Hrvatskoj odvjetničkoj komori. 

S poštovanjem,

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Nadopuna teksta 5.4. 2023.

Odvjetnik Vujasin poslao nam je odgovor na pismo Hrvoje Zovka koje možete pročitati ovdje.