Pretraga

Bivši zastupnik Bunjac: U ovom trenutku sam u Hrvatskoj, po zakonu imam pravo na 2/3 plaće u školi

A- A+

Bivši saborski zastupnik i bivši član stranke Živi zid, Branimir Bunjac, koji se prije godinu i pol po Facebooku pohvalio kako je preselio u Irsku i ondje dobio stalan posao te dva honorarna, sada kaže kako u Irskoj ipak ne živi i ondje nije stalno zaposlen. Otkrio je to u YouTube videu, nakon objave priče da istodobno radi u Irskoj, a u međimurskoj školi, gdje je suspendiran radi kaznenog postupka protiv njega, prima dvije trećine plaće. Opravdava se da na tu plaću tijekom suspenzije ima pravo po zakonu i Ustavu.

Screenshot: YouTube

Bivši saborski zastupnik, Branimir Bunjac, prima dvije trećine plaće u OŠ Podturen u Međimurju u iznosu od 8.099 kuna bruto. No, na posao ne može ići jer je pod suspenzijom, a razlog je taj što se protiv njega vodi kazneni postupak. Sam se na Facebooku u ljeto 2020. pohvalio kako je preselio u Irsku i ondje dobio stalan posao te dva honorarna.

Bunjac: ‘Po zakonu imam pravo na 2/3 plaće’

Iako su mu novinarke koje su otkrile priču o suspenziji dale priliku da se očituje o slučaju i da im kaže svoju stranu priče, on na upit nije odgovorio. Umjesto toga, nakon objave članka snimio je video na YouTubeu naslovljen ‘O medijskim napadima na mene’. Sada tvrdi i da u Irskoj nema stalan posao i da je trenutno u Hrvatskoj.

– Četvrta laž koja se pojavljuje zadnjih dana je ta da sam ja stalno zaposlen u Irskoj, istovremeno primam plaću u jednoj međimurskoj školi. Iako je ravnateljica te iste škole dala priopćenje u kojem objašnjava tu situaciju i koju je bilo tko tko je imalo pismen mogao pročitati i zaključiti o čemu se radi, novinari to jednostavno nisu u stanju shvatiti. A ravnateljica je u svom priopćenju rekla da u trenutku kada sam ja otišao u Irsku sam uzeo neplaćeni godišnji odmor, odnosno, neplaćeni dopust. I da sam godinu dana radio u Irskoj, a istovremeno u školi u Podturnu nisam dobivao niti jednu jedinu lipu, niti plaće, niti bilo kakvih doprinosa. A kad sam se vratio u Hrvatsku, nakon godine dana, tada mi je ravnateljica rekla, da me s obzirom na optužnicu koja je protiv mene dignuta, normalno staljinistički motiviranu optužnicu, ne može vratiti na radno mjesto, nego da moram čekati da se taj predmet završi, te mi je izrekla tu neku suspenziju gdje ja po zakonu imam pravo na 2/3 plaće. Ne samo po zakonu, nego po Ustavu, jer nitko nije kriv dok se to ne dokaže na sudu. Ako se na sudu dokaže da sam kriv, onda ću dobiti otkaz, a ako se dokaže da nisam kriv, vratit će me na radno mjesto, rekao je Bunjac u videu.

Izdvojeni članak

Bivši saborski zastupnik hvali se da živi i radi u Irskoj, a i dalje prima plaću u međimurskoj školi

Sada govori da u Irskoj nema stalan posao

Podsjetimo, ravnateljica škole Mirjana Cerovac za Jutarnji je potvrdila da je poduzela ‘određene korake s Ministarstvom u smislu utvrđivanja činjenice zaposlenja u Irskoj’. Ministarstvo obrazovanja se, pak, preko Ministarstva vanjskih poslova obratilo našem Veleposlanstvu u Dublinu, kako bi službeno ustvrdili radi li Bunjac. No Odjel za radna pitanja u Irskoj odgovorio im je da su podaci o radnom statusu štićeni uredbom o zaštiti podataka.

– Za to vrijeme, dok sam ja sad zaposlen ponovno u osnovnoj školi, ja nisam stalno zaposlen u Irskoj. Nemam ugovor o radu, ne plaćam nikakve poreze Irskoj državi, nikakve doprinose, nemam tamo socijalno osiguranje niti ikakva prava, niti socijalnu pomoć, niti naknadu za nezaposlene, ništa nemam tamo. A to što ja eventualno, sad za ovo vrijeme dok čekam da se to pitanje optužnice razriješi, odnosno da se donese presuda, pokušavam honorarno, još i usput nešto zaraditi – pa to pokušavam cijeli život, tvrdi Bunjac.

Dodaje kako je jedini ugovor o radu koji ima onaj u s osnovnoj školi u kojoj je radio prije toga 20 i nešto godina.

– I ne samo da nemam, nego ga ne želim ni imati, jer vrlo dobro znam da u slučaju da kad bih radio u Irskoj, ili svejedno gdje, da bi odmah porezna došla za mnom i odmah bi me maltretirala s nekim isplatama i uplatama i s čime sve ne. I evo za kraj, ne sam da ne radim u Irskoj za stalno posao, nego sam ja u ovom trenutku, dok vama ovo govorim, ovdje u Hrvatskoj, u Čakovcu. Sve i da hoću u Irskoj raditi drugi posao, prvo bih se morao tamo preseliti, odletjeti tamo avionom, pa bih onda mogao tamo taj drugi posao raditi, zaključio je Bunjac koji u istom videu tvrdi da ovo nije jedini ‘medijski napad’ na njega.