Pretraga

Opet cvjeta kupoprodaja studentskih domova: Evo zašto to stvarno ne biste trebali raditi

A- A+

Ovih se dana, objavom konačnih rezultata natječaja za studentske domove u Zagrebu, ponovno rasplamsala ilegalna kupoprodaja. Nude se tako mjesta na Savi, traže na Cvjetnom, a neki svoje ležajeve u jednom domu mijenjaju za drugi te za to nude ili traže nadoplatu. Bilo kako bilo, radi se o protupropisnom, ali i nemoralnom ponašanju u kojem uvijek ispašta treća strana. A na kraju dana, čak i da etiku na trenutak stavimo po strani, ova opcija nije slavodobitna ni za one koji dom kupuju, odnosno prodaju.

Foto: Pixabay.com

Prije dvije godine radili smo veliku priču o ilegalnoj kupoprodaji mjesta u studentskim domovima u Zagrebu. Pronašli smo tada 133 oglasa, uputili smo ih Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Sveučilištu u Zagrebu i pripadajućem Studentskom centru. Isto smo napravili i prošle godine. Reakcija nije izostala, neke su kontrole provedene, neki studenti izbačeni. Međutim, njihovo rješenje je daleko od dugoročnog što dokazuju i novi slučajevi besramnih javnih oglasa za kupoprodaju domova.

Studenti se izruguju s prodajom domova

U studentskim grupama doma Stjepan Radić na Savi i Cvjetno naselje letimičnim smo pregledavanjem naišli već na nekoliko oglasa u kojima se kupuje ili prodaje mjesto u domu. Koliko je ta pojava ukorijenjena i racionalizirana među studentima govori i činjenica da, otkad je došlo do objave konačnih rezultata, grupe studentskih domova vrve memeovima kojima se šaljivo prikazuje prodaja domova ili nadoplata za zamjenu mjesta.

Više o svemu možete vidjeti na dva screenshota ispod koje smo pronašli u spomenutim Facebook grupama studentskih domova.

Nemojte prodavati mjesto u domu, to fakat nije ok

Premda je jasno da ova priča nije samo prokazivanje neke neuobičajene pojave, ipak ćemo naglasiti da ima svoju pravnu, ali i, možda bitnije od toga, moralnu dimenziju. Moralno gledano, ako kupujete ili prodajete dom činite puno veću štetu no što ste je možda svjesni. Da pojasnimo: nakon provedenog natječaja za smještaj u domovima, formiraju se rang liste. Recimo da 100 studenata dobiva dom, a ostaje još 50 onih koji su se prijavili te se nalaze ispod praga – odnosno, ne ostvaruju pravo na dom. 

Među ovih prvih 100 nalazi se nekolicina studenata kojima dom ne treba, odnosno u njemu neće stanovati pa ga odluče prodati. Prodaja funkcionira tako da mjesto u domu, de facto, može kupiti bilo tko i na taj način dobiti pravo na subvencionirani smještaj koje mu ne pripada.

Što se događa s ovima ispod praga? Apsolutno ništa. Oni dom ne mogu dobiti jer se crno na bijelo ništa nije promijenilo s dobitnicima. No, ako bi, na primjer, jedan od one stotine dobitnika kojemu dom ne treba pravedno i pravilno odustao od svojega prava na smještaj, situacija sa studentima ispod praga bi se promijenila. Kako? Pa onaj tko je prvi ispod praga, sada bi se nalazio na listi dobitnika. Drugim riječima, po bodovima dom bi dobio prvi sljedeći koji ga zaslužuje, odnosno ispunjava uvjete. Neupitno je da, kada je moral u pitanju, dom nikako ne biste trebali prodavati, već ako vam smještaj nije potreban, od svojega prava odustati. 

Uostalom, to ‘vaše’ pravo i nije u pravom smislu vaše. Vi ste nositelj toga prava zbog toga što ste, recimo, student, imate određena primanja i prebivalište vam je u određenoj županiji. To pravo podrazumijeva subvenciju smještaja, a subvencija se pokriva iz javnih sredstava. U Hrvatskoj uglavnom iz proračuna kojeg pune porezni obveznici. Na kraju dana, kada biste prodali to ‘svoje’ pravo na smještaj u domu, zapravo ste prodali nešto što nije vaše i na neki način prevarili porezne obveznike.

Ako već nemate obraza, imajte bar pameti

Osim moralne, važno je naglasiti i pravnu dimenziju. Pravilnicima i kućnim redom izričito je zabranjena prodaja ili kupnja mjesta u domovima, a kazna je izbacivanje, odnosno gubljenje prava na smještaj u domu i to dugoročno.

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava. redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, na temelju kojeg se raspisuje natječaj za studentske domove, također određuje sankcije za teške povrede propisane kućnim redom domova. Tako u članku 14., stavak 2. Pravilnik kaže da je za teške prekršaje zlouporabe prava na smještaj u domu, propisane domskim redom, sankcija upravo ‘oduzimanje prava na subvencionirano stanovanje tijekom studiranja’.

Domski red u članku 33. definira teške prekršaje pod točkama 12, 13 i 14 koje se odnose na: ‘ustupanje svojeg prava na smještaj drugoj osobi, ‘prodaju ili kupovinu prava na smještaj u studentskom domu’ i ‘primanje osobe na boravak, stanovanje i spavanje u studentski dom bez odobrenja upravitelja’. U članku 36. propisana je i sankcija za kršenje jedne ili više gore navedenih odredbi, a prema njoj studentu koji počini prekršaj slijedi ‘isključenje iz studentskog doma za sve vrijeme studiranja’.

Svaki puta kada kupite (ili prodate) mjesto u domu te za njega izdvojite svotu od 5 + tisuća kuna i mjesečnu ratu, osim što nepravedno oštećujete druge, dovodite i sebe u opasnost. 

Prvo, u bilo kojem vas trenutku može uhvatiti kontrola i mjesto u domu, koje ste ilegalno uživali, više nećete imati. Osim toga, sigurno ćete ostati i bez svojeg novca jer vam prodavači domova ne garantiraju sigurnost od izbacivanja. Drugo, ako se sljedeće godine planirate legalno natjecati za dom, možda ćete biti diskvalificirani u samom natječaju zbog toga što ste godinu prije sudjelovali u ilegalnoj radnji kupoprodaje.

Dakle, čak i ako vam nije pretjerano stalo do drugih i štete koju im nanosite, što je žalosno, ali istinito za određen broj ljudi, budite barem pametni pa promislite prije nego što sebe dovedete u nepovoljnu situaciju.

A ako vam i dalje neke stvari nisu jasne, pogledajte video linkan ispod.