Pretraga

Osijek postaje bogatiji za tri studijska smjera: Jedan od njih je vrlo popularan među maturantima

A- A+

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku se nedavno pohvalio planom pokretanja dva prijeko potrebna preddiplomska studija. Riječ je o studiju farmacije koji će uključivati dva smjera, te studij šumarstva i zaštite prirode. Trenutno se sastavljaju prijedlozi elaborata za navedene studijske programe, a rektor Sveučilišta  Vlado Guberac, se nada da će isti početi s radom u naredne dvije godine.

Foto: www.unios.hr

Izdvojeni članak

U Osijeku se pokreće novi studij koji će se svidjeti svim ljubiteljima automobilizma i brzine

Već godinama je poznato kako je farmacija jedno od deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj, a trenutno se može studirati jedino u Zagrebu i Splitu kao integrirani studij. Kvota Sveučilišta u Zagrebu je 135 studenata, dok je u Splitu taj broj znatno manji i prima svega 30 studenata. Neki od njih budu i mladi ljudi iz Slavonije koji taj studij nemaju prilike studirati na osječkom sveučilištu, a nakon diplome jako mali broj njih se vraća kući i zapošljava u Osijeku i okolini.

Svjestan problema, još u listopadu prošle godine, rektor osječkog sveučilišta je za Glas Slavonije potvrdio nedostatak magistara farmacije te kao prioritet razvoja Sveučilišta stavio upravo pokretanje tog studijskog programa. Podsjetimo, na sjednici Senata osječkog sveučilišta prije skoro četiri godine, najavljeni su koraci koji bi uveli čak sedam novih studija na različitim sastavnicama Sveučilišta (među kojima se nalazila i farmacija), da bi do danas zaživjelo njih pet.

Studijski programi su u pripremi, recenzije kreću uskoro

Ali, pomak je ipak napravljen u studenom prošle godine kad je Senat Sveučilišta donio odluku o osnivanju povjerenstva za izradu prijedloga elaborata o studijskom programu Farmacija, ali i o jedinstvenom studijskom programu Šumarstvo i zaštita prirode. Zasad nema vijesti o napredovanju elaborata, nakon kojeg slijede recenzije, no rektor se nada da će navedeni programi zaživjeti do kraja njegovog mandata, prenosi Glas Slavonije.

Farmacija bi bila dio osječkog Medicinskog fakulteta (MEFOS) i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PTF), a ako za to bude potrebe, uz djelatnike tih dvaju sastavnica, angažirat će se i vanjski suradnici. Studij bi uključivao dva smjera — klasični farmaceutski te farmaceutsko inženjerstvo.

S druge strane, Šumarstvo i zaštita prirode će se izvoditi na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS), koji bi također zapošljavao vanjske suradnike zbog jedinstvenosti ovog studijskog programa. Šumarstvo se trenutno može studirati jedino na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, no osječko Sveučilište u fokus stavlja bogatstvo slavonskih šuma kojima je prijeko potrebna stručna briga.

Studijskim programima na engleskom i njemačkom planiraju se privući inozemni studenti

Izdvojeni članak
studenti, diploma, promocija

Još jedno sveučilište ove godine pokrenulo traženi studij računarstva: Prijave već krenule

Uz ova dva iznimno tražena studijska programa, Glas Slavonije doznaje kako Sveučilište planira pokrenuti preddiplomski sveučilišni studij Povijest umjetnosti koji već postoji u svim većim hrvatskim gradovima, osim u Osijeku. Također, Filozofski fakultet bi svojim trenutnim studentima preddiplomskog studija Sociologije, pokrenutog 2017. godine, osigurao i diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija, za kojeg se nadamo da će biti spreman do akademske godine 2020./2021.

Uz studije na hrvatskom, u Osijeku će se na nekoliko sastavnica moći studirati na engleskom i njemačkom jeziku, a Sveučilište time želi privući inozemne studente. Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) će uskoro uključivati diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije na engleskom jeziku, a na MEFOS-u je u razvoju i integrirani preddiplomski i diplomski studij Medicina na njemačkom jeziku. Slične planove imaju i već spomenuti FAZOS i PTF.