Pretraga

I ove godine dijeli se 10.000 socio-ekonomskih stipendija: Poznato kada se otvara natječaj

A- A+

Nova akademska godina službeno počinje danas, a i u njoj će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijeliti 10.000 državnih stipendija studentima slabijeg imovinskog stanja. Danas je Ministarstvo obavijestilo studente kada mogu očekivati natječaj.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

– Obavještavamo vas da će natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2019./2020. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj biti raspisan do 15. listopada 2019. godine. Kada natječaj bude objavljen, bit će moguće prijaviti se u naš sustav. Sve informacije o dokumentaciji koju je potrebno priložiti u elektroničkoj prijavi bit će navedene u tekstu natječaja, izvijestili su danas iz Ministarstva putem službene Facebook stranice Državne socio-ekonomske stipendije.

Izdvojeni članak
stipendije

Izmijenjen popis studija čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

Taj rok za raspisivanje natječaja zadan je i samim Pravilnikom, studenti se na natječaj prijavljuju isključivo elektroničkim putem, a prihvaćanje uvjeta stipendiranja u istom online sustavu smatra se činom sklapanja ugovora o stipendiranju. Stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno, dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja.

Na natječaj Ministarstva za socio-ekonomske stipendije mogu se prijaviti samo studenti koji su u prethodnoj godini stekli najmanje 45 ECTS-a i kojima ukupan broj ECTS bodova podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina nije manji od 40. Taj se uvjet ne odnosi na studente prve godine.

Najviše stipendija dodjeljuje se u E kategoriji, a glavni uvjet su niski prihodi kućanstva. Boduju se na natječaju i drugi socijalni uvjeti u kojima student živi, poput života bez roditelja ili s jednim roditeljem, života izvan prebivališta, školovanja braće i sestara. Sve kategorije na kojima je moguće ostvariti bodove možete vidjeti na pravilniku na ovoj poveznici.

Inače, uz ovu stipendiju u 2019./2020. dodjeljuje se i državna stipendija studentima čiji se studiji nalaze u STEM području, a popis tih studija možete vidjeti ovdje. Od ove jeseni Ministarstvo dijeli i stipendije za posebne skupine studenata, među kojima i za deficitarna zanimanja s naglaskom na nastavnička, a o kojim je zanimanjima riječ provjerite na linku.