Pretraga

Panika bez razloga: Krivo protumačili Odluku o studentskim školarinama

A- A+


Izdvojeni članak

Studenti farmacije – 5 godina napornog rada kako bi bili “prodavači lijekova”

Nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu izdao novi model naplate studentskih participacija i izdvojio iz odluke četiri fakulteta, javili su se ljutiti studenti. Portalu danas.hr pisala je studentica Pravnog fakulteta, čiji fakultet je izdvojen iz ove odluke, s tvrdnjom da će je školarina koštati 6300 kuna. Međutim, svi koji imaju iznad 55 ECTS bodova ulaze u stavke Nove odluke, stoga navedeni zaključci nisu istiniti.

Nedavno je Senat Sveučilišta u Zagrebu izdao novi model naplate studentskih participacija. Međutim u tu odluku ipak nisu uključena četiri fakulteta. Radi se o Pravnom fakultetu, Prirodoslovno matematičkom fakultetu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Izdvojeni članak

Studenti u Osijeku i Splitu suočavaju se s kontroverznim odlukama

Svi koji imaju 55 i više ECTS-a ulaze u novu odluku

Četiri navedena fakulteta zadržala su trenutni model naplate školarina, pod objašnjenjem da je to ‘povoljnija opcija za studente’.

Mnogi su ovo objašnjenje protumačili vrlo površno i zaključili kako će po novoj Odluci Senata i redoviti studenti s više od 55 ECTS-a plaćati školarinu po starom sistemu naplate.

Međutim, Odluka o ujednačavanju participacija u troškovima studija redovitih studenata viših godina na Sveučilištu u Zagrebu u točki 7. , stavak a), navodi kako fakultet može pauzirati jednu godinu s novom odlukom ukoliko je to u skladu s točkom 1, podtočkom 2.

Konkretnije, svi studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini imali 55 i više ECTS bodova ulaze u ovu Novu odluku naplate participacija. To uključuje i studente ova četiri fakulteta.

Polupani lončići

– Prvu godinu sam upisala besplatno, jer sam bila u top 20 na listi, a to je trebalo ostati besplatno ako dajem uvjet na godinama, počela je svoju priču studentica. Ove godine, platit će školarinu od 6 300 kuna jer ‘mi smo izuzeti i to je za nas povoljnije’, kazala je ljutita studentia prava za danas.hr.

Međutim kad se malo detaljnije prouči odluka, ova studentica neće platiti toliku školarinu i Nova odluka se odnosi i na nju.