Pretraga

Pitali smo MUP što je s profesorima na faksu koje su studentice prijavile za seksualno uznemiravanje

A- A+

Val prijava za seksualno nasilje odnosi se na 44 djelatnika fakulteta diljem Hrvatske, potvrdio nam je to MUP. Pitali smo ih i u kojoj su fazi istrage protiv osumnjičenih, no te nam podatke ipak nisu dali.

policija automobil kombi

Ivan Klindić www.ivanklindic.info

U siječnju ove godine započeo je regionalni #metoo pokret. Stotine studentica, sadašnjih i bivših, progovorilo je o strašnim iskustvima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja koje su doživjele na našim fakultetima. Takvih je prijava bilo šezdesetak, a u nekom se trenutku, na proljeće, u sve uključila i policija. Kako uskoro kreće nova akademska godina, a prijavljeni su i profesori koji bi trebali držati nastavu, pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova u kojoj je fazi istraga.

Prijavljeno 44 zaposlenika fakseva

Iz MUP-a su nam rekli kako su na području tri policijske uprave – zagrebačke, osječko-baranjske i zadarske – u koordinaciji s državnim odvjetništvima, provodili kriminalističku istragu zbog sumnje na kaznena djela protiv spolne slobode. To uključuje spolno uznemiravanje i druge oblike spolnog nasilja. Sva su ta djela počinjena na štetu studenata više fakulteta.

– Zaprimljene su prijave, većinom anonimne, protiv 44 djelatnika visokoškolskih ustanova. Policijske ovlasti primjenjivane tijekom kriminalističkih istraživanja provedene su uz poštivanje zakonskih odredbi o tajnosti osobnih podataka i s posebnom pozornošću usmjerenom na izbjegavanje višestruke viktimizacije mogućih žrtava, rekli su nam iz policije.

Tražili smo nešto detaljnije podatke o provedenoj istrazi, no kako su sve preuzela državna odvjetništva, iz MUP-a kažu da o tome ne mogu ništa govoriti jer više nije njihova nadležnost. Konkretnije podatke o policijskim izvidima, pak, nisu bili u mogućnosti iznositi zbog toga što zakon propisuje tajnost izvida.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Policija stigla na zagrebačke fakultete, preko 60 prijava za seksualno nasilje na četiri sastavnice

MUP upućuje na svoje resurse

– Napominjemo kako policija u cilju zaštite žrtava žurno poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u slučajevima sumnje na kaznena djela protiv spolne slobode te da građani koji imaju saznanja o zlostavljanju mogu ista prijaviti i anonimno putem on line aplikacije Red Button, rekli su nam iz MUP-a.

Osim toga napominju kako su na službenim mrežnim stranicama Ministarstva objavljene informacije usmjerene na osvještavanje i prevenciju “po mlade rizičnih ponašanja” kao i savjeti o načinima zaštite, gdje mogu potražiti pomoć u slučaju zlostavljanja putem Interneta, nasilja u obitelji, nasilja nad mladima, spolnog iskorištavanja i zlostavljanja te drugih oblika nasilja ili ugrožavanja. Tome možete pristupiti na sljedećim poveznicama Online prijava zlostavljanja djeteta i Zaštita djece i obitelji. O pravima žrtava više informacija možete pronaći na poveznici Kalendar nasilja.

Budući da se prijave odnose na zaposlenike fakulteta izvjesno je da bi neke studentice i studenti mogli sresti svoje zlostavljače. Na nekim su institucijama, poput Akademije dramske umjetnosti, prijavljeni profesori odmah suspendirani od dijela obveza koji se odnosi na rad sa studentima, no nisu sa svih fakulteta gdje su postojale prijave došle takve informacije.