Pretraga

Što studenti žele jesti u menzama? U ponudi bi voljeli vidjeti više variva, punjene paprike i čobanac

A- A+

U studentskim menzama svakodnevno je za ručak i večeru na raspolaganju jedan meni te nekoliko izbora jela. Tako se na menijima može naći juha od cvjetnjače, mesne okruglice u umaku od rajčice, pire krumpir, salata zelje i pita od sira. Za vegetarijance tu je posebni meni odrezaka od soje ili mahuna s mrvicama. Uz to na izboru može biti pohana svinjetina, pečena piletina, zagrebački odrezak ili špageti bolonjez. O tome jesu li zadovoljni izborom jela i što bi dodali na menije upitali smo nekoliko studenata.

meni u menzi

Ručak u menzi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Iako se o ukusima ne raspravlja, rasprave o hrani u menzama vrlo su česte među studentima. Treba li više voća i raznovrsnije prehrane do toga da bi više izbora trebali imati vegani i oni koji su alergični na neke sastojke. Zato smo pitali studente koju hranu bi željeli vidjeti u menzama, a da je trenutno nema u ponudi.

Zaziva se povratak mesne rolade s jajima

Studentica Anja voljela bi vidjeti više kvalitetnih salata, poput cezar ili šopske salate. Također, pohvaljuje što su u ponudi krem juhe, no željela bi da one nisu, kako nam govori, ‘iz fini-mini vrećica’. Jedna od želja joj je da je sarma češće na meniju.

– Juhe koje serviraju su solidne, na primjer klasična povrtna juha, no imitacija juhe od brokule je ispodprosječna. Smatram da su krem juhe izrazito nutritivno bogate jer sadržavaju kombinaciju raznog sezonskog povrća te bi donekle uravnotežile unos povrća s glavnim menijem koji je najčešće piletina, svinjetina s rižom, krumpirom i mlincima, kazala je Anja.

Salate koje se nude Anja smatra ‘običnima’ jer je riječ o zelenoj salati, mrkvi i zelju te ih smatra dobrima, no za one koji žele više salata i zdraviju verziju obroka meni bi se trebalo podići na višu razinu. Problem su, mišljenja je Anja, i to da su vrlo često u menzama zaboravljeni vegani i alergičari. Naša sljedeća sugovornica, Andrea, pak bi više voljela da se hrana priprema na nešto drukčiji način. Kao primjer izdvaja lazanje za koje bi voljela da su više ‘crvene’ jer u trenutačnim ima, objasnila nam je, previše bešamela. Isto tako, ono što želi, ali u zadnje vrijeme više ne viđa u menzama, jest mesna rolada s jajima.

–  Preferirala bih da se češće poslužuje tjestenina s gljivama, ali da je u njima više gljiva. Sada se rade tortelini s gljivama, no u njima nema puno gljiva i često sve pliva u vodi. Voljela bih neke mesne juhe. Nekada su u menzi na Ekonomskom fakultetu znale biti, na primjer, bečka juha, no u drugim menzama uglavnom se uvijek poslužuju iste juhe te nedostaje raznolikosti. Češće bih željela i dalmatinsku pašticadu, ali da meso nije žilavo, objasnila je Andrea.

Izdvojeni članak

Iksicu uglavnom ‘peglaju’ za pileći file i hrenovke: Studenti koji ne smiju jesti gluten prepušteni sami sebi

Punjene paprike, sarma, čobanac, ribe

Student Karlo je vegetarijanac te nam je poručio da ima dana u menzi kada malo požali odluku što je vegetarijanac, no ima dana kada je ponuda stvarno odlična. Najviše ga muči upravo to što su obroci nekada spremljeni odlično, a nekada nešto manje.

– To je problem ponude vegetarijanskog menija. Neke je dane odlično i kvalitetno, a druge je nejestivo i bez ikakve hranjive vrijednosti. Zna se događati da je porcija izrazito malena u usporedbi s nekim drugim jelima. Koliko god da prihvatiš jednostavnost i to da jedeš samo menije, volio bih vidjeti još jedno vege jelo za izbor. Sam izbor vege menija je malen i treba još nešto dodati, a da to nije neka kombinacije tjestenine s nečim. To vrijedi i za dane kada je na ponudi čudnovata musaka od šampinjona ili zapečena tjestenina, istaknuo je Karlo.

Sve u svemu, Karlo je zadovoljan izborom, osim toga što su jela ponekad ispod standarda. Student Petar, poznat kao rekorder u menzi koji je ‘natukao’ račun od 66 kuna, o čemu smo pisali, češće bi volio vidjeti tjesteninu i umak kao jelo ili na primjer bolonjez. Smatra da je to lako napraviti i da su takva jela još bolja kada se rade u velikim količinama, kao što je riječ u menzama. Na menijima, smatra, nedostaje zdravije hrane poput brokule, blitve, kelja, špinata i prokule.

– Primjećujem da ima manje variva s grahom nego prošlih godina. Taj obrok bio mi je izvrstan. Češće bi se trebali servirati variva od kelja, poriluka ili mrkve jer je to zdrava hrana koja je uvijek i ukusna. Općenito mislim da nedostaje povrća i zdravijeg izbora hrane. Većina menija temelji se na mesu, i to uglavnom pohanom, uz koju je često krumpir. Trebalo bi proširiti ponude deserta, na primjer palačinke su isto jednostavna stvar za napraviti, a većina ljudi to voli, istaknuo je Petar.

Studenti su nam također rekli da bi u menzama željeli punjene paprike, sarmu i čobanac. Zazivaju se i tortilje koje se trenutno nude samo u menzi Građevinskog fakulteta utorkom i četvrtkom. Nadalje, predlaže se i više riže, povrća, tune koja se ne poslužuje samo s tjesteninom te generalno veća uporaba češnjaka. Također, tjestenina s umakom od gljiva i šampinjona, dodavanje više začina u priloge, bolje skuhana riža ili vege pizze koje bi na sebi imali tikvice, kukuruz i papriku. Raznovrsnije voće, lazanje koje su stvarno ‘lazanje’, variva s mesom, ribe te više izbora za doručak samo su još neke želje studenata.