Pretraga

Pogledajte kako izgleda prosječan student na razmjeni

A- A+

Statistički podaci koje je objavila Europska komisija otkrivaju nam kako izgleda prosječna osoba koja je na razmjeni u sklopu Erasmus programa. Osim izgleda poznate su i do sada najpopularnije destinacije među europskim studentima.

U akademskoj godini 2012./2013. oko 270 tisuća studenata obrazovalo se u inozemstvu preko Erasmus programa. Dvadesetdvogodišnja Španjolka s preddiplomskog studija prosječan je profil osobe na razmjeni. Studenti koji se odluče na stjecanje visoke naobrazbe u inozemstvu preko Erasmusa u prosjeku dobivaju 272 eura stipendije.

Izdvojeni članak

‘Krakow je jedan od najboljih gradova za studiranje u Europi’

Sveučilište u Ljubljani među prvih deset

Među prvih deset univerziteta s najviše studenata poslanih na razmjenu nalazi se čak pet španjolskih, a najviše, skoro dvije tisuće, otišlo ih je s madridskog Sveučilišta.

Na devetom mjestu našao se i Univerza v Ljubljani koji je prije dvije akademske godine u svijet poslao više od tisuću i 200 studenata. Prema listi objavljenoj na europa.eu iz Zagreba je put Europe otišlo 632 osobe što nas je smjestilo tek na 56 mjesto na popisu koje je objavila Europska komisija.

U Granadi 30 posto stanovništva čine studenti

Kao što je najviše Španjolaca odlazilo na razmjenu, tako su njihovi fakulteti bili i najpopularnija odredišta za njihove europske kolege.

Na Sveučilište u Granadi svake godine u sklopu razmjene doputuje oko dvije tisuće ljudi. U tom španjolskom gradu čak 70 tisuća studenata čini 30 posto ukupnog stanovništva pa su za svakoga tko se tamo odluči provesti semestar osigurana brojna kvalitetna poznanstva, ali sigurno i dobra zabava.

Prema tablici objavljenoj na stranici europa.eu Granadu prate sveučilišta iz Valencije, Seville i Madrida, a tek je na petom mjestu bolonjsko Sveučilište s nešto više od tisuću i pol studenata u gostima.