Pretraga

Svima koji vole okoliš i more mogao bi se svidjeti novi studij u Dubrovniku

A- A+

Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo je novi studij, koji bi se mogao svidjeti svima koji vole more. Upisi na preddiplomski sveučilišni studij Primijenjena ekologija mora već su započeli, a budući inženjeri trebali bi znati primjenjivati visoke ekološke standarde, prilagođavati poslovanje nosivom kapacitetu morskog ekosustava i nuditi mjere za ublažavanje štetnih ljudskih utjecaja na Jadran.

foto: Hrvoje Klarić|Unsplash

Na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku od ove jeseni počinje izvedba novog preddiplomskog studija Primjenjene ekologije.

– Opsežnom revizijom studijskog programa preddiplomskoga sveučilišnog studija Akvakultura, na Odjelu za akvakulturu pripremili su novi studij koji će imati holistički pristup znanostima o moru, s ciljem unapređenja kvalitete i prilagođavanja potrebama društva i tržišta rada, pojašnjavaju sa Sveučilišta.

Očuvanje okoliša je nužno

Izdvojeni članak

Sveučilište u Dubrovniku utrostručilo kvotu za strane studente u odnosu na prošlu godinu

Završetkom trogodišnjeg studija studenti će steći akademski stupanj sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer primijenjene ekologije mora, što će iza imena i prezimena moći pokazati i kraticom univ. bacc. ing. oecol. mar.

– Očuvanje okoliša postalo je nužno za održivo poslovanje i razvoj cijelog niza djelatnost i važna stavka u granama gospodarstva koje izravno ili neizravno ovise o očuvanoj prirodi i/ili resursima koje dobivamo iz prirode, kažu sa Sveučilišta.

Dodaju kako je , imajući u vidu važnost Jadranskog mora za gospodarstvo
u cjelini, nužno obrazovanje stručnjaka koji će ‘u raznim djelatnostima primjenjivati visoke ekološke standarde, prilagođavati poslovanje nosivom kapacitetu morskog ekosustava i nuditi mjere za ublažavanje antropogenih pritisaka’.

‘EU predviđa rast turizma’

Napominju kako održivo gospodarenje obalnim područjem istodobno uzima u obzir osjetljivost obalnih ekosustava i krajobraza, raznolikost gospodarskih aktivnosti i korištenja te njihovo međusobno djelovanje, kao i njihov utjecaj na morske
ekosustave.

– Prema izvješću Europske komisije (The 2018 Annual Economic Report on EU
Blue Economy) gospodarske djelatnosti vezane uz more i priobalje bilježe rast na razini cijele EU već duže vrijeme, a predviđa se još značajniji rast u nadolazećem razdoblju do 2030. g. U Hrvatskoj je u plavom sektoru zaposleno više od 130 tisuća ljudi, najvećim dijelom u turizmu, ali i ostale djelatnosti imaju značajan potencijal za rast i potrebno je stvoriti kadar koji će omogućiti korištenje morskih resursa koji su pod sve jačim negativnim antropogenim utjecajima, ističu pokretači novog studija.

Studij je, dodaju, u skladu sa svim nacionalnim i međunarodnim propisima i strategijama koje se tiču zaštite mora i priobalja i njihovog racionalnog iskorištavanja.

– Svrha studija Primijenjena ekologija mora jest obrazovanje stručnjaka za rad u različitim djelatnostima, poput akvakulture, turizma ili pomorstva, koji će uz dobro poznavanje funkcioniranja morskih ekosustava pridonositi i održivom razvoju vezanih djelatnosti, zaključuju.