Pretraga

Vatrogasne mjere: Novom poreznom reformom mladima bi mogle porasti plaće

A- A+

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Hrvatske se lani odselilo 39.515 osoba, a doselilo 26.029 osoba. To čini migracijski saldo negativnim – u minusu smo za 13.486 osoba. Možda najviše zabrinjava činjenica da je riječ o mladim iseljenicima, od ukupnog broja odseljenih većinu, čak 45,5%, čine osobe u dobi od 20 do 39 godina. Proteklih nekoliko godina Vlada uvodi raznorazne mjere kojima pokušava spriječiti ili barem umanjiti odljev radne snage, a jedan od najnovijih prijedloga je ukidanje, odnosno smanjenje poreza na dohodak za mlade.

Foto: srednja.hrKako piše Večernji list, ministar financija Zdravko Marić koalicijskim je partnerima predstavio nacrt nove faze porezne reforme koja će na snagu stupiti 2020. godine. Već je poznato kako od iduće godine opća stopa PDV-a pada na 24%, a kako neslužbeno doznaje Večernji, Marić predlaže i pogodnosti koje bi mogle dovesti do povećanja plaće mladima.

Izdvojeni članak

Bolje imati osnovnu, nego faks? Jedna skupina žena u Hrvatskoj najteže pronalazi posao

Ideja ekspertne skupine Ministarstva financija je mlade zaposlenike do 25. godine starosti potpuno osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. Inače je, piše Večernji, u Hrvatskoj 121 tisuća mladih koji rade, a imaju manje od 25 godina. No, da bi im u korist išla činjenica da su oslobođeni od poreza na dohodak, morali bi imati plaću veću od 3.800 kuna u neto iznosu, odnosno 5.700 kuna, ako koriste uvećanje osobnog odbitka na uzdržavanog člana.

Drugi Marićev prijedlog, koji isto kao i prethodni nije konačan, jest da se mladima od 25 do 30 godina starosti, koji i najviše iseljavaju iz Hrvatske, obračunava samo pola poreza na dohodak. Uz navedene mjere planira se i rasterećenje malih poduzetnika.

S druge strane, koalicijski partneri u HNS-u, piše Večernji, imaju drukčiju viziju porezne reforme. Između ostaloga, predlažu jedinstvenu stopa poreza na dohodak od 20%, a ideja im je i da se putnički promet potpuno oslobodi od naplate PDV-a, što bi po njima učinilo javni prijevoz jeftinijim za školarce, studente i radnike.