Pretraga

Povjerenik Hrvatskih studija Labaš podnio ostavku zbog ukidanja filozofije

A- A+

Nakon ukidanja filozofije na Hrvatskim studijima na jučerašnjoj sjednici Senata, profesor Danijel Labaš podnio je ostavku na mjesto povjerenika za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju. Kako navodi, učinio je to zbog toga što je na Senatu izigrana odluka Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a o 15 upisnih mjesta za filozofiju naspram nula mjesta koje je predložio Rektorski kolegij, a Senat odobrio.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer je presudio filozofiji na Hrvatskim studijima donijevši odluku o nula upisnih mjesta za taj smjer u idućoj akademskoj godini. Iako je privremeno Znanstveno-nastavno vijeće HS-a na svojoj sjednici 30. siječnja odlučilo da će se kvote na preddiplomskom studiju filozofije samo prepoloviti s 30 na 15, Rektorski kolegij predložio je Senatu potpuno ukidanje kvota koje je na jučerašnjoj sjednici i izglasano. Iz tog razloga, profesor Danijel Labaš podnio je ostavku na mjesto povjerenika za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju HS-a.

Za odluku saznao preko društvenih mreža

– Ostavku sam podnio iz razloga što je na jučerašnjoj sjednici Senata izigrana odluka ZNV-a kojom je odlučeno kvota od 15 upisnih mjesta za studij filozofije u sljedećoj akademskoj godini. Dogodilo se to da je više tijelo donijelo drugačiji prijedlog koji je naposljetku i izglasan, rekao nam je profesor Labaš.

Za ukidanje upisnih mjesta za filozofiju Hrvatskih studija, dodaje Labaš, saznao je preko društvenih mreža, a kao član Uprave HS-a o tome nije bio službeno obaviješten.

Izdvojeni članak

Ukinuta filozofija na Hrvatskim studijima: ‘Jasno je da će s ove institucije otići oni koji nešto vrijede i drže do sebe’

Na sjednici ZNV-a jedan od prijedloga bio je ukidanje upisnih mjesta za filozofiju

Prema dosadašnjim informacijama, na sjednici ZNV-a Hrvatskih studija 30. siječnja, jedan od prijedloga bio je ukidanje kvota za studij filozofije. Međutim, članovi Vijeća složili su se da to nikako nije dobar potez te izglasali odluku o prepolovljenim kvotama za filozofiju, što nam je potvrdio i profesor Labaš.

– Iako je na toj sjednici ZNV-a postojao prijedlog o ukidanju kvota za filozofiju, složili smo se da se ne radi o dobrom prijedlogu te odlučili da će se upisna mjesta samo prepoloviti, kazao je Labaš.

Također je nadodao kako smatra da je ukidanje filozofije izrazito loše za Hrvatske studije.

– I tada sam se zalagao protiv ukidanja filozofije. Moje je uvjerenje da je filozofija potrebna jer je dio hrvatske kulture, zaključio je Labaš.

Povjerenik Hrvatskih studija Labaš podnio ostavku zbog ukidanja filozofije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap