Pretraga

Povjerenik Hrvatskih studija Labaš podnio ostavku zbog ukidanja filozofije

A- A+

Nakon ukidanja filozofije na Hrvatskim studijima na jučerašnjoj sjednici Senata, profesor Danijel Labaš podnio je ostavku na mjesto povjerenika za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju. Kako navodi, učinio je to zbog toga što je na Senatu izigrana odluka Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a o 15 upisnih mjesta za filozofiju naspram nula mjesta koje je predložio Rektorski kolegij, a Senat odobrio.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer je presudio filozofiji na Hrvatskim studijima donijevši odluku o nula upisnih mjesta za taj smjer u idućoj akademskoj godini. Iako je privremeno Znanstveno-nastavno vijeće HS-a na svojoj sjednici 30. siječnja odlučilo da će se kvote na preddiplomskom studiju filozofije samo prepoloviti s 30 na 15, Rektorski kolegij predložio je Senatu potpuno ukidanje kvota koje je na jučerašnjoj sjednici i izglasano. Iz tog razloga, profesor Danijel Labaš podnio je ostavku na mjesto povjerenika za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju HS-a.

Za odluku saznao preko društvenih mreža

– Ostavku sam podnio iz razloga što je na jučerašnjoj sjednici Senata izigrana odluka ZNV-a kojom je odlučeno kvota od 15 upisnih mjesta za studij filozofije u sljedećoj akademskoj godini. Dogodilo se to da je više tijelo donijelo drugačiji prijedlog koji je naposljetku i izglasan, rekao nam je profesor Labaš.

Za ukidanje upisnih mjesta za filozofiju Hrvatskih studija, dodaje Labaš, saznao je preko društvenih mreža, a kao član Uprave HS-a o tome nije bio službeno obaviješten.

Izdvojeni članak

Ukinuta filozofija na Hrvatskim studijima: ‘Jasno je da će s ove institucije otići oni koji nešto vrijede i drže do sebe’

Na sjednici ZNV-a jedan od prijedloga bio je ukidanje upisnih mjesta za filozofiju

Prema dosadašnjim informacijama, na sjednici ZNV-a Hrvatskih studija 30. siječnja, jedan od prijedloga bio je ukidanje kvota za studij filozofije. Međutim, članovi Vijeća složili su se da to nikako nije dobar potez te izglasali odluku o prepolovljenim kvotama za filozofiju, što nam je potvrdio i profesor Labaš.

– Iako je na toj sjednici ZNV-a postojao prijedlog o ukidanju kvota za filozofiju, složili smo se da se ne radi o dobrom prijedlogu te odlučili da će se upisna mjesta samo prepoloviti, kazao je Labaš.

Također je nadodao kako smatra da je ukidanje filozofije izrazito loše za Hrvatske studije.

– I tada sam se zalagao protiv ukidanja filozofije. Moje je uvjerenje da je filozofija potrebna jer je dio hrvatske kulture, zaključio je Labaš.