Pretraga

Voditelj ilegalnih Hrvatskih studija sa spinovima u borbi protiv Studenata koji Govore

A- A+

Zamislite ovu situaciju. Nemate većinu na svojem visokom učilištu, ali ipak postanete voditelj (to vam je kao da ste dekan, ali zapravo ste prorektorov). Zamislite, morate hitno riješiti pravni status, pa mimo zakona, ali i protiv njega, s većinom Senata promijenite pravni status. Zamislite, imate lojalnog (bivšeg) ministra koji će iskoristiti ničim zasluženu poziciju da promijeni zakon, kako bi vaše voditeljstvo jednog dana postalo legalno. Zamislite, uz pomoć Senata suzite izbor Studentskom zboru koga će birati u stručno vijeće(ZNV) samo da bi mogli imati nekoliko ruku u zraku. Zamislite, da kao sva ostala visoka učilišta, dopustite studentima da se obrate brucošima, ali onda taj dogovor povučete. Zamislite, dogovorite onda sa studentima da ih vi predstavite u jednom slajdu, pa izigrate i taj dogovor, isfolirate poziv jednom, koji je eto, lojalno po tradiciji najstariji. Zamislite, da onda u priopćenjima spinate fokus na zakone i pravilnike oko kojih ste do jučer kovali planove na razini Sveučilišta, Ministarstva i Sabora. Zamislite, da na službenom Facebook pageu objavljujete tekstove jedne priopćajnice protiv vašeg studenta koji je eto, nelojalno digao glas. Nemojte više zamišljati. Takvo mjesto nije moguće samo u paralelnom svemiru, ima ga i u našoj Hrvatskoj, na Sveučilištu u Zagrebu. Dobrodošli na Hrvatske studije. Tamo gdje uprava postoji mimo zakona, ali i protiv njega, a najveći problem su Studenti koji Govore.

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević | foto: Šveučilišne Švinjarije

Početak je akademske godine, brucoši nabrijano dolaze na visoka učilišta, razmišljaju o tome kako se sada napokon moraju uozbiljiti, kako će morati revno pisati seminarske zadatke i prestati markirati. Ne znaju da se na visokim učilištima masovno kupuju seminarski radovi, studenti lažiraju potpisne liste, a da tek endemske dijelove znanstvene zajednice za to boli briga. Shvatit će naši brucoši do kraja prve godine puno novih stvari, većina spoznaja o akademskom životu će ih razočarati, poželjet će promijeniti studij, ali studenti Hrvatskih studija su za razliku od ostalih puno bogatiji.

Odjel koji je mimo zakona, ali i protiv zakona

Oni već krajem prvog tjedna imaju spoznaju koja će brojnim drugim studentima ostati sakrivena, barem dok ne dođu na burzu s diplomom. Shvatit će tako brucoši s Kampusa Borongaj prije svih da je zabranjeno govoriti, shvatit će da je pričanje o toj spoznaji krimen o kojem će uprava Hrvatskih studija putem svojeg Facebook pagea postavljati pitanja.

Neki od tih brucoša Hrvatskih studija će do kraja prvog tjedna pokušati razumjeti kako to da oni nisu fakultet, a da nisu više ni Centar. Pokušat će procesuirati činjenicu da su odjel, ali da odjel po zakonu ne mogu biti. Shvatit će brucoš Hrvatskog studija, koji recimo, studira komunikologiju, da se o svemu tome može govoriti, ali tek iz sredine dvorane, a ne s lojalne pozornice. Shvatit će da se na kampusu dogodila unikatna stvar, svemirski usporediva jedino s natječajima za posao koji savršeno odgovaraju rektoru, a to je da su glavni problem u cijeloj priči Studenti koji Govore.

https://www.facebook.com/hrvatski.studiji/posts/1955786688010384

Strah, panika i kaos na Hrvatskim studijima zbog Studenata koji Govore

Strah. To je jedino moguće objašnjenje iracionalnog ponašanja uprave Hrvatskih studija. Kako drugačije objasniti činjenicu da su s legalno i legitimno izabranim studentskim predstavnicima dogovorili njihovo obraćanje brucošima, a onda to povukli preko tete iz referade.

Panika. To je jedino moguće objašnjenje iracionalnog ponašanja uprave Hrvatskih studija. Kako drugačije objasniti činjenicu da su se u drugom dogovoru s legalno i legitimno izabranim studentskim predstavnicima složili da ih oni predstave. Samo da bi se preplašili medija i pozvali Lojalnog i tradicionalno najstarijeg Studenta da ih predstavi, a ne onog za kojeg su se studenti dogovorili, i oko kojeg ni taj najstariji nije imao primjedbu.

Kaos. To je jedino moguće objašnjenje iracionalnog ponašanja uprave Hrvatskih studija. Kako drugačije objasniti činjenicu da preko službenog Facebook pagea objavljuju vijesti priopćajnice koja govore o hajci njihova studenta, pa i ministrice.

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Ako nisi konstituiran, ne možeš govoriti

Mislim, dakle jesam je s ogromnim znanstvenim trudom uprave Hrvatskih studija napredovalo do Konstituriran, dakle jesam. Cijela glupost o kojoj se ovdje piše, a uistinu se mora reći da pišem o pravnoj gluposti, vodi se oko konstituriranja studentskog zbora. Naime, netko pravno potkovan u upravi Hrvatskih studija, dosjetio se kako bi bilo dobro zabraniti Studentima da Govore, a sve utemeljiti pravom. Naime, Studenti Govore (grupa studentskih udruga) su uvjerljivo dobili studentske izbore, ali saziv novog zbora još nije konstituiran, premda Zakon kaže da su već trebali biti, a Pravilnik nešto drugo. Zvuči komplicirano i maštovito? Ako želite ići u pravnu analizu i trošiti vrijeme kao novopečeni legalist i pročelnik ilegalnih Hrvatskih studija Grčević, tumačenje Zakona i pravilnika možete pročitati ovdje. Samo oprez, idete krivim putem.

Nemojte nasjedati na tu priču, da Studenti nisu Govorili jer nisu Konstituirani. Želim vam reći, da Studenti nisu mogli Govoriti jer se uprava Hrvatskih studija svojih studenata boji. Boje se reakreditacije koja dolazi u prosincu, sudskih tužbi Sindikata pa i upravnih nadzora koji su otvoreni u Ministarstvu. Rade paniku i stvaraju kaos, jer ne znaju kako riješiti pravnu situaciju u kojoj su našli, a sve mimo zakona, ali i protiv zakona.

Imam snažnu potrebu vam reći da su Studenti mogli Govoriti, nevezano uz to jesu li konstituirani. Mogla je uprava reći okupljenim brucošima, primjerice ovo. ‘Čujte naši brucoši, mi vam živimo u čudnom svemiru, gdje Studentski zbor može biti mimo zakona, ali ne i protiv zakona. Naš zbor nije konstituiran jer postoji zakonska praznina.  Naši legitimno izabrani predstavnici su se među sobom dogovorili tko će reći par riječi u njihovo ime. Dogovorili su se bez prigovora i drugog prijedloga, a sve su to napravili jer smo se mi dogovorili s njima da će vam se predstaviti. I eto, dajem sada riječ njihovom predstavniku, da kaže par riječi u njihovo ime te da vam predstavi tko su oni i čime se bave, a vama poručujem da se borite za to da se promijene loši zakoni i pravilnici. Imaju na umu, Studentski predstavnik koji će Govoriti nije Konstituiran’. I tako bi svoj govor i nekoliko trenutaka pred brucošima dobio Student koji Govori, ali nije Konstituiran.

Voditelj Kojeg Većina nije Htjela kao ni Lojalnog Studenta

Izdvojeni članak

Nezavisni sindikat: Hrvatski studiji pred zatvaranjem jer su nezakonito ustrojeni, odgovorni Čović i Boras

Moglo se gore navedeno dogoditi, da je uprava imala nekog mudrog, a ne samo pravno potkovanog, ali nije. Dogodilo se sasvim suprotno, na tim nesretnim Hrvatskim studijima, da se otvori pitanje nad pitanjima. Moglo je to ovako zvučati na sastanku uprave Hrvatskih studija tjedan prije početka nastave. ‘Može li Student Govoriti, ako nije Konstituiran? Naravno da ne može! Student koji Govori, a nije Konstituiran mogao bi  spomenuti pravni status koji je mimo zakona, ali i protiv zakona. Mogao bi reći da se ne slaže s upravom te da je protiv nje prosvjedovao prije nekoliko mjeseci. Mogao bi reći da se zapošljavaju autoplagijatori i ljudi u rektorovima godinama.  Mogao bi reći bilo što, a mi to ne bi mogli spriječiti. Moglo bi biti svašta, i zato je bolje da Student koji nije Konstituiran ostane takav, umjesto da bude Student koji Govori.’ I tako Student nije Govorio, a objašnjeno je time da nije Konstituiran.

Studenti koji Govore, a takvih u Hrvatskoj je malo, a očito na Hrvatskim studijima puno, mogli su pitati pred svim brucošima i profesorima, ono čega se svi boje i to je jedini razlog zašto nisu govorili. Govorio je Lojalan Student, tradicionalno najstariji, također Onaj Koji nije Konstituriran, ali Lojalan. Ispunit će zakonsku prazninu i svoju ulogu, a uloga Lojalnog Studenta, pa makar i Onog Koji Improvizira Govor, nije toliko teška. Ali zato je teško biti dio Studenata koji Govore na instituciji čija je pravna osobnost mimo zakona, ali i protiv zakona, s Voditeljem Kojeg Većina Nije Htjela, isto kako nisu htjeli ni Lojalnog Studenta.

*Komentar je stav autora

Izdvojeni članak

Pročelnik Hrvatskih studija Grčević nam pojašnjava što znači riječ ‘priopćajnica’, kojom se više puta poslužio

P.S. Jedino konstruktivno što je izašlo iz uprave Hrvatskih studija u posljednjih tjedan dana, a vjerojatno i godinu dana je riječ priopćajnica koju koristi pročelnik Grčević. Za njega je priopćajnica druga riječ za medij. Puno prigodnije je da priopćajnica bude opis za medije koji objavljuju samo priopćenja bez konteksta i kritike, mediji koji su neprefesionalni. Primjerice, bilo bi vrlo neprofesionalno napisati ovaj komentar bez da čitatelje obavijestim da je student koji se drznuo nešto govoriti, Duje Kovačević, student filozofije i komunikologije, a ujedno i autor na portalu srednja.hr. Priopćajnica poput narod.hr bi pak s druge strane objavila tekst s naslovom Hajka kojoj se pridružila i HNS-ova ministrica Divjak: Četiri verzije priče Duje Kovačevića s Hrvatskih studija bez da spomenu kako u arhivi imaju 8 stranica tekstova Petra Marija Radelje, koji je sa novoizabranim studentskim predstavnicima održao sastanak. Kakve veze autor sa narod.hr ima sa Hrvatskim studijima i Studentima koji Govore, pitate se? Pa ima, ako je kao u spomenutom slučaju pročelnikov savjetnik za organizacijska, kadrovska i programska pitanja. Priopćajnica to ne bi ni spomenula jer ne drži do novinarske profesije i objavljuje priopćenja bez konteksta, zato i jest priopćajnica.